Uluru, kameno brdo u Australiji turistička je atrakcija koju godišnje posjeti više od pola milijuna ljudi, a neki od njih si za uspomenu ponesu i suvenir koji baš i ne bi smjeli.

Plišani klokani, koale i magneti u obliku bumeranga neki su od najčešćih i najpopularnijih suvenira s kojima se turisti vraćaju iz Australije.

No, turisti koji zađu u središnji dio zemlje i posjete Uluru, u torbama nerijetko odnose "prirodne" suvenire – pijesak, kamenje i grane sa slavnog kamenog brda ili iz njegove blizine.

Ipak, tu priča tek počinje biti zanimljiva, jer mnogi turisti nakon nekoliko mjeseci „ukradeno“ počinju vraćati nazad. Dio ih stvari vraća zbog osjećaja krivice, ali dobar dio zbog „loših stvari koje su im se počele događati“.

Posljedica tog vraćanja jest zabrinutost lokalnog plemena Anangu, koje se smatra tradicionalnim "vlasnikom" Ulurua. Iz plemena poručuju kako su zatrpani pismima i kutijama kamenja, i da praksa „posuđivanja“ suvenira, a potom njihova vraćanja jednostavno mora prestati.



O uzimanju suvenira s brda, govori i nova knjiga „Haunted: Mysterious Australia“ autora Tima the Yowie Mana. On u knjizi piše o mnogim lošim stvarima koje su turiste zatekle nakon otuđivanja stvari iz Ulurua, a primjera ima zbilja mnogo.

Tako je jedan turist iz Hong Konga vratio komad stijene od 300 grama uz ispriku, rekavši da je tjedan dana nakon što je donio kamen u kuću njegov brat prekinuo s djevojkom, a otac završio na operaciji srca.

Iako je riječ o praznovjerju, australske vlasti izdale su upozorenje kako se više neće tolerirati nikakvo uzimanje kamenja, pijeska i slično, jer sve to dovodi i do erozije tla.

Ako i to nije dovoljno upozorenje, napomenimo kako kazne mogu biti do 8500 australskih dolara, pa vjerujemo da će svi koji planiraju uzeti suvenire iz Ulurua dvaput razmisliti.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju