Ove godine pivovara Medvedgrad slavi okrugli, trideseti rođendan, baš kao i njezino prvo i već ikonično pivo, svijetli lager (pilsner) Zlatni medvjed, koje je na dar dobilo "pofriškanu", redizajniranu etiketu. Pivovara Medvedgrad najstarija je i najveća obiteljska pivovara u Hrvatskoj, a zbog načina kuhanja piva i izbora sastojaka možemo je opisati i kao craft prije crafta.

Kuhanje finog zanatskog piva danas je preuzela već druga generacija, četiri brata, Ivan, Nikola, Petar i Luka Nauković, koji su se skoro našli i u imenu pivovare koju smo zamalo poznavali kao "Četiri dečka", ali u zadnji je čas ipak odlučeno da će se ime pivovari nadjenuti onako kako nalaže stari bavarski običaj - prema najbližem utvrđenom gradu.

Od 1994. godine kada je započela s radom, pivovara Medvedgrad kuha piva od najboljih prirodnih sirovina i na tradicionalan način, koji nije ni najbrži ni najjeftiniji, ali je upravo zato rezultat neusporedivo kvalitetniji i ukusniji od industrijskih pandana.

Medvedgrad i Zagreb se vole

Prije točno trideset godina na uglu Savske i Vukovarske ulice otvorena je mini pivovara i Pivnica Medvedgrad, koja je vrlo brzo postala omiljeno mjesto žednih Zagrepčana, ali je i sasvim promijenila način na koji doživljava pivo i tako udarila temelje craft pivarstvu u nas.

Iako se pivovara specijalizirala za bavarske i češke lagere, a Medvedgradovi majstori-pivari učili su od najboljih i na samom izvoru – u Češkom institutu za pivo, danas se na impresivnom popisu od stotinjak piva nalazi raskošna lepeza pivskih stilova.

Core paletu Medvedgrada uz spomenutog Zlatnog "medu", čine jaki tamni lager Grička vještica, Schwarzbier Crna Kraljica, Weizenbier Dva klasa, hoppy lager Baltazar i Fakin IPA. Uz njih tu su sezonska piva i specijali koji se kuhaju u malim šaržama, ali s puno mašte.

A kako se za rođendan mora nešto i popiti, Medvedgrad je pripremio novu Fantom IPA-u cvjetne arome i prilične gorčine, ponovno je skuhano moćno Pivo Sv. Martina (BA / Barleywine) i jednako moćni Gavran kojeg smo upoznali (i ostali živi) 2017., a rođendansku premijeru doživio je Strossmayer, belgian strong dark ale idealan za sljubljivanje s desertima.

Medvedgrad je i prava, od srca purgerska pivovara koja svakim novim naslovom oživljava i dio zagrebačke povijesti i urbane mitologije. Uz spomenuta imena, Medvedgrad je tako imao i Kelnericu i Cug Majstora, Vrageca i Crnog Jacka, Groficu Kirsch i Ljeto u Zagrebu, da spomenemo samo neke, a Zeko je reko i, Sretno dijete zapamćeni su i po humanitarnim inicijativama.

Proslava velikog jubileja trajat će čitavu godinu, a ljubitelje Medvedgradovih piva vjerojatno će najviše veseliti popusti od priličnih 30 posto koji će se seliti po pivnicama, kao i razni pivski događaji, obilasci pivovare, naravno nove pivske premijere i neka nepivska iznenađenja. Najglasnija rođendanska čestitka odjekivat će na dvodnevnom Craft, Rock & Street food festivalu Brundanje, koji će okupiti najveća imena hrvatske rock scene te tako dostojno proslaviti trideset godina najzagrebačkije pivovare.

Savršena čaša zbog koje pivo ima još bolji okus nego inače Savršena čaša za pivo dizajnerskog studija Nendo - 2 Savršena čaša za pivo dizajnerskog studija Nendo - 4 Savršena čaša za pivo dizajnerskog studija Nendo - 3 +0 Savršena čaša za pivo dizajnerskog studija Nendo - 1

 

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju