Jedna od glavnih tema ovogodišnjeg Weekend Food Festivala je Hrana, sigurnost i kapital koja će progovoriti o prehrambenoj industriji kao novom epicentru ulaganja. Više nije riječ samo o onome što jedemo, već i o strateškoj imovini – o resursima koji u svijetu poremećenih opskrbnih lanaca i klimatskih promjena postaju pitanje stabilnosti. U ovom razgovoru poduzetnik Stjepan Orešković, podijelit će svoje uvide iz pozicije nekoga tko godinama promatra i aktivno oblikuje doticaj kapitala i prehrambenog sektora.
Na 4. Weekend Food Festivalu raspravljat će se i o kruhu. Pekarska industrija suočava se s promjenama koje se ne mogu zamijesiti preko noći: nestašice sirovina, promjene u navikama potrošača i rastući pritisak održivosti. O svemu tome razgovarat će Sandra Vojković iz Pan-Peka i Ivana Stojmilović iz Boogie Laba.
Pričat će se i o siru. Zašto je ova namirnica koja ima ogroman potencijal je često puta podcijenjena? Zašto hrvatski restorani rijetko nude ozbiljne sirne selekcije? Je li problem u ponudi, komunikaciji ili jednostavno u navikama? U razgovoru sudjeluju Ines Barić iz Dukata i Ales Winkler iz Kumparičke. Iako će se govoriti o siru, bit će to razgovor o svemu što stoji iza njega – od farmi i mikrobakterija do marketinga i gastro identiteta.
Autentičnost kao valuta budućnosti, tema je razgovora Copy/paste vs. Original, gdje se Frane Delić, vlasnik riječkog Pinku fish & wine, i Mladen Livaja iz Gudin Pigerije osvrću na izazove i pobjede koje donosi građenje ugostiteljskog koncepta koji odbija biti generički. Njihove priče pokazuju da originalnost nije samo pitanje ideje – nego i izdržljivosti.
Panel Mali kod velikih donosi inspirativne priče o tome kako pretvoriti hobi u ozbiljan posao, kako ostati vjeran sebi i kako se probiti na tržištu bez kompromisa. Svoja iskustva podijelit će Tijana Bogdanović iz Morning Laba, Maja Fertalić iz Nuttyja i Antonio Matušan iz Crumbsa – poduzetnici nove generacije koji su svoj proizvod oblikovali sa strašću, ali i uz jasno definiranu strategiju rasta.
Panel AI i tech trendovi u upravljanju businessom otvara pitanje kako tehnologija mijenja svakodnevno upravljanje ugostiteljskim objektima – od nabave do odnosa s gostima. O svojoj praksi govorit će Ana Marija Šimić iz Metroa, zadužena za digitalne HoReCa platforme, Jan Štedul, AI growth architect iz Melkiora, te ugostitelj Igor Čimbur, osnivač Melkior Techa i Greenyarda. Bit će riječi o prediktivnoj nabavi, optimizaciji procesa i o tome kako umjetna inteligencija već danas postaje ključan alat za pametnije i brže odlučivanje.
Na panelu Može li fine dining postojati bez street fooda Mario Mihelj, chef i vlasnik restorana Maredo, te Marko Palfi, vlasnik brenda Full Circle razgovarat će o tome kako približiti visoku kuhinju novim generacijama, skinuti s nje etiketu elitizma i pokazati da fine dining može biti i neformalan, pristupačan, čak i zabavan.
Panel Paklena kuhinja okuplja dva iskusna chefa - Matiju Bogdana i Janeza Bratovža koji znaju što znači raditi pod pritiskom, pregorjeti, ali i ponovno pronaći motivaciju. Chefovi će u Rovinju s publikom podijeliti vlastita iskustva o najtežim trenucima u profesionalnoj kuhinji – bez uljepšavanja.
A kad su u pitanju oni koji pomiču granice još od prvog dana – pozornica pripada Mattu Orlandu i J.P. McMahonu. Njihov razgovor Rebel chefs and bold ideas dotiče samu srž pitanja održivosti, budućnosti fine dininga i smisla restorana u svijetu koji se mijenja brže od jelovnika. Njihove priče – i pogreške – oblikovale su scenu, a Rovinj će imati priliku čuti ih uživo.
Dok se u dvoranama raspravlja i analizira, program na festivalu nudi i konkretno znanje – kroz masterclassove i showcooking radionice.
Na scenu dolaze svjetski priznati chefovi i barmeni koji pokazuju kako se znanje prenosi kroz pokret, miris, teksturu. Publika će moći pratiti uživo kako nastaju jela, slušati stručnjake poput Mirca Giumellija, Luce Cinallija i Teda Lelekasa te otkrivati kako izgleda spoj znanja, tradicije i inovacije – bez distanci i kulisa.
Na otvorenom prostoru, uz more i miris borova, posjetitelje očekuje RANGITE! – Istrian Food Market, osmišljen uz podršku Maistre, kao oda istarskoj autentičnosti. Ovdje Istra pokazuje sve što zna i sve što ima – u punom, raskošnom izdanju. Najbolji proizvođači iz cijele regije donose svoje pršute, sireve, domaću tjesteninu, likere, tartufe, vina i još mnogo toga. Sve je dostupno za kušanje, razgovor, kupnju – bez ulaznice.
U sklopu Weekend Food Festivalu, u subotu 12. travnja, prvi put se održava i Istra Natural, potpuno novi segment festivala posvećen prirodnim i narančastim vinima. Vinarije kao što su Ipša, Trapan, Veralda, Lunika, Bolfan, Pasji rep, Dobravac, Posestvo Bric i Gambaletto/Činić donose etikete koje govore o tlu, vremenu i ljudima koji ih stvaraju. Nema velikih reklama, ali ima karaktera – u svakoj čaši.
Za one koji žele još više – dublje znanje, mirniji prostor i jedinstvenu priliku učenja od vrhunskih stručnjaka – tu je i poseban profesionalni program koji se odvija u luksuznom ambijentu Grand Park Hotela. Tamo će chefovi Jeffrey Vella, Matija Bogdan i Giulio Gigli voditi ekskluzivne radionice namijenjene profesionalcima, vlasnicima i menadžerima restorana, proizvođačima i ozbiljnim gastro entuzijastima.
A ako vam uz sve to zatreba doživljaj koji spaja opuštenost i vrhunsku kuhinju – Noel Pop-up restoran pravo je mjesto. Chef Ivan Temšić, svakoga dana festivala kuhat će u posebnom festivalskom prostoru, donoseći duh zagrebačkog Noela, ovjenčanog Michelinovom zvjezdicom, na more.
Cijeli program i više informacija o ovogodišnjem Weekend Food Festivalu potražite na službenoj stranici festivala.
Nikad nije završio srednju školu: Zločesto "dijete" moderne kuhinje koje je naučilo Gordona Ramsayja kako se kuha