Hladno, zimsko vrijeme savršeno je za aktivnosti kojima ćemo ugrijati duh i tijelo, a jedna od njih je zasigurno sauna. Redovitim odlascima u saunu možemo učiniti mnogo za naše zdravlje, a ona se ponajprije smatra ljekovitom zbog svog detoksicirajućeg utjecaja na kožu i tijelo.

Saune su uglavnom rezervirane za hotele i wellness centre gdje ih „dijelimo“ s drugim ljudima, što je u trenutnoj situaciji poprilično neželjeno. Korak dalje, u skladu sa svjetskim trendovima, otišla je dobro znana ekipa iz Katrana, koja iznova iznenađuje i ovog puta predstavlja Drive In Saunu, odnosno Drop IN Saunu. Na poznatoj lokaciji Studija Katran, gotovo u centru grada, odnedavno možete isprobati sve pogodnosti koje nudi privatna finska sauna, bilo sami ili u paru s dragom osobom.

Finska sauna je najpopularniji izvoz iz te zemlje, koji ju prakticiraju kao zdravu naviku tisućama godina, a koliko je od značaja govori i podatak da ju je UNESCO uvrstio na popis nematerijalne baštine. Tradicionalno, Finci saune smatraju veoma važnima u donošenju mnogih odluka te kod povezivanja s bliskim osobama u njihovome životu, a zanimljiv je podatak kako se u Finskoj važne poslovne odluke češće donose u sauni nego na sastancima. Osim zbog hladnog vremena, Finci preferiraju saune radi njihovog blagotvornog djelovanja na smanjenje stresa i čišćenje organizma od toksina. Naime, finska sauna ima najveći učinak u borbi protiv stresa te se preporuča svima, koji svojim boravkom u sauni žele posvetiti vrijeme svojoj ukupnoj dobrobiti zdravlja i relaksaciji duha i tijela. Nakon napornog poslovnog dana, sauna je idealan način opuštanja, relaksacije i punjenja baterija. Jedan od razloga zašto su Finci godinama među top 5 najsretnijih zemalja na svijetu nesumnjivo je činjenica da redovito koriste saunu, nakon koje se osjećaju opušteno i zadovoljno.

Sauna potiče dublji i okrepljujući san, a prema nekim istraživanjima može poboljšati rad srčanog i krvožilnog sustava. Također, smanjuje obolijevanja od gripe i prehlade – istraživanja pokazuju da redoviti odlasci u saunu smanjuju podložnost prehladama i gripama za čak 30%, a njezina visoka temperatura dokazano ubija i Covid 19. Ostale prednosti saune uključuju poboljšanje cirkulacije i izgleda kože – zbog bolje cirkulacije i koža će izgledati bolje jer će svaka stanica u tijelu dobiti potrebne hranjive tvari i kisik.

Sve ovo i više je nego dovoljno da rezervirate svoj privatni termin za prijeko potreban odmor i relaksaciju te se prepustite čarima vaše vlastite mini oaze mira. Parking je besplatan.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju