Nadmudrivanje čija je janjetina najbolja u Hrvatskoj postalo je dio folklora koji ima do sada potpuno neiskorišten, vrlo značajan marketinško - gastronomski potencijal.

Manifestacija ČIJA JE JANJETINA NAJBOLJA? na kojoj će se „ogledati“ janjetine s Brača, Paga i Cresa, ovoga je puta ograničena na tri geografska toponima, odnosno otoka, svugdje u Hrvatskoj poznata po janjetini. Tri otoka ujedno su i najčešća tema najčešćih "svađa", naravno s nikad dokazanim ili podastrtim rezultatom, odnosno stavom koja bi se makar približio konačnoj „istini“.


U kuhinji creskog hotela KIMEN priprema se janjetina za žiri koji je multidisciplinaran i vrlo stručan. U njemu su doajen hrvatskog ugostiteljstva Corrdo Pellizer iz Rovinja, opatijski chef i član žirija MasterChefa Hrvatska Andrej Barbieri, te somelier i stručnjak za organoleptiku Aleksandar Noršić iz Zagreba. Janjetina se servira i za još osamdesetak gostiju, te novinare i sponzore. Svi oni također daju svoj glas u odluci čija je janjetina najbolja.


Janjetinu sa pojedinog otoka spravlja kuharska ekipa hotela Kimen predvođena šefom Gianijem Dlačićem, uz pomoć gostujućih kuhara svake od ekipa - chef Miro Bogdanović za Brač, Talijan Marco Sasso za Cres i Ivica Škunca za Pag. Ukupno će biti servirano osam sljedova, a svaki od gostujućih kuhara spravlja svoje autorsko jelo. Kulminacija večere biti će proglašenje, odnosno objava ČIJA JE JANJETINA NAJBOLJA?


Manifestacija je smišljena da postane redovita, da se broj sudionika širi, pa u konačnici postane i internacionalna, a odvija se pod pokroviteljstvo Ministarstva turizma, Turistička zajednice Primorsko goranske županije i Grada Cresa. Dolazite? Zapišite - 2. svibnja, Cres!


 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju