U subotu počinje deveto izdanje xSTatic festivala na gdje će se okupiti graffiti writeri, skateri, plesači, košarkaši i svi željni pozitivnog, urbanog đira u Splitu. Ulaz na festivalski program je besplatan, a kreće se od jutra. Graffiti umjetnici kreću u akciju već od 10 sati. Više od 60 umjetnika iz Hrvatske i inozemstva će pokazati svoje znanje i vještine crtajući do 18:30.

Iako je bilo zamišljeno da se sve odvija na jednom mjestu, poznatoj lokaciji platoa na Gripama, kako ne bi morali odgađati festival, odlučeno je da će se održati prema dogovorenim satnicama ali na različitim lokacijama.

Pero Rančić, jedan od prvih splitskih graffiti umjetnika ususret početku festivala izjavio je sljedeće:

„Veliko mi je zadovoljstvo, što se xSTatic, nakon pandemijskog izdanja, vraća u punom sjaju. Ove godine imamo 60+ graffiti i street-art umjetnika iz cijelog svijeta: USA, Brazil, Kolumbija, Malezija, Švicarska, Njemačka, Slovenija, BiH i naravno, Hrvatska, s posebnim naglaskom na splitsku graffiti scenu. Posebno bih istaknuo kako nam ove godine na xSTatic-u sudjeluje Tea Jurišić, poznata hrvatska street art umjetnica.

Također ove godine, po prvi put na službenom line-up-u glavnog programa sudjeluje i par mladih umjetnika koji su bili polaznici xSTatic graffiti škole, što me posebno veseli. Naravno, uz sav taj bogati graffiti program, ove godine SK Kolo organizira skate natjecanje, te po nekin najavama, kako bi se reklo: sve će gorit'! Imamo opet i AllStyleBattle, Basket 3vs3, Stand-Up Splicke Scene i koncert.“- zaključuje Pero.

Istovremeno, SK Kolo organizira skate radionice za djecu, a od 11 počinje i skate natjecanje po uzoru na Game of skate. Skate natjecanje se odvija u prostorijama Skate kluba Kolo u Domu mladih. Za vrijeme cijelog trajanja skate natjecanja, glazbenu podršku pruža KLFM radio. Finale se očekuje u 18 sati a pobjednika se proglašava u 19:30 sati. 

Unisport Split, kao organizator ulične košarke, najavljuje početak basket natjecanja 3x3 u nedjelju u 13:00 sati. Svi koji su planirali doći pogledati košarku mogu doći na košarkaško igralište na Gripama gdje ćemo doznati pobjednika.

All Style Battles kreće od 15:00 sati s potvrdama prijava, a nastavlja se Jam Sessionom u 15:30. Kvalifikacije su u 16:30, a glavno natjecanje Battles Top 16/8 kreću u 17.30.

Finale i judges showcase su u 19:00 sati kako bi se na vrijeme proglasilo pobjednika u 19:30. Sve se odvija u amfiteatru Doma mladih na Gripama.

“Smatram xSTatic festival sigurnom zonom za mlade, gdje mogu biti ono što jesu i žele, bez osude i nametanja. Posebno mi je drago da ovogodišnji festival donosi još veći spektar umjetnika u različitim poljima. Plesni dio dižemo na veći level s obzirom da su nam sva tri sudca strana (Italija, Njemačka i Ukrajina) a i različite goste s cijelog Balkana.” - kaže Sara, iz udruge Underground Society.

“Uz sam All Style Battle program može se naći i edukativni dio za vrijeme Jam Sessiona gdje se i stari i mladi mogu pridružiti plesu s nama, a zamišljene su kao 1 na 1 edukacije gdje imate priliku učiti od najboljih plesača na području Europe” - poziva Sara.

U 19:30 će se proglasiti pobjednici u svim kategorijama, nakon čega kreće večernji dio programa. u amfiteatru Doma mladih.

Stand-up nastup Splicke sccene počinje u 19.45, nakon proglašenja pobjednika u svim kategorijama. Program se nastavlja koncertom Ede Maajke, Frenkie-ja, Tibora, Hrama, Noti Limuna, Hopo HoBeat-a, Reje, Lil Bear-a i P.I.M.P-a.

xSTatic se svake godine potrudi ponuditi i nešto novo, što dokazuje i kutak za šišanje za koje je odgovorna ekipa iz Mankaza. 

Sav prihod od šišanja donirati će se Udruzi sv. Vinka Paulskog za pomoć mladim ljudima lošijeg imovinskog stanja, za kupovinu osnovnih namirnica, higijenskih potrepština i školskog pribora. Humanitarni kutak za šišanje, u organizaciji Mankaza održati će se u izložbenom prostoru ispred amfiteatra Doma mladih. Šišanje je samo kroz popodne, od 17:00.

Za ovogodišnji gastro kutak zadužen je eSTe bar. xSTatic ima i svoje craft pivo, a u ponudi će se naći i ponešto za vegetarijance!

xSTatic festival se već od prvog izdanja 2009. godine istaknuo kao jedini gradski festival koji slavi različite aspekte urbane kulture, a posebno nam je drago što je to prepoznao i Grad Split koji organizacijski stoji iza jednog festivala ovakvog tipa. Ulaz na sav festivalski program je besplatan i svi ste pozvani!

Dobrodošli na Rab Island Trail: Trka po predivnom otoku koja će okupiti više od 500 trkača Rab Island Trail - 3 Rab Island Trail - 1 Rab Island Trail - 2 +0 Rab

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju