• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #piće

Čaroban svijet malvazija i borgonja istarskog vinara Ivana Damjanića

Prilikom neprofesionalnog i prehedonističkog posjeta festivalu Vinistra u Poreču, zaustavili smo se kod relativno novog lica na hrvatskom vinskom nebu. Doduše ne toliko novog, koliko sjajnog, pa smo uz pozamašnu količinu njegove fantastične malvazije pokušali doznati kako je danas biti vinarom u Istri, i je li upravo to posao iz snova?

Punkufer avatar placeholder
Ribafish 3.11.2014 15:14 komentari
viber Created with Sketch.
Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ivane, prvo nam recite sve o akaciji, koju smo vam skoro svu popili.
Uz malvaziju koja je odležala u bačvicama od akacije - po čemu je i dobila ime, radim i borgonju, kao jedan od rijetkih vinara u Istri, potom chardonnay, pa muškat žuti kao polusuho vino, a istaknuo bih i Clemente - kupažu merlota, cabernet sauvignona, terana i borgonje.


Na koliko hektara imate vinograde, koje pozicije, koliko vina proizvedete?
Početak moje vinske priče počinje danom kad su moji, iako dobro skriveni vinski geni, odlučili prestati biti sramežljivi. U obitelji već nekih 200 – 250 godina postoji tradicija uzgoja vinove loze, koja je nažalost 1949. prekinuta i bila srozana na puko preživljavanje, jer je obitelj do drugog svjetskog rata bila jedna od priznatijih vinarija regije. Moji pradjed je u Parizu 1928. godine odnio Grand prix za crno vino.
Negdje 1999. imao sam priliku ubrati svojih prvih dvjestotinjak kilograma malvazije i napraviti svoje prvo vino. Da budem iskren, nije to bila ljubav na prvi pogled jer to vino bilo popijeno od strane društva ne zato jer je bilo dobro - već zato jer je bilo džabe!


Kada je krenulo ozbiljno?
Ubrzo. 2001. godine, lutajući bezglavo kao zgubidan po djedovom imanju (jer u tu vrijeme nije da sam radio išta korisnog, a kotirao sam kao propali student agronomskog fakulteta u Zagrebu), sinula mi je sjajna zamisao. Iste te godine nakon kupovine par inox tankova s improviziranim sistemom za hlađenje, i grožđem iz djedovih nasada, uspio sam napraviti vino koje se više nije pilo iz prije navedenih razloga! Dakle, to je već bilo nešto. 2002. godinu započinjem podizanjem novih nasada, da bih to isto radio i 2003. godine, kao i 2005. kad sam podigao svojih prvih 1,4 ha vinograda. Od tada, pa do sada, od 0,3 ha došli smo na 8,8 ha.

Svojevremeno sam vinograde obilazio pješice ali zadnjih par godina koristim Ladu Nivu. Skoro devet hektara je razbacano između Mandrijače, Gobovice, Šupline, Trsina, Karmerova i Skasa - ima se za hodati! Trenutno godišnje proizvedemo oko 35-36 tisuća boca od gore navedenih sorata.


Koja je vaša životna filozofija?
Pogled na svijet više mi puta zadaje problem jer sam po prirodi dosta pedantan (čitaj - kompliciran). Filozofija vinogradarske, a poslije i vinarske proizvodnji temelji se na održavanju balansa između prirode čovjeka i vina.

Odajte nam tajnu vaše šampionske malvazije?

Neki će reći – moje priče, ali to nije istina. Cilj mi je postići sortno karakterističan proizvod prihvaćen od tržišta, koji reflektira mjesto, regiju i ljude koji žive i obrađuju tu svetu biljku. Susjedi i prijatelji me znaju pitati imam li ikad vremena odmarati! Koliko god se posao takve vrste može činiti latentan, ako želiš postići zamišljeno, moraš u potpunosti život posvetiti poslu. Zauzvrat, od posla dobiješ takvu energiju i pozitivnu karmu da se život vinara s punim pravom može nazvati životom punim ispunjenja.


Gdje napadate tržište, a gdje ste trenutno najjači?

Damjanićevo vino se pije u Hrvatskoj, Sloveniji, Crnoj gori, Italiji, dok se Poljaci i Nijemci još nećkaju da uvezu prve palete… Samo neka oni čekaju, neće ga možda biti kad se konačno odluče! Zastupljenost je dosta čudna stvar jer ga u Istri imaju privilegiju imati samo najbolji restorani, najljepše enoteke, kao i fancy kafići. Riječani ga često vole popiti, a Zagrepčani ga piju i doma i u Istri. Uglavnom, ako stvarno želite probati vrhunsko vino, ovjenčano srebrom s Decantera, znate gdje trebate doći. Samo se javite Ivi z Fuškulina, a sve ostalo je čisti hedonizam. Živjeli vi meni!

Sve što vas zanima u vezi vina Damjanić, potražite na njihovim stranicama i Facebooku! I pogledajte galeriju fotografija...

U trendu Klara Vrijedi probati Svijetla točka kaotičnog zagrebačkog kvarta: Pizzerija u kojoj se jedu uzbudljive napoletane Varivo od crveme leće i cvjetače Recept na žlicu Fino varivo s lećom i cvjetačom sjajan je izbor za ručak ili večeru, a bit će gotovo za 30-ak minuta Novi kviz općeg znanja - 12 15 nasumičnih pitanja Novi kviz općeg znanja: Za one koji žele znati (još) više

  • #piće
  • #Vino
  • #damjanic
  • #akacija
  • #Malvazija
  • #istra
  • #decanter
  • #Ribafish
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Okus mora, okus soli: najljepše šetnice uz more
Lijepo, lijepo, neopisivo
Okus mora, okus soli: Pratite prognozu i uživajte u nekim od najljepših šetnica uz Jadran
Za Louvre znate, ali možete li nabrojiti ostale? 10 najvećih muzeja na svijetu koji čuvaju neprocjenjiva remek-djela
Novi na popisu
Za Louvre znate, ali možete li nabrojiti ostale? 10 najvećih muzeja na svijetu koji čuvaju neprocjenjiva remek-djela
Otkriven nakon 2000 godina: Tajni prolaz za elitu koji je vodio do gladijatorske arene
Skriveni Kolosej
Otkriven nakon 2000 godina: Tajni prolaz za elitu koji je vodio do gladijatorske arene
Topli sendvič sa špekom, sirom i jabukom recept
Jeste li ga probali?
Topli sendvič idealan za jesen s jednim slatko-kiselim sastojkom koji bi vas mogao ugodno iznenaditi
Da ti stane pamet: 10 čudesih maratona o kojima sanjaju trkaći diljem svijeta
Nestvarni prizori
Da ti stane pamet: 10 čudesnih maratona o kojima sanjaju trkači diljem svijeta
Kandirani slatki krumpir recept
U jednom loncu ili tavi
Najlakši recept za slatki krumpir, a koji je savršen prilog uz pečenu puretinu
Najtvrđe drvo na svijetu Australija
Pitanje za kviz
Najtvrđe drvo na svijetu raste samo na jednom kontinentu – znate li kojem?
Svijetla točka kaotičnog zagrebačkog kvarta: Pizzerija u kojoj se jedu uzbudljive napoletane
Vrijedi probati
Svijetla točka kaotičnog zagrebačkog kvarta: Pizzerija u kojoj se jedu uzbudljive napoletane
Novi kviz općeg znanja: Za one koji žele znati (još) više
15 nasumičnih pitanja
Novi kviz općeg znanja: Za one koji žele znati (još) više
Omiljeni recept Stjepana Vukadina: Savršenstvo okusa u samo 3 sastojka
Korak po korak
Omiljeni recept Stjepana Vukadina: Savršenstvo okusa u samo 3 sastojka
Varivo od crvene leće i cvjetače recept
Recept na žlicu
Fino varivo s lećom i cvjetačom sjajan je izbor za ručak ili večeru, a bit će gotovo za 30-ak minuta
Kuća za odmor Šumska vila, Mrkopalj
Za punjenje baterija
Šumska vila u Gorskom kotaru idealan je izbor za kvalitetan odmor, a pogled iz dnevne sobe je – spektakl

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Policija najavila veliku akciju za vikend
Dani Martinja
Policija izlazi na ulice u velikom broju: "Testirat će se svi"
Djeca nakon ručka hitno prevezena u bolnicu: Otkriven uzrok, pokrenuta hitna istraga
U Budimpešti
Masovno trovanje u susjedstvu: Deseci djece hitno prevezeni u bolnici, pokrenuta istraga
Torcida prosvjeduje u Splitu, Vlada planira uvesti posebne mjere
Nakon prosvjeda
Torcida otišla pred sud: Oglasio se zamjenik šefa policije
show
Maja Šuput objavila nove romantične prizore sa Šimom Elezom
prozori kao iz filma
Maja Šuput pokazala kako izgleda romantična večera s njezinim Šimom
Severina pala na koncertu u Areni Zagreb, sve je okrenula na šalu
reakcijom osvojila publiku
Video godine! Seve pala na pozornici Arene Zagreb pa ustala kao kraljica
Severina na koncertu u Areni Zagreb s 53 godine napravila tri zvijezde
legenda od žene!
Ona ima 53 godine?! Sevka na bini u Areni napravila tri zvijezde, ovo morate vidjeti
zdravlje
Nevjerojatno otkriće: COVID cjepivo pomaže u borbi protiv ove teške bolesti!
Rezultati su nevjerojatni
Nevjerojatno otkriće: COVID cjepivo pomaže u borbi protiv ove teške bolesti!
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Za očuvanje mišićne i koštane snage
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Jela od kelja: 6 recepata s mesom i bez mesa
Po preporuci nutricionistice
Jela od kelja: 6 recepata s mesom i bez mesa
zabava
Dalmatinac napravio pravu kolonu, a kad vidite zašto nećete se prestati smijati
Zanimljivo
Dalmatinac napravio pravu kolonu, a kad vidite zašto nećete se prestati smijati
Kad vidite gdje su stavili kadu u ovoj kupaonici, bit ćete zahvalni na svojoj
Urnebesno
Kad vidite gdje su stavili kadu u ovoj kupaonici, bit ćete zahvalni na svojoj
Kviz koji testira jeste li pravi znalac – i bez pomoći suigrača
Pokažite što znate!
Kviz koji testira jeste li pravi znalac – i bez pomoći suigrača
tech
Najstariji poznati spomenik drevnih Maja mogao bi biti ogromna karta svemira
Veliki ritualni kompleks
Najstariji poznati spomenik drevnih Maja mogao bi biti ogromna karta svemira
Tajanstveni "svemirski posjetitelj" iznenađuje znanstvenike svojim ponašanjem
Komet 3I/Atlas
Tajanstveni "svemirski posjetitelj" iznenađuje znanstvenike svojim ponašanjem
Ne brojte svaki korak: Evo što je važnije za zdravlje
Nova studija
Ne brojte svaki korak: Evo što je važnije za zdravlje
sport
Iz Girone stigle odlične vijesti za Dinamo
nada tinja i dalje
Iz Girone stigle odlične vijesti za Dinamo
Hajduk nadigrao izgubljeni Osijek: Krovinović i Šego zabili, Livaja ušao u finišu
Bijeli nižu pobjede
Hajduk nadigrao izgubljeni Osijek: Krovinović i Šego zabili, Livaja ušao u finišu
Agent otkrio: Kirilo Savčenko potpisao ugovor s Hajdukom
Agent otkrio
Hajduk zaključio transfer nakon velike pobjede: Na Poljud stiže mladi reprezentativac
tv
MasterChef: Renatin i Ivanov uspjeh zasmetao Juricu! "Nemam ništa protiv nikoga, ali..."
BORBA!
Renatin i Ivanov uspjeh zasmetao Juricu! "Nemam ništa protiv nikoga, ali..."
MasterChef: Antonio Detić napustio MasterChef! "Tako se radi, tako guraj i nema ti granica!"
SVAKA ČAST!
Antonio Detić napustio MasterChef! "Tako se radi, tako guraj i nema ti granica!"
U dobru i zlu: Imaju li svi pravo na drugu priliku ne propustite saznati u seriji „U dobru i zlu“
U DOBRU I ZLU
Imaju li svi pravo na drugu priliku ne propustite saznati u seriji „U dobru i zlu“
putovanja
Svijetla točka kaotičnog zagrebačkog kvarta: Pizzerija u kojoj se jedu uzbudljive napoletane
Vrijedi probati
Svijetla točka kaotičnog zagrebačkog kvarta: Pizzerija u kojoj se jedu uzbudljive napoletane
Za Louvre znate, ali možete li nabrojiti ostale? 10 najvećih muzeja na svijetu koji čuvaju neprocjenjiva remek-djela
Novi na popisu
Za Louvre znate, ali možete li nabrojiti ostale? 10 najvećih muzeja na svijetu koji čuvaju neprocjenjiva remek-djela
Varivo od crvene leće i cvjetače recept
Recept na žlicu
Fino varivo s lećom i cvjetačom sjajan je izbor za ručak ili večeru, a bit će gotovo za 30-ak minuta
novac
Najveći projekt između Europe i Afrike može krenuti: 10 godina gradnje i ulaganje od 8,5 milijardi eura
davna želja
Najveći projekt između Europe i Afrike može krenuti: 10 godina gradnje i ulaganje od 8,5 milijardi eura
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Iz Rijeke stiže inovacija u limenci: "Recepturu smo dotjerivali godinu dana. Htjeli smo napraviti nešto što ima okus pravog voća, ali i stav"
CRAFT NAPITAK
Iz Rijeke stiže inovacija u limenci: "Recepturu smo dotjerivali godinu dana. Htjeli smo napraviti nešto što ima okus pravog voća, ali i stav"
lifestyle
Odabrali ste najbolje odjevenu hrvatsku modnu ikonu 60 plus
uvijek besprijekorna
Gotovo 10 tisuća čitateljica odabralo najbolje odjevenu hrvatsku modnu ikonu 60 plus
Franka Batelić kaput sa šalom 2025.
A tako je šik
Savršen kaput za zimu u kojem vam neće biti hladno, a ima ga i Franka Batelić
Recept za kolač s jabukama, sirom i orasima
Nema dalje
Kako je samo sočan i ukusan: Spremite recept za ovaj kolač, sigurno ćete ga ponoviti
sve
Dalmatinac napravio pravu kolonu, a kad vidite zašto nećete se prestati smijati
Zanimljivo
Dalmatinac napravio pravu kolonu, a kad vidite zašto nećete se prestati smijati
Iz Girone stigle odlične vijesti za Dinamo
nada tinja i dalje
Iz Girone stigle odlične vijesti za Dinamo
Maja Šuput objavila nove romantične prizore sa Šimom Elezom
prozori kao iz filma
Maja Šuput pokazala kako izgleda romantična večera s njezinim Šimom
Vislander - 4
Vislander

Vinsko putovanje kroz prostor i vrijeme: Plavci s Visa koji su oduševili zagrebačku publiku

"Nadam se da će ovakva predstavljanja privući ljude da piju plavce i kupuju ih, pa da ostanu ovdje, a ne odlaze u izvoz", zaključio je Marko Vojković prekrasno druženje... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Kušanje i Masterclass na temu sorte plavec žuti - 5 Hrana i piće
    Vrijedan pozornosti

    Ružno pače vinskog svijeta: Plavec žuti - sorta koja daje izvrsne pjenušce s karakterom šampanjaca

  • Šampanjac - 4 Hrana i piće
    Živjeli!

    Mjehurići sreće i elegancije: Zanimljivosti i slavni citati za svjetski dan šampanjca

  • Vislander - 4 Hrana i piće
    Vislander

    Vinsko putovanje kroz prostor i vrijeme: Plavci s Visa koji su oduševili zagrebačku publiku

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Želiš li prvi saznati
za povoljne aviokarte

Pripremi putovnicu
i prijavi se na naš newsletter
jer uskoro polijećemo ;)

Please don't insert text in the box below!
close