Zelene stope i njihov predsjednik i fotograf Romeo Ibrišević godinama čiste "smeće“ za neodgovornim ljudima koji štete prirodi, što je zapravo blagi izraz za one koji rade takav ekocid. Zahvaljujući njima oko 16.000 olupina završilo je na reciklažnom dvorištu, a najnovije olupine našli su na skrivenim dijelovima Žumberka.

„Zahvaljujući vrijednom rangeru Josipu Struni pa onda i Željku Mauzeru koji su moji najvrjedniji "dopisnici" na popis olupina koje treba ukloniti iz prirode pridodajemo i ove netom snimljene na Žumberku.

Skrivene su, na teško dostupnim mjestima. Zima je najbolje godišnje doba za otkrivanje ovakvih gadosti po lijepoj nam domovini jer nema vegetacije pa ih je lako uočiti. Ljeti postaju nevidljive. Bude li sreće ove neće dočekati da ih šuma zaštiti. Volonteri Zelenih stopa, lovci i čuvari parka prirode uklonit će ih narednih dana i odvesti na reciklažu“, kaže nam Romeo.

Podsjetio nas je i na ružnu naviku da se se stari automobili predaju na reciklažu i tako zaradi novac, ljudi se nažalost odlučuju za uništavanje prirode.

Kad je riječ o recikliranju automobila, iskoristivo je oko 90 posto materijala. Prvo se odstrane opasne tekućine (motorno, hidraulično i kočiono ulje, gorivo, antifriz, tekućina za pranje stakla). Odvaja se staklo koje se obrađuje za ponovno korištenje ili može postati zamjenski materijal u građevinarstvu. Recikliraju se i svi plastični dijelovi. Korisni mogu biti alternator, anlaser ili kočione čeljusti nakon reparacije. Potom se ostatak zdrobi, preša i balira.

Oko 60 posto mase automobila čelični je lim koji se zdrobi i šalje u ljevaonice i željezare kao sekundarna sirovina. Dakle, samo krajnja ljudska "sirovina" odlaže auto u prirodu da se tamo raspada tisućljećima i zagađuje i uništava sav živi svijet. Zato ne budi "sirovina", malo se koncentriraj - recikliraj!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju