U Balama će se sljedeći vikend, 22. i 23. srpnja, održati prvi Festival starih zanata na kojem će i domaći i njihovi gosti moći iz prve ruke doživjeti i isprobati razne starinske prakse karakteristične za istarski kraj. Gotovo izumrle zanatske vještine i živopisna istarska baština na ovaj će se način otrgnuti iz zaborava i živjeti kroz nove generacije, ali na mjestu odakle su potekle i koje se stvorile.

Festival starih zanata plakat Festival starih zanata plakat (Foto: Academia Libera Histriensis)

Na festivalu u Balama možete naučiti timariti konje, presti vunu, peći keramiku ili sudjelovati na radionicama murala i mozaika. Na ulicama i trgovima moći ćete gledati uzbudljive viteške igre, zavrtjet se na srednjovjekovnom vrtuljku, promatrati kako se izrađuju pečati, kleše kamen i izrađuje nakit, a usput saznati i sve o vilama i vilenjacima iz istarskih narodnih predaja.

Izlagači će biti raspoređeni u ulici Castel, kod trga crkve Pohoda Blažene Djevice Marije te u ulici Porta No.

Program je podijeljen u kreativne radionice za djecu, stručna predavanja predavača iz IPD i razne demonstracije u kojima će i sami posjetitelji moći sudjelovati.

Festival Starih zanata program Festival Starih zanata program (Foto: Academia Libera Histriensis)

Festival će oživjeti ulice i trgove Bala. Trg ispred Pohoda Blažene Djevice Marije, Dječje igralište / Ulica Grote, Trg Tomaso Bembo, Kaštel Soardo – Bembo, La Musa trg i Kino Sala postat će maštovita srednjovjekovna pozornica, oba dana od 16 do 23 sata.

Sve detaljne informacije o Festivalu, popisu izlagača, predavanjima i detalje oko prijava na radionice moći će se pronaći na službenoj Facebook stranici Festivala starih zanata. 

  Hrvatska Toskana: Sedam mjesta u Istri zbog kojih nećete poželjeti otputovati izvan granice Imanje Chiavalon u Vodnjanu - braća Tedi i Sandi Chiavalon EatIstria iskustvo San Rocco +11 Prezentacija malog OPG-a koji se bavi proizvodnjom konoplje i proizvoda od nje

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju