"Povodom  skorog otvorenja izložbe Ivice Šiška u Muzeju Matija Skurjenija, pod nazivom "Hodočašće – 40 godina kontinuiteta" (23. 11. – 31. 12. 2023.) drago nam je objaviti da se i taj umjetnik pridružio akciji Udruge Zelene stope sa svoja dva rada", kaže Romeo Ibrišević, fotograf i zaljubljenik u prirodu, koji je na čelu udruge Zelene stope.  

Umjetnici u akciji Očistimo Hrvatsku od olupina, koju već dvadeset godina vodi fotograf Romeo Ibrišević, odaberu njegovu fotografiju koja dokumentira izvlačenje auto olupine iz prirode, fotografija se potom otisne na slikarsko platno, a onda joj umjetnik u svom stilu doslika vlastito viđenje problema onečišćenja.

"Ivica Šiško, koji je velik dio svoga djelovanja posvetio sakralnim prostorima u tehnikama vitraja, mozaika i freske, i ovaj je put prepoznatljivim rukopisom "dao glas" profanom i sakralnom", kaže Romeo Ibrišević.

Nikola Albaneže, ugledni povjesničar umjetnosti i likovni kritičar, upravitelj Strossmayerove galerije starih majstora HAZU, bez kojeg smo prerano ostali, o umjetnosti Ivice Šiška je rekao: 

"Floralni i zoomorfni motivi, secirani fragmenti i tjelesne cjeline, stroga plošnost i rastvaranje perspektivnih dubina – neke su od bitnih, specifičnih Šiškovih odlika… njegovi su postojani znakovi. Na takvim je temeljima izgradio i simboličnost u kojoj se pojavljuju arhaični, klasični i pučki elementi."

Ivica Šiško (Livno, 1946.) slikar i grafičar, završio je zagrebačku Akademiju likovnih umjetnosti 1974. i poslijediplomski studij grafike. Izlagao je na nekoliko stotina skupnih izložaba u Hrvatskoj i u svijetu te je za svoj rad dobio niz nagrada. Bio je profesor na Nastavničkom odsjeku Katedre za grafiku na ALU. Njegova djela nalaze se u brojnim institucijama diljem svijeta.

Pazi, auto! Punkufer.hr u akciji čišćenja idilične žumberačke šume od štetnog otpada Akcija čišćenja Žumberka - 10 #neOKOLIŠaj akcija na Žumberku Akcija čišćenja Žumberka - 8 +13 Akcija čišćenja Žumberka - 7

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju