• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #što kuhati

Nikad nije završio srednju školu: Zločesto "dijete" moderne kuhinje koje je naučilo Gordona Ramsayja kako se kuha

U Hrvatsku stiže Marco Pierre White, koji s ponosom nosi titulu prvog engleskog chefa koji je za svoja jela dobio tri Michelinove zvjezdice.
Punkufer avatar placeholder
S.L. 3.02.2025 11:07 komentari
viber Created with Sketch.
Marco Pierre White
Marco Pierre White (Foto:Profimedia)

Galerija Marco Pierre White 0 Gordon Ramsay naučio je kuhati u kuhinji Marca Pierra Whitea 0 Posebno izdanje legendarne kuharice White Heat Marca Pierrea Whitea 0 Marco Pierre White 0

U trendu Gulaš Jednostavno, a preukusno Trik za savršen gulaš: Sastojak koji chefovi dodaju u mesna jela za više okusa Vrata Bilogore Vrata Bilogore Pečenje meko kao duša i juha koja diže iz mrtvih: Izletište kraj Bjelovara u kojem se jede "baš pravi nedjeljni ručak" Kolač od mrkve Jednostavno Sočan kolač od mrkve: Malo posla za puno uživanja

Marco Pierre White dolazi u Hrvatsku na Weekend Food Festival, koji će se održati od 11. do 13. travnja 2025. godine u Rovinju.

Marco Pierre White s ponosom nosi titulu prvog engleskog chefa koji je dobio tri Michelinove zvjezdice za svoja jela. Sudac Matt Preston u australskom Masterchefu nazvao ga je kumom moderne francuske kuhinje, a mnogi su komentirali i da je čovjek zaslužan za karijere drugih velikih kuhara današnjice, poput Gordona Ramsayja ili Curtisa Stonea.

Rođen je 11. prosinca 1961. godine u Leedsu u šesteročlanoj obitelji, gdje je otac Frank bio profesionalni kuhar, a majka Maria-Rosa Gallina, inače talijanska iseljenica, brinula se za svojih četvero sinova. Nažalost, umrla je kad je Marco imao samo šest godina, što je ostavilo dubok trag na njega.

U djetinjstvu je bio vrlo izoliran od ostatka obitelji, a u školskoj klupi nezainteresiran za sudjelovanje u nastavi. Ne čudi, stoga, što je napustio srednju školu Allerton kao šesnaestogodišnji mladić i počeo se baviti poslom svoga oca u kuhinji Box Tree u Illkleyu.

Nikad nisam želio biti kuhar, ali to je posao koji je radilo puno mladića srednjeg sloja poput mene, priznao je Marco Pierre White o svojim karijernim počecima. No za razliku od oca, koji je kuhao klasičnu britansku hranu s puno masnoća i malo mašte, Marco je od početaka pokazivao veliki talent u kuhinji.

Gordon Ramsay naučio je kuhati u kuhinji Marca Pierra Whitea Gordon Ramsay naučio je kuhati u kuhinji Marca Pierra Whitea (Foto: Profimedia)

Jednostavnost okusa

Sa 7,36 britanskih funti u džepu, nešto odjeće i knjiga vrlo brzo seli se u London te započinje učiti od slavne braće Roux u restoranu Le Gavroche. Male tajne kuharskog svijeta otkrit će mu i Pierre Koffman u restoranu La Tante Claire, Raymond Blanc u Le Manoiru te Nicom Ladenis u restoranu Ninety Park Lane.

Majka priroda je pravi umjetnik, a naš posao kao kuhara je da joj dozvolimo da zasja u punom sjaju, filozofija je kuhanja Marca Pierrea Whitea, koji preferira jednostavnost okusa. Upravo je zato svjetsku slavu stekao jednostavnim jelima od tek nekoliko sastojaka koji tvore kompleksnu dubinu okusa.

Slavni restoran Harvey's u Wandsworthu Commonu otvorio je 1987. godine sa zajmom od 67.000 britanskih funti koje je posudio od banke Yorkshire iz Sheffielda. U manje od godine dobio je svoju prvu Michelinovu zvjezdicu, a godinu dana kasnije i drugi prestižni simbol vrhunske kuhinje.

Na njegovu jelovniku našli su se klasici francuske kuhinje, a posebno su bile hvaljene tagliatele s kamenicama te svinjska njuška s gljivama.

U Harvey'su je prvu veću priliku dao Gordonu Ramsayju, koji je potkraj osamdesetih godina bio nepoznato ime u kuharskom svijetu. Mladi Ramsay pod Marcom je radio gotovo tri godine te je svakodnevno bio izložen prostim riječima, letećim noževima i nevjerojatnom pritisku.

Upravo su zato mnogi pretpostavili da je ponašanje Gordona Ramsayja u televizijskoj seriji "Paklena kuhinja" samo kopija onoga što je sam doživljavao u Harvey'su.

Posebno izdanje legendarne kuharice White Heat Marca Pierrea Whitea Posebno izdanje legendarne kuharice White Heat Marca Pierrea Whitea (Foto: Profimedia)

Zločesto dijete moderne kuhinje

Zločesto dijete moderne kuhinje svoj je nadimak zaslužilo s razlogom. Na početku karijere često je izbacivao goste iz restorana ako su se drznuli komentirati njegovu hranu na negativan način. Ako bi gost tražio da uz obrok dobije pržene krumpire, koji nisu bili na jelovniku, Marco bi ih ručno izrezao i osobno ispekao, a potom ih naplatio 25 funti zbog dodatno potrošenog vremena.

Postoji i priča o jednom mladom chefu u Harvey'su koji se požalio na vrućinu u kuhinji, nakon čega mu je Marco oštrim kuharskim nožem rasparao stražnju stranu kuharske bluze i hlača da ga rashladi.

Ako nisi ekstreman, ljudi će se koristiti prečacima jer te se ne boje, tim je riječima White pokušao objasniti strategiju u svojoj kuhinji.

Imidžu zločestog dečka pridonio je i njegov rock 'n roll izgled sastavljen od duge kose i cigareta, koje je rijetko kad vadio iz usta, a najbolje ih je ovjekovječio Bob Carlos Clarke u kuharici ''White Heat'' iz 1991. godine. Uz njegovu su se kuharicu učili kuhati brojni slavni kuhari, kao i neka poznata kuharska imena iz Hrvatske.

Marco Pierre White Marco Pierre White (Foto: Guliver)

U kuharsku mirovinu s 38 godina

Treću Michelinovu zvjezdicu Marco Pierre White zaradio je u restoranu koji je nosio njegovo ime, a nalazio se u sklopu nekadašnjeg hotela Hyde Park, koji je danas pretvoren u Mandarin Oriental. S 33 godine postao je prvi engleski kuhar kojeg je dopala ta čast. Braća Roux i Pierre Koffman ovjenčani su s trima Michelineovim zvjezdicama u Velikoj Britaniji prije njega, ali su po nacionalnosti Francuzi.

Potom se preselio u Oak Room hotela Le Meridien Piccadilly, gdje je 1999. godine profesionalno skuhao i svoje posljednje jelo. Na vrhuncu slave i s 38 godina života odlučio je vratiti Michelinove zvjezdice te otići u kuharsku mirovinu.

Dosadilo mu je što radi po cijele dane šest dana u tjednu, zbog čega nije stizao viđati svoje troje djece: jedanaestogodišnju kćer Letitiju iz prvog braka s Alex McArthur te dva sina – šestogodišnjeg Luciana i četverogodišnjeg Marca mlađeg iz veze s Matildom Conejero.

U kuhinji sam proveo 21 godinu života i moja ljubav prema restoranima nikad neće umrijeti. Mnogim ljudima teško je odustati kada su na vrhu. Ja sam dobio sve tri Michelinove zvjezdice, ali bilo ih je uzbudljivije loviti nego braniti, pojasnio je.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Marco Pierre White (@marcopierrewhit)

Nov život Marca Pierra Whitea

Nakon što je okačio kuhaču o klin, posvetio se ugostiteljskom poslu, poučavanju te povremenim nastupima na televiziji i različitim gastronomskim manifestacijama. Našao se čak u ulozi ambasadora temeljaca u kocki brenda Knorr, što je razbjesnilo mnoge njegove obožavatelje, koji su ga napali da se prodao velikim korporacijama.

Moderna kuhinja danas ga ne zanima. Štoviše, pomodarske restorane ne voli: Poslužuju hranu kao na pokretnoj traci po 18 sljedova, a svaki od njih je mlak. Želim da moja hrana bude vruća. Ne volim u restoranu sjediti po tri sata. Nakon sat vremena postane mi dosadno, rekao je.

Vlasnik je i suvlasnik šačice raznolikih restorana: Steakhouse, Bar & Grilla, Mr. White's English Chophousea i New York Italiana u Londonu, restorana Marconi i pizzerije Bardolino u Bristolu, Wheeler's Fish & Chips u Doveru te puba Ale House u Felixstoweu.

Iako službeno više ne kuha, stoji iza ponude svojih restorana. S pregačom oko struka može se povremeno vidjeti tek na televiziji – kao gost sudac na svemu, od Paklene kuhinje do Masterchefa u Australiji.

U slobodno vrijeme voli boraviti na otvorenom prostoru. Kada ne putuje svijetom, živi u Bathu u Engleskoj, a posebno je ponosan na svoj voćnjak, golubinjak, pčelinju košnicu te domaće piliće koje sam uzgaja.

Provodim svoje dane na riječnim obalama, u šumama, na poljima, pucajući i loveći. Razriješio sam sve u svojem životu. Danas sam mnogo sretniji, zaključuje Marco Pierre White.

Kad je otvorio restoran jedva je krpao kraj s krajem, a danas je najbolji chef na svijetu Dabiz Muñoz iz restorana DiverXO je najbolji chef na svijetu za 2023. godinu - 4 Dabiz Muñoz iz restorana DiverXO je najbolji chef na svijetu za 2023. godinu - 2 Dabiz Muñoz iz restorana DiverXO je najbolji chef na svijetu za 2023. godinu - 1 +0 Dabiz Muñoz iz restorana DiverXO je najbolji chef na svijetu za 2023. godinu - 3

  • #što kuhati
  • #slavni kuhari
  • #Marco Pierre White
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
10 pogrešaka zbog kojih pečeni ili kuhani kesteni nisu dovoljno ukusni
Zlatni savjeti
10 pogrešaka zbog kojih pečeni ili kuhani kesteni nisu dovoljno ukusni
Kod Plitvičkih jezera: Topla kuća stvorena za bijeg od svega i uživanje u ličkoj tišini
Villa Velika
Kod Plitvičkih jezera: Topla kuća stvorena za bijeg od svega i uživanje u ličkoj tišini
Najbolja svjetska chefica u Hrvatskoj: Novi jelovnik Stare Škole zbog kojeg vrijedi krenuti u Istru
Ana Roš
Najbolja svjetska chefica u Hrvatskoj: Novi jelovnik Stare Škole zbog kojeg vrijedi krenuti u Istru
Putnička klasa: Priče iz Latinske Amerike
Martina Divić
Putnička klasa: Priče iz Latinske Amerike
Zadar u čaši: Vinski klub diWine poziva na radionice po prijateljskim cijenama
U Zagrebu
Zadar u čaši: Vinski klub diWine poziva na radionice po prijateljskim cijenama
Usporite i udahnite: Savršeni weekend getaway za sve koji vole prirodu, kulturu i dobar zalogaj
Pokrovitelj TZ Virovitičko-podravske županije
Usporite i udahnite: Savršeni weekend getaway za sve koji vole prirodu, kulturu i dobar zalogaj
Trik za savršen gulaš: Sastojak koji chefovi dodaju u mesna jela za više okusa
Jednostavno, a preukusno
Trik za savršen gulaš: Sastojak koji chefovi dodaju u mesna jela za više okusa
Sočan kolač od mrkve: Malo posla za puno uživanja
Jednostavno
Sočan kolač od mrkve: Malo posla za puno uživanja
Znate li koji je? Bosanskohercegovački grad koji leži na čak devet rijeka
Impresivna okolica
Znate li koji je? Bosanskohercegovački grad koji leži na čak devet rijeka
Pečenje meko kao duša i juha koja diže iz mrtvih: Izletište kraj Bjelovara u kojem se jede "baš pravi nedjeljni ručak"
Vrata Bilogore
Pečenje meko kao duša i juha koja diže iz mrtvih: Izletište kraj Bjelovara u kojem se jede "baš pravi nedjeljni ručak"
Tjedni jelovnik brza jela od 13.10 do 19.10. 2025.
Tjedni jelovnik
7 brzih jela za svaki dan ovoga tjedna za koje već vjerojatno imate sve sastojke kod kuće
Zapišite ove datume: Najbolji hrvatski restorani nude vrhunske menije po promo cijeni
Pokrovitelj Mastercard
Zapišite ove datume: Najbolji hrvatski restorani nude vrhunske menije po promo cijeni

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Zagrebačka policija objavila detalje napada na starijeg muškarca na Trešnjevci
UŽAS NA TREŠNJEVCI
Policija objavila detalje: Muškarcu pozlilo, dvojac glumio da mu pomaže, a onda je uslijedio užas
Simbol ribe često se može vidjeti na automobilima
Jasna poruka
Ovaj simbol često se može vidjeti na automobilima: Znate li njegovo značenje?
Tragičan kraj potrage za Šimunom! Pronašli ga na stijenama
nestao prije devet dana
Tragičan kraj potrage za Šimunom! Pronašli ga na stijenama
show
Snaha Halida Bešlića Mahira se oglasila nakon njegovog sprovoda
"Jako nam nedostaješ"
Snaha Halida Bešlića oglasila se nakon dženaze, izazvala je mnogo reakcija
Evo što znače obilježja na lijesu Halida Bešlića
tradicija i poštovanje
Koja je simbolika obilježja na lijesu Halida Bešlića?
Poznato je zašto Sejda Bešlić nije bila na sprovodu supruga Halida Bešlića
da ti srce pukne!
Otkriveno zašto Sejda nije bila na sprovodu voljenog supruga Halida Bešlića
zdravlje
Zastrašujuće otkriće: Više od 99 % ljudi s moždanim ili srčanim udarom imalo je ove znakove upozorenja prije!
Veliko istraživanje
Zastrašujuće otkriće: Više od 99 % ljudi s moždanim ili srčanim udarom imalo je ove znakove upozorenja prije!
Šokantna istina o slanini: Povezuje se s rakom i demencijom – ali postoji sigurna granica
Nutricionisti otkrivaju
Šokantna istina o slanini: Povezuje se s rakom i demencijom – ali postoji sigurna granica
Najbolji prirodni lijek za gušteraču: Pijte ova 4 ljekovita čaja!
Najučinkovitiji biljni saveznici
Najbolji prirodni lijek za gušteraču: Pijte ova 4 ljekovita čaja!
zabava
Užasan parking inspirirao urnebesnu šalu koja je nasmijala domaću publiku
Presmiješno
Užasan parking inspirirao urnebesnu šalu koja je nasmijala domaću publiku
Morate vidjeti što piše na kamionu snimljenom kod Šibenika! Publika oduševljena
Urnebesno
Morate vidjeti što piše na kamionu snimljenom kod Šibenika! Publika oduševljena
Obračun iz životinjskog carstva postao hit, pogledajte samo tu lukavost
Wow!
Obračun iz životinjskog carstva postao hit, pogledajte samo tu lukavost
tech
Rani znak upozorenja? Sindrom nemirnih nogu povećava rizik od ove opake bolesti mozga
Novo istraživanje otkriva
Rani znak upozorenja? Sindrom nemirnih nogu povećava rizik od ove opake bolesti mozga
Kupujete na Temuu? Stručnjak objasnio kakvim se trikovima služe kako bi privukli kupce
Više od 30 trikova
Kupujete na Temuu? Stručnjak objasnio kakvim se trikovima služe kako bi privukli kupce
Tajna dugovječnosti: Otkriveni ključni igrači u usporavanju starenja
Je li na pomolu i lijek?
Tajna dugovječnosti: Otkriveni ključni igrači u usporavanju starenja
sport
Srbi oduševljeni Vatrenima: "Ovo je za nas potvrda da su nogometna krema, a za Hrvate - ništa posebno"
Evo o čemu se radi
Srbi o Vatrenima: "Ovo nam je potvrda da su nogometno plemstvo, a Hrvatima - ništa posebno"
Anna Silva o Viniciusu: "On je opsjednut seksom"
"SAMO O TOME GOVORI"
Djevojka o ponajboljem, ali i najomraženijem nogometašu svijeta: "On je opsjednut seksom"
Vodio Srbe protiv Andore i nakon jedne utakmice i on otišao s klupe reprezentacije
napravio svoje
Vodio Srbe protiv Andore i nakon jedne utakmice i on otišao s klupe reprezentacije
tv
MasterChef: Plavi odnijeli pobjedu, a Mario "oštro" rekao Antoniji: "Zaboravila si reći jednu stvar!"
SVAKA ČAST!
Plavi odnijeli pobjedu, a Mario "oštro" rekao Antoniji: "Zaboravila si reći jednu stvar!"
Kumovi: Želi se vratiti na nulu, ali hoće li ju sreća pomaziti?
KUMOVI
Kumovi: Želi se vratiti na nulu, ali hoće li ju sreća pomaziti?
U dobru i zlu: Očito je da ga je dobro namlatio, hoće li ju sada poslušati?
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Očito je da ga je dobro namlatio, hoće li ju sada poslušati?
putovanja
Trik za savršen gulaš: Sastojak koji chefovi dodaju u mesna jela za više okusa
Jednostavno, a preukusno
Trik za savršen gulaš: Sastojak koji chefovi dodaju u mesna jela za više okusa
Pečenje meko kao duša i juha koja diže iz mrtvih: Izletište kraj Bjelovara u kojem se jede "baš pravi nedjeljni ručak"
Vrata Bilogore
Pečenje meko kao duša i juha koja diže iz mrtvih: Izletište kraj Bjelovara u kojem se jede "baš pravi nedjeljni ručak"
Sočan kolač od mrkve: Malo posla za puno uživanja
Jednostavno
Sočan kolač od mrkve: Malo posla za puno uživanja
novac
Više od polovice poduzetnika razmatra preseljenje u inozemstvo. Ovo je najpopularnija destinacija
Nije zbog poreza
Više od polovice poduzetnika razmatra preseljenje u inozemstvo. Ovo je najpopularnija destinacija
Prehrambeni gigant ukida 16.000 radnih mjesta, novi šef traži smanjenje troškova
A prihodi rastu
Prehrambeni gigant ukida 16.000 radnih mjesta, novi šef traži smanjenje troškova
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
iznad očekivanja
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
lifestyle
Zagreb špica: Street style izdanje koordiniranog para
ČISTA PETICA
Usklađeni, a svoji: Stilska lekcija efektnog para sa zagrebačke špice
Prednosti power walk načina šetnje
Moćan način hodanja
Jeste li čuli za "power walk"? Obična šetnja može postati pravi trening za trbuh i leđa
Bienenstich ili pčelinji ubod: Recept za kolač koji svi traže
Savršenstvo!
Njemački kolač odličan je primjer da su jednostavne slastice najbolje, zato svi traže baš ovaj recept
sve
Snaha Halida Bešlića Mahira se oglasila nakon njegovog sprovoda
"Jako nam nedostaješ"
Snaha Halida Bešlića oglasila se nakon dženaze, izazvala je mnogo reakcija
Evo što znače obilježja na lijesu Halida Bešlića
tradicija i poštovanje
Koja je simbolika obilježja na lijesu Halida Bešlića?
Srbi oduševljeni Vatrenima: "Ovo je za nas potvrda da su nogometna krema, a za Hrvate - ništa posebno"
Evo o čemu se radi
Srbi o Vatrenima: "Ovo nam je potvrda da su nogometno plemstvo, a Hrvatima - ništa posebno"
Kesteni - 4
Zlatni savjeti

10 pogrešaka zbog kojih pečeni ili kuhani kesteni nisu dovoljno ukusni

Većina kestene zamišlja samo u desertima, ali odlični su i u juhama, rižotima i kao prilog mesu... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Pun ti je kufer
uvijek istih priča i tema?

Prijavi se na naš
newsletter
i vidjet ćeš
da ćemo kliknuti ;)

Please don't insert text in the box below!
close