Najbolju sam pačetinu u životu probao, logično – u Pekingu. Prvo smo je jeli u tradicionalnom restoranu na rubu grada po preporuci lokalaca, a sljedeći dan umjesto sendviča na putu do ruševina Kineskog zida. I kad je toplo, i kad je hladno, meso vrhunske patke ima u sebi taj neki spoj pitome i divlje peradi koji uvijek ostavi dojam. Naravno, ako nije neko nekvalitetno iz hangara u kojima sirote životinje nikad ne vide svjetlo dana, a to danas najčešće završava na našim stolovima.


Ponukan lošim proizvodima kojima obiluje naše tržište, blijedoj koži koja nije vidjela sunca ni prirodne hrane, mladi Mario Krog iz Gornje Pačetine pored Krapine se odlučio ostaviti posla snimatelja i montažera, te pokrenuti biznis od onoga što najviše voli u životu – farme pataka.


Ispod klasičnog zagorskog brega smjestila se tako mala farma na kojoj trenutno živi oko 150 pataka svih boja i uzrasta. Tu je i bazen za brčkanje, kao i potočić koji izvire na obroncima Strahinjčice, uredno proširen od strane patkica koje ga šire svojim kopanjem i traženjem crvića i račića.


Osim onoga što ulove na i oko farme, ovi prirodni tamanitelji se hrane isključivo hranom koju im u okolici uberu i samelju gazde, odnosno Mario i njegova obitelj. Na meniju su svakodnevno trava, pšenica, ječam, zob i domaći kukuruz, kao i svježa izvorska voda. Dakle, sve je tradicionalno, spavaonice su uredne i šarene, patke miroljubive i raspoložene i za maženje.


Kako je Farma pataka namijenjena isključivo posjetama i prodaji, imali smo nevjerojatnu sreću što je Mario baš taj dan kuhao, pa nas pozvao na ručak i još nam otkrio par recepata. Nažalost, nestalo im je pačjih čvaraka (ozbiljno sam se nadurio i obećao skori povratak), ali smo srećom smazali cijeli lonac vrhunske pačje juhe. Klasika, sve iz vrta, pa i manji dijelovi mesa koji nisu išli u – paprikaš.


Bakini recepti: Paprikaš od patke

Sastojci:
patka u komadima cca 2 kg
luk
ulje
sol
papar
vegeta
crvena paprika
domaće kiselo vrhnje

Priprema:
Na zagrijanoj i nauljenoj tavi pirja se luk. Kada požuti, stave se komadi patke i pirjaju dok ne porumene. Začinite po želji solju, paprom i vegetom, a tokom pirjanja dolijevajte temeljac ili vodu po želji. Pred kraj se, nakon cca dva sata doda prstohvat crvene paprike i kiselo vrhnje. Poslužiti s kukuruznim mlincima od Mariovog brašna...


Na kraju još tamanimo i zlevku s pekmezom, pijuckamo dobri stari zagorski gemišt, bilježimo se za jaja od pataka kojih je netom ponestalo, i ostajemo zatečeni jednom kvalitetnom pričom – uskoro ćemo svi morati pobjeći iz gradova i raditi nešto na zemlji, a ovo stvarno izgleda kao ispravan put.


Osim što je sve uredno, patke čiste, i sve funkcionira kao po urici, Mario vodi i dvije web stranice o Farmi pataka, a kvalitetni letci, razglednice i suveniri bi debelo posramili i Hrvatsku turističku zajednicu.

Pa ako želite jesti prirodnu i pravu domaću pačetinu, po cijeni od 60 kn po kilogramu, posjetite stranice Duckfarm i Domaće patke, javite se na farma.patka@gmail.com, mobitel +385993425301, ili ih posjetite na facebook stranici. U svakom slučaju, garantiramo kvalitetan ručak!
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju