Nemate li vremena za kuhanje tjestenine možete je kratko zapeći u posudi premazanoj uljem dok malo ne potamni pa preliti omiljenim umakom i dovršiti kao rižoto, bilo u pećnici ili na štednjaku. Tako će tjestenina dobiti fini orašasti okus. Duljina kuhanja ovisi o vrsti tjestenine, a imajte na umu da će se prije skuhati u umaku na bazi mlijeka ili vrhnja nego rajčice. 

Sastojci za zapečenu tjesteninu: 

250 g tjestenine
150 g slanine
15 dag mozzarelle
15 dag gaude
parmezan
200 ml mlijeka
Žlica brašna
Žlica maslaca
sol, papar
muškatni oraščić
bosiljak
masline

Priprema: 

1. Pećnicu uključite na 180°C pa stavite tjesteninu i narezanu slaninu na nauljeni lim za pečenje par minuta pazeći da ne zagori.

2. Napravite bešamel umak od maslaca, brašna i mlijeka pa ubacite narezanu gaudu i mozzarellu. Posolite i popaprite te dodajte muškatni oraščić. 

3. Prelijte umak od sira preko tjestenine, promiješajte i poklopite posudu. Pecite na 180°C oko 50 minuta dok tjestenina ne omekša.

4. Maknite poklopac, pospite parmezanom i kratko zapecite. Poslužite s maslinama i bosiljkom.

5. Ostavite složenac pet minuta prije posluživanja. 
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju