Crv fobasa (Zophobas morio) mogao bi pomoći u razgradnji plastičnog otpada, sugerira australsko istraživanje. Supercrv bi tako poslužio kao oružje u ratu protiv polistirena, tvari koja se najčešće koristi za proizvodnju ambalaže, izolacijskog materijala ali i brojnih drugih predmeta koji prijete okolišu, a osobito životu u oceanima.

Ličinke supercrva sadrže nekoliko crijevnih enzima koji mogu probaviti polistiren, zaključili su znanstvenici sa Sveučilišta Queensland. Crve su hranili polistirenskom pjenom koja se obično koristi u izolaciji zgrada. Ličinke koje su grickale plastiku uspjele su dovršiti svoj životni ciklus, ali udebljale su se manje od supercrva koji su jeli hranom s mekinjama, a i imali su manje zdravih crijevnih mikroorganizama.

„Širom svijeta mikroorganizmi razvijaju sposobnost razgradnje plastike. Prve bakterije s tom sposobnošću otkrivene su 2016. na japanskom smetlištu. I mikroorganizmi u ličinkama drugih kukaca kao što su voštani crvi i brašnari, koji su manji od supercrva, također mogu jesti  plastiku“, kažu znanstvenici.

Glavni izazov za recikliranje polistirenske pjene je to što njena mala gustoća i glomaznost čine prikupljanje nepraktičnim. Stoga bi mikroorganizmi supercrva mogli biti temelj reciklaže plastike.

U Australiji bi se polistirenska pjena trebala postupno ukinuti kao dio plana za zbrinjavanje plastike, a polistiren više neće biti prihvatljiv u ambalažama za hranu i piće do kraja godine. 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju