Kad vam na pamet padne Španjolska, treba dobro razmisliti kamo otići. Prepustiti se čarima Barcelone, uživati u širokim madridskim avenijama, posjetiti Andaluziju, otići partijati na Ibizu ili guštati do mile volje na plažama Tenerifa? Ovaj put ništa od svega toga, već se zaputite u Baskiju i otkrijte Bilbao!

Ove godine „ponos Baskije“ slavi dvadesetu godišnjicu otvorenja Guggenheimova muzeja, koji je u drugoj polovici devedesetih snažno utjecao na razvoj turizma u gradu. Nakon čudesnog muzeja, i drugi slavn arhitekti i dizajneri počeli su graditi Bilbao, a među njima su se našla i imena Santiaga Calatrave, Normana Fostera i Phillippea Starcka. Usporedno s arhitekturom i turizmom, razvila se i gastronomska scena, ali najvažnije je kako je Bilbao unatoč svim promjenama zadržao dušu.

Što raditi, što vidjeti?

Muzej Guggenheim

Doći u Bilbao, a ne vidjeti Guggenheim, jednako je dolasku u Rim, a da ne vidite papu. Remek-djelo arhitekta Franka Gehryja može se pohvaliti bogatim stalnim postavom, u kojem se nalaze djela Andyja Warhola, Yvesa Kleina i ostalih glasovitih autora, ali i stalnim gostujućim izložbama koje vas neće razočarati. Također, nemoguće je ostati ravnodušan i na psa napravljenog od cvijeća za kojeg je zaslužan Jeff Koons, a divovski pauk Louis Bourgeois neće dobro djelovati na one koji pate od arahnofobije.

Bilbao Bilbao (Foto: Pixabay.com)

Most Bizkaia

Biskajski most najstariji je transportni most na svijetu. Premošćuje rijeku Nervion, a povezuje Las Arenas i Portugalete (gradove koji su zapravo spojeni s Bilbaom). Stanovnici ovog kraja zovu ga „Puente Colgante“ (viseći most), a od 2006. godine nalazi se na UNESCO-ovu popisu Svjetske baštine. Most se može preći i pješke, pa potrošite nekoliko eura i prehodajte ovo arhitektonsko čudo!

Podvodno vino

Dvadeset metara pod morem u Biskajskom zaljevu, pokazalo se izvrsnim mjestom za dobivanje, tj. čuvanje kvalitetnog vina. Tvrtka Crusoe Treasure dokazala je da, zahvaljujući temperaturi i izvoru svjetlosti, vina mogu uspjeti i pod morem. I ne samo da su uspjela, već ih i restorani s Michelinovim zvjezdicama uvrštavaju u svoju ponudu, a tvrtka ih uspješno distrubuira i na kineskom i ruskom tržištu. Kad ste u posjeti Bilbau, možete otići u posjet, koji ne uključuje samo kušanje već i izlet brodom do mjesta gdje se vina čuvaju.

Kad vas uhvati glad

Pintxos


Naziv za zalogajčiće na kruhu koje možete naći u gotovo svakom baru u Baskiji. Možda bi ih bilo najlakše definirate kao baskijske „tapase“, a s obzirom na to da Španjolcima hrana igra veliki značaj u životu, pridružite se njihovu običaju, i uz čašu sangrije isprobajte koji pintxos.

Bilbao - 4 Bilbao - 4 (Foto: Thinkstock/Guliver)

Bistro Guggenheim

Baš kao i muzej, i ovaj restoran koji se nalazi u sklopu Gehryjeva zdanja po mnogočemu je poseban. Hrana je inovativna i originalna, a zbog pogleda na rijeku, dizajnerskih stolica i savršene vinske karte neće vam biti teško izdvojiti koji euro više. Zapravo, s obzirom na mjesto, cijene su i više nego pristojne, pa ćete tako slijed od tri jela uz čašu vina platiti od 30 eura pa naviše.

Eneko

Restoran udaljen 15-ak minuta vožnje od Bilbaa ponudit će vam delicije i specijalitete za razumne novce. Jelovnik od šest slijedova, koji je nemoguće ne preporučiti, doći će vas 38 eura, a svako jelo spremljeno je s puno pažnje, ukusa i stila. Restoran ima i svoju vinariju, a za slučaj da tražite još nešto ekskluzivnije, nedaleko se smjestio restoran Azurmendi Gastronomico, koji se može pohvaliti s tri Michelinove zvjezdice i statusom jednog od najboljih restorana na svijetu.

A gdje „smočiti“ grlo

Bilborock


Ovo mjesto, slavno po pružanju gostoprimstva indie-bendovima, nalazi se u nekadašnjoj crkvi! Unutra ima mjesta za 500 ljudi, a lokacija je savršena. Zapravo, i da nije, isplatilo bi se otići u posjetu, jer partijati u bivšoj crkvi sigurno je posve nov doživljaj.

Bihotz cafe

Mjesto koje izgleda kao da ste došli u davnu prošlost poznato je po stalnim promjenama craft piva koja nude. No ako niste pivopija, znajte da ovdje možete isprobati i posebne kave i čajeve, tako da je kafić idealno mjesto i za uživanje preko dana.

Vrijeme za spavanje

Basque Boutique


U ovoj zgradi pronaći ćete osam soba od kojih je svaka dizajnirana na drugačiji način, ali svaka od njih referira se na nešto baskijsko. Nalazi se u centru grada, a noćenje za dvoje stoji od 63 eura naviše.

Gran Hotel Domine

Oni s dubljim džepom mogu se zaputiti u ovaj hotel, gdje cijena noćenja kreće od 119 eura za dvoje. Nalazi se preko puta Guggenheima, a pun je referenci na modernizam i avangardu 20. stoljeća. Činjenica da je Starck dizajnirao kupaonice dodatni je plus za sve bogate estete.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju