Godinama unazad, hrvatska metropola bila je samo usputna postaja na putu prema moru u kojoj se turisti nisu zadržavali. Ipak, ulaskom u EU, stvari su se promijenile, i Zagreb je doživio pravi turistički boom popraćen brojnim hostelima i novim objektima. Grad od oko 800 tisuća stanovnika najednom je oživio, dobio na šarmu, a dokaz tome je i sve više i više posjetitelja. Kako izgleda 36 sati u Zagrebu iz perspektive Amerikanaca (Fritzie Andrade, Max Cantor, Chris Carmichael, Dina Jakir, Will Lloyd i Sarah Brady Voll za The New York Times) - saznajte u nastavku.



Petak
15 h
Najbolje je započeti posjetom Kaptolu na kojem stoluje Crkva od 1094. godine. Razgledavanje prekrasne katedrale gotičkog stila koja je obnovljena nakon razornog potresa u 19. stoljeću zadovoljiti će svakog tko voli umjetnost, a nakon toga nema boljeg od kolača i kave u ugodnom ambijentu. Za tako nešto pobrinula se slastičarnica Amelie, koja se smjestila odmah u ulici ispod katedrale.

17 h
Oko 90% Hrvata smatra se katolicima, a vjerojatno ih se i više smatra ljubiteljima dobrog vina. Nakon kolača posjetite vinoteku Bornstein koja je također smještena na Kaptolu. Postoji još od 19. stoljeća, a nudi vam kvalitetna vina iz svih hrvatskih regija. Nakon dobre kapljice prošećite do Gornjeg grada. Čim prođete kroz kamenita vrata, doći ćete do restorana Trilogija, koji nudi sjajna jela spravljena od taj dan kupljenih namirnica na tržnici.


20 h
Nakon obroka nastavite šetnju. Prođite crkvu Sv. Marka i Hrvatski sabor i posjetite jedinstveni Muzej prekinutih veza. U njemu se nalaze stvari koje su ljudi donirali nakon prekida, a dosad je njegov postav bio u 21 zemlji svijeta. Ulaz u ovo je gotovo bagatelan, posebno za strance, a iznosi tek 25 kuna.

22 h
U blizini se nalazi mjesto poznato svim Zagrepčanima, Pod starim krovovima. Ova stara gostionica otvorena je još 1830., a u njoj su mjesto nalazili brojni književnici, pjesnici, glumci, redatelji iz cijele Jugoslavije. I dan danas mjesto je popularno i dobro posjećeno, a u prilog tomu idu i povoljne cijene pića. Tako ćete za rakiju izdvojiti osam, a za pivo otprilike 12 kuna.

Subota
9 h
Nakon buđenja i doručka vrijeme je za nove izazove. Najprije posjetite gradsku tržnicu Dolac, koja je subotom ujutro puna kao šipak. Svježi sir, vrhnje i razno voće i povrće toliko su dobri da nećete ostati ravnodušni na njihov okus. Tu si zapravo možete i sami složiti doručak ako već prije niste nešto pojeli, a u 12 h neka vas ne iznenadi udar gričkog topa.


11 h
U zadnje vrijeme, otvorio se i popriličan broj dućana mladih dizajnera. Najviše ih je u Radićevoj ulici, koja vodi od trga do Gornjeg grada. Haljine, nakit i raznorazna odjeća i obuća je uglavnom unikatna, tako da ako želite izdvojiti novce da bi izgledali posebno, definitivno ste na pravom mjestu.

13 h
Vrijeme je za ručak, a ovdje naš izbor pada na dva mala restorana, koji se nalaze u istoj ulici. Na početku Petrinjske naići ćete na famoznu Mundoaku, koja nudi zaista sjajno pripremljena jela. Ako nastavite niz ulicu doći ćete do restorana Lari & Penati, čija je tjestenina nadaleko poznata. Nakon ručka uzmite taxi ili tramvaj i posjetite Muzej suvremene umjetnosti. Djela modernih hrvatskih autora definitivno su vrijedna jeftine ulaznice.


18 h
Večerajte u bistrou Fotić, nekada foto klubu a danas malom i slatkom restorančiću. Zidovi vas vraćaju u neko drugo doba, s obzirom da su prekriveni crno – bijelim fotografijama Za desert svakako probajte štrudlu od jabuka ili borovnica, a nakon večere šetnjom dođite do Hrvatskog narodnog kazališta i slobodno se divite veličanstvenoj zgradi, a ako ste tip od kazališta, pogledajte neku predstavu, balet ili operu.

21 h
Naravno, kakav bi to posjet Zagrebu bio bez izlaska u Tkalčićevu ulicu, koju Zagrepčani nazivaju jednostavno Tkalča. Ona je prepuna kafića i barova, a a mjesto koje mi preporučamo je svakako Melin. Lijepa terasa, retro uređenje i nenametljivi jazz koji dolazi sa zvučnika njegovi su aduti.


Nedjelja
10 h
Zadnji dan si priuštite doručak sa stilom, u vjerojatno najljepšem zagrebačkom hotelu Esplanade. Sagrađen je 1925. kao hotel za putnike Orient Expressa, a danas je na glasu kao jedan od najboljih hotela u Hrvatskoj. Tamo svakako pojedite slavne štrukle i uživajte u odmoru na terasi.

11 h
Kad ste već blizu Esplanade, za kraj odite do obližnjeg Botaničkog vrta. More cvijeća i zelenila pomoći će vam u opuštanju, ali i u sabiranju dojmova o glavnom gradu Hrvatske.


 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju