Tražite li žuta jaja i piletinu koja ima domaći okus, zdravo povrće koje miriše i neodoljive čvarke, možete krenuti na virtualnu tržnicu Autentike – volim domaće. Facebook grupa koja spaja poljoprivredna gospodarstva i druge proizvođače nastala je prije koji mjesec, a do sada je okupila više od 150 proizvođača i tisuće kupaca.

Autentiku je pokrenula Željka Balja, inače diplomantica turizma koja se već godinama bavi promocijom proizvoda i usluga. Za vizualni identitet pripomogla je svojim radom mlada Slavonka Andreja Vidović.

"Grupa je od samog početka privatna, uređena, administrirana i tematski opredijeljena s proizvodima radi lakšeg snalaženja. U grupi je oko 150 renomiranih proizvođača (obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, udruga, obrtnika i ostalih proizvođača) čijih je 6400 korisnika zadovoljno s pruženim uslugama do vrata te svim potrebnim informacijama koje direktno mogu dobiti putem ove grupe", priča nam Željka Balja i dodaje:

"Svaki dan pridružuju se novi članovi i proizvođači. Neki me nazovu i objasne situaciju da bi se rado odazvali i plasirali svoje proizvode kupcima do vrata, ali da još čekaju propusnicu. Proizvođači iz udaljenijih krajeva organizirali su se tako da dostavnim službama šalju pakete do vrata kupaca, a neki su bili u potrazi za dodatnim vozačima s propusnicom za određena područja kako bi stigli odgovoriti na mnogobrojne upite. Svaki dan pristižu pohvale za grupu, putem poruka, poziva ili objavama u grupi, ali ih ne objavljujemo jer smatram da je dobro zadržati smisao grupe i istaknuti samo potrebne informacije o proizvodima i proizvođačima te je zbog istog kreiran pravilnik u grupi kako bi se svi lakše snašli.

Mrkva Aktualno Klikni i naruči: Popis dostavljača svježeg voća i povrća, mesa, plodova mora te, naravno, najboljeg piva

Svakim danom više od 10 sati dajem svoj obol u grupi, pomažem i administriram, komuniciram s proizvođačima te ažuriram podatke. Trudim se svakodnevno spajati sve strane Lijepe Naše, od istoka do zapada i sjevera do juga, a u grupi je uvijek živo jer imaju osobu na koju mogu računati da će im u kratkom roku dati potreban odgovor ili pomoć. 

U travnju se očekuje povećana potreba za domaćim povrćem i voćem te, naravno, jajima i šunkicama", kazala je Željka Balja.

Zadnjih dana uvelike pomažu i liste obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koje su objavili pojedini gradovi na svojim službenim stranicama, a proučiti ih možete na grupi Autentike.

"Vjerujem da svi možemo na neki svoj način pomoći, a društvene su mreže idealan alat za takvo nešto. Moja je usluga u potpunosti besplatna i pomoć pružam od srca svima koji je trebaju u ovim trenucima", otkriva Željka.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju