Na večeri na kojoj je u hotelu Kimen u Cresu bilo nazočno sto četrdeset gostiju u osam sljedova servirala se janjetina spravljena na tradicionalan način, kao i autorska jela. U organizaciji Poljoprivredne zadruge Cres i po ideji njena ravnatelja Matea Ferarića ogled je organiziran kao podstrek inicijativi zaštite ovce hrvatskih otoka i ekstenzivnog načina njenog uzgoja.


Prva je gostima servirana janjetina spravljena na klasičan način, pečena u krušnoj peći, a potom janjeći kotleti sa grila. Na svakom tanjuru uz priloge bila su po tri komada janjetine označena raznobojnim štapićima.


Gosti, jednako kao i žiri, morali su odabirom štapića odlučiti koja janjetina za njih ima najbolji okus. Ove pjatance spravljala je ekipa kuhinje hotela Kimen predvođena chefom Gianijem Dlačićem. Potom su slijedili autorski tanjuri dva gostujuća chefa Mire Bogdanovića koji je kuhao s bračkom janjetinom, Ivice Škunce sa paškom, dok je za domaće janjetinu spravljao Marco Sasso.


Ideja koju su chefovi striktno provodili bila je da se pokaže autorska interpretacija tradicije, odnosno moderniziraju klasični, svima poznati načini spravljanja janjetine. Nakon večere, kao raritetni desert, služeno je malo poznato autohtono cresko slatko jelo - olito iz mjesta Orleca.

Župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina, pomoćnik ministra turizma Davor Ižaković i creski gradonačelnik Kristijan Jurjako s ostalim gostima, glasali su u korist creske janjetine koju su proglasili najboljom. Slijedila je bračka, a potom paška janjetina.


Stručni žiri u kojem su okuse janjetine ocjenjivali Corado Pellizzer, restorater iz Rovinja, Andrej Barbieri, chef iz Voloskog, te somelijer Aleksandar Noršić iz Zagreba nisu su mogli odlučiti da li je bolja creska ili bračka janjetina, te su je bodovali jednako, dok su bod i po manje dodijelili jelima spravljenim od paške janjetine. Producent manifestacije i moderator večere bio je Radovan Marčić.


Po svemu uspješna, ova velika večera će se definitivno morati ponoviti - već su se javile ideje da dogodine sudjeluju i uzgajivači ovaca s otoka Krka i Raba. Ostvari li se ova ideja, sigurno je da će se olakšati put procesa zaštite janjetine hrvatskih otoka, kao nove gastronomske i kulturološke inicijative uzgajivača ovaca.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju