Dalmatinskim Vinskim Ikonama ljubitelji vina se izrazito vesele i unaprijed bilježe u svoje kalendare dan na koji Dalmacija dolazi u Zagreb prezentirati najbolje iz svojih vinarija. Ta prestižna vinska manifestacija napunila je Smaragdnu dvoranu zagrebačkog hotela Esplanade brojnim posjetiteljima koji su došli istražiti perjanice dalmatinskih podruma, popričati s vinarima i uživati u posebnoj atmosferi. Radi se o jednom od onih vinskih događanja koja su jednako privlačna vinskim profesionalcima, kao i onima koji tek ulaze u svijet vina, kako zbog kušanja, tako i zbog razgovora s vinarima koji spremno odgovaraju na pitanja o sortama, načinima proizvodnje, terroiru i drugim, pitkim temama.
Ove godine su se posjetitelji mogli pobliže upoznati s rijetkim hrvatskim sortama koje vinari uz puno truda izmiču zaboravu. Lipanovićeva palaruša jedan je od takvih, predivnih primjera koji je u Smaragdnu dvoranu stigao s Visa. Obitelji Lipanović bavljenje vinogradarstvom je upisano u genetski kod, a njihov je podrum vjerojatno jednini na svijetu koji se nalazi u vojnom tunelu (potkopu). Jedino ondje možete kušati vino napravljeno od drevne viške sorte, svojeglave i komplicirane palaruše, koju godinama spašavaju od izumiranja stvarajući vino koje treba piti, pamtiti i pričati o njemu.
Dalmatinske Vinske Ikone - 23 (Foto: Saša Prižmić)
Mlada vinarija Bora sa sjevera Dalmacije, preciznije Podgradine koju s jedne strane griju tople struje Novigradskog mora, a s druge šiba Velebitska bura, u Zagrebu je predstavila svrdlovinu, sortu za koju se bori još nekoliko vinara sa šireg zadarskog područja. Obitelj Žuža u Bori daje sve od sebe da autohtonu svrdlovinu i maraštinu pozicionira na europsku i svjetsku vinsku kartu.
Među čuvarima tradicije izdvaja se i hvarska vinarija Braća Plančić, koji njeguju rijetku darnekušu, što raste na vrhu otoka Hvara i vinu daje rubinsku boju od mesa grožđa, a ne od kožice. Osim toga ponose se i vinom Pharos Natur u limitiranom izdanju od 1266 boca, koje je proizvedeno na prirodan način, baš kao što se to činilo u antičko doba.
I brojnih drugih divota i iznenađenja se moglo kušati u Esplanadi, poput zavodljivih babića, crljenaka, lasine, trnjaka, tribidraga… kao i uzbudljivog hvarskog, Marijanovog merlota iz 2021., koji se prodaje po 1000 eura ili pak vina Heritage Igora Radovanovića, predivne posvete grku, pošipu i vinskom naslijeđu otoka Korčule.
Šetnja vinskim ikonama Dalmacije u Esplanadi korak za korakom izaziva divljenje i znatiželju, kao i dokaze o tome koliko je vinska Hrvatska vrijedna istraživanja.
Dalmatinske Vinske Ikone - 5 (Foto: Saša Prižmić)
"Ovo jedinstveno vinsko događanje u organizaciji Udruženja Vino Dalmacije okupilo je 39 ponajboljih vinarija iz svih dijelova Dalmacije, koje su za preko 400 posjetitelja pripremili najkvalitetnija vina iz svojih podruma, od kojih su neka arhivska, a neka i nagrađivana na vodećim vinskim natjecanjima. Izlagači su pažljivo odabrali po tri etikete koje najbolje odražavaju njihov rad, s posebnim fokusom na crna vina, odležana bijela vina i prošek. Posebnu važnost ovogodišnjoj manifestaciji dao je masterclass koji je vodio Clive Pursehouse, urednik za Sjevernu Ameriku u renomiranom vinskom časopisu Decanter.
Pursehouse je govorio o potencijalima dalmatinskih vina na američkom tržištu, ističući važnost razumijevanja američkih ljubitelja vina za dalmatinske vinare i ugostitelje koji ciljaju ovo značajno tržište. Među ostalim značajnim gostima našli su se cijenjeni švicarski vinski stručnjak hrvatskog porijekla Ivan Barbić, Master of Wine, te Thomas Vaterlaus, glavni urednik najstarijeg švicarskog vinskog časopisa Vinum koji će u prosincu objaviti i članak o Dalmaciji“, Otkriva Vinart, koji se godinama marljivo zalaže za bolju budućnost hrvatskog vinarstva i globalnu prepoznatljivost hrvatskih vina.
Novi kviz općeg znanja: Jeste li spremni za najveći izazov tjedna? +2