Monaco je možda druga po veličini najmanjih država na svijetu, ali je i najbogatija. Gotovo trećinu stanovnika čine milijunaši koje je osim prirode na igralište bogataša privuklo to što ih neće olakšati rigorozni porezi. No na prostoru manjem od 2 četvorna kilometara velika je gužva. Krcat je stanovnicima, kojih ima više od 39 tisuća.

Sa svoja dva četvorna kilometra, Monaco je krcat. Nakon Vatikana to je najmanja država na svijetu, a prostora za nove kuće i apartmane kronično nedostaje. Neboderi i kuće u stijenama samo su neka od rješenja kojima stanovnici pribjegavaju.

Kako bi se osiguralo još mjesta, najavljeno je proširivanje Monaca u more, a radovi su se zahuktali: sipanjem pijeska u more i postavljanjem betonskih blokova proširit će se obala i otvoriti novi kvadrati.

Krajem 2025. nova četvrt Portier Cove trebala bi ugledati svjetlo dana, nedaleko od legendarnog kasina koji se proslavio filmovima o Jamesu Bondu. Tisuću novih apartmana i vila na raspolaganju će imati i novi brežuljak, uređeni park te šetnicu s marinom. 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju