Udruga Zelene stope u petak 28. svibnja organizira akciju izvlačenja automobilske olupine iz Parka prirode Žumberak na Samoborskom gorju. Na vrhu Oštrc, u lovištu LD Srna zajedničkim će snagama poštari, lovci, zaposlenici parka i volonteri dobre volje izvući i odvesti na recikliranje automobilsku olupinu staru petnaestak godina. Bit će deveta, rekli bismo – već tradicionalna, ekološka akcija u kojoj sudjeluje pedesetak pismonoša iz Samobora i Svete Nedelje.

Prema usmenoj predaji, niz padinu su automobil, tada u voznom stanju, neki zločesti momci stuštili niz strmu liticu prema Malom Lipovcu. Najprije su ga ukrali pa "pametno" smislili kako da ga se riješe. Uvijek budna oka, našli su ga članovi Zelenih stopa, ali izvlačenje je zahtjevno i bilo je potrebno mnogo logistike i truda da se akcija organizira.

I tako Zelene stope i njihov predsjednik i fotograf Romeo Ibrišević već 17 godine čiste "smeće“ za neodgovornim ljudima koji štete prirodi, što je zapravo blagi izraz za one koji rade takav ekocid. Zahvaljujući njima oko 16.000 olupina završilo je na reciklažnom dvorištu.

  Zapamtite, u prirodi ostavite samo tragove svojih koraka! Pokupite smeće, čuvajte prirodu i budite odgovorni prema njoj!

Umjesto da se stari automobili predaju na reciklažu i tako zaradi novac, ljudi se nažalost odlučuju za uništavanje prirode. Kad je riječ o recikliranju automobila, iskoristivo je oko 90 posto materijala. Prvo se odstrane opasne tekućine (motorno, hidraulično i kočiono ulje, gorivo, antifriz, tekućina za pranje stakla). Odvaja se staklo koje se obrađuje za ponovno korištenje ili može postati zamjenski materijal u građevinarstvu. Recikliraju se i svi plastični dijelovi. Korisni mogu biti alternator, anlaser ili kočione čeljusti nakon reparacije. Potom se ostatak zdrobi, preša i balira.

Oko 60 posto mase automobila čelični je lim koji se zdrobi i šalje u ljevaonice i željezare kao sekundarna sirovina. Dakle, samo krajnja ljudska "sirovina" odlaže auto u prirodu da se tamo raspada tisućljećima i zagađuje i uništava sav živi svijet. Zato ne budi "sirovina", malo se koncentriraj - recikliraj!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju