Profesionalni Michelinovi inspektori dovršili su svoji ovogodišnji obilazak Lijepe Naše i objavili novi vodič, najznačajniji i najpriznatiji vodič za restorane na čitavom svijetu. Već ste sigurno čuli da je Hrvatska dobila svoj prvi restoran s dvije zvjezdice.

Naime, Agli Amici iz Rovinja na čelu s chefom Emanueleom Scarellom u svojoj trećoj godini poslovanja dobio je i drugu Michelinovu zvjezdicu, i tako otvorio novo poglavlje hrvatske visoke gastronomije.

Vrhunska hrana i bez kredita

Osim što od sada Hrvatska ima jedan restoran s dvije zvjezdice, ima i njih 10 s jednom zvjezdicom (najnoviji je Dubravkin put), ali istinskim gastroentuzijastima jednako su zanimljivi i restorani koji ne nose, barem za sada, ovu najukusniju zvjezdicu na svijetu, ali su ih Michelinovi inspektori prepoznali zbog kvalitete i uvrstili na listu Bib Gourmand. Lista je to restorana koji nude kvalitetne menije, ali po – pristupačnim cijenama.

I ovaj je Michelinov popis sada bogatiji za jedno ime – otprije pohvaljenim restoranima u ovoj kategoriji sada se pridružio i restoran Fakin iz Legrada na sjeveru Hrvatske. Fakin je (pre)poznat po jedinstvenom meniju koji kombinira lokalnu hrvatsku i austrijsko-mađarsku kuhinju, dajući im poseban, moderan naglasak s osvrtom na povijesne i kulturološke posebnosti ovog kraja.

 

Fakinski pristup lokalnom i modernom 

Sva se jela s potpisom chefa Ericha Glavicie u Fakinu svakodnevno spremaju "od nule" i nude svježa, a specijaliteti poput tjestenine i deserata, dakako, rade se ručno. Fakinova vinska karta sadrži kvalitetna do vrhunska vina iskusnih regionalnih proizvođača, a uživanje u vrhunskim okusima sjajno se sljubljuje s pogledom s terase restorana u čije su središtu Park i crkva ovog ljupkog  mjesta u kojem se susreću Međimurje i Podravina. 

"Od samog početka našeg restorana Fakin ulažemo veliki trud da našim gostima pružimo jedinstveno i posebno iskustvo. Naš fokus su kvalitetna regionalna i sezonska jela u modernom ruhu, koja ističu nekadašnju i današnju kulinarsku tradiciju samog kraja i šire regije. Jako smo sretni što su nas naš trud i naporan rad doveli gdje jesmo danas, a Michelinovo Bib Gourmand priznajnje preuzimamo s velikim veseljem i radošću", rekao nam je Michael Glavica, voditelj Fakina i dodao:
"Zahvaljujemo našim dragim gostima na iskazanom povjerenju, a sve one koji još nisu bili kod nas pozivamo da se lijepo provedu s nama u srcu podravskog Legrada, pri ušću Mure u Dravu." 

 

Fakin je jedanaesti restoran na Bib Gourmand popisu za Hrvatsku, na kojem se pridružio Izakayi, Taču i Beštiji iz Zagreba, konobi Malo Selo iz Buja, Vuglec Bregu kod Krapine, Taj Mahalu iz Dubrovnika, Konobi Mate s Korčule, Batelini iz Banjola, konobi Alla Beccaccia iz Valbandona i Konobi Vinko iz Konjevrata.

"Biti tako visoko i daleko, uzvišeni su trenutci": Stipe Božić o pothvatu Sedam vrhova i razlozima koji ga vuku u planine Stipe Božić Dalaj Lama i Stipe Božić Mount Everest +3 K2

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju