Italija je sve odlučnija u borbi s onim lošim što za sobom vuče masovni turizam. Tako je u travnju ove godine Venecija postala prvi grad na svijetu za koji se "naplaćuje upad" za jednodnevne posjete, za sada tek na određene dane, kako bi se smanjile gužve u gradu koji godišnje posjeti dvadeset milijuna turista, a noći polovica od te cifre. Ulaznice se ne kontroliraju na ulazu u grad, ali ako vas kontrolor zamoli da je pokažete, a vi je nemate, platit ćete kaznu u iznosu od 50 do 300 eura.

Ulaznica za dostojanstvo

Uostalom, na razini čitave države razmatra se uvođenje novih turističkih taksi koje bi iznosile 5 do 25 eura po noći – ovisno o cijeni smještaja u kojem odsjedate. I dok su mišljenja oko toga hoće li takvi potezi ikako utjecati na nesnosne gužve i isto takav život domaćih podijeljena, najnoviju je mjeru nedavno najavila i gradska vlast Rima.

Uz masu od 35 milijuna turista koji godišnje prođu kroz Vječni grad, jedan od većih problema je i vandalizam i nedostatak poštovanja prema remek-djelima umjetnosti i arhitekture. Objedovanje, slikavanje, kupanje i tko zna što sve još na fontani Trevi svakodnevni su izgredi, pa bi ona mogla biti prva na popisu kulturnih i povijesnih znamenitosti i atrakcija u Rimu za koju će vrijediti novi režim.

Mislite li da ulaznice mogu riješiti problem turističkih gužvi i neprimjerenog ponašanja?

  • Da, trebalo bi i kod nas uvesti nešto slično dok nije prekasno
  • Ne znam, vidjet ćemo
  • Ne, ljudi će se uvijek ponašati isto, a gužva će nastati negdje drugdje

glasova:

Predloženo je, naime uvođenje sustava naplaćivanja ulaznica za turiste, čija bi cijena bila simbolika – 1 euro, ne kako bi se napunila gradska blagajna, već kako bi se ograničio broj posjetitelja i tako se smanjile gužve, ali i nedolično ponašanje. Mislite li vi da će se na taj način riješiti dio problema? Odgovorite nam u anketi.

Poplava u pustinji: Nestvarni prizori koji se ne viđaju često Poplava u pustinji u Ain Sefri u Alžiru - 1 Poplava u pustinji u Ain Sefri u Alžiru - 7 Poplava u pustinji u Ain Sefri u Alžiru - 9 +5 Poplava u pustinji u Ain Sefri u Alžiru - 5

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju