Kompleks Partizanske bolnice Franja sastoji se od 14 baraka i nekoliko pomoćnih objekata. U uskoj, teško pristupnoj sutjesci Pasice u selu Dolenji Novaki kod Cerknog postupno su ih gradili od prosinca 1943. do svibnja 1945.


Franja je ime dobila po partizanskoj liječnici dr. Franji Bojc Bidovec koja je ubrzo nakon osnivanja preuzela mjesto upravnice u bolnici. Bila je jedna od najbolje opremljenih skrivenih partizanskih bolnica s operacijskom salom, rendgenom, invalidskim domom pa čak i električnom centralom. Mogla je prihvatiti oko 100 ranjenih, a ukupno se u njoj liječilo 578 osoba, osobito teško ranjenih. Pod upravu „Franje“ spadalo je i više dislociranih odijela za pomoć lakše ranjenim osobama. Bolnica je simbol međunarodnog povezivanja i otpora protiv fašizma i nacizma tijekom drugog svjetskog rata. Predstavlja simbol slovenskog partizanskog zdravstva i svjedoči o nevjerojatnom čovječanstvu i žrtvovanju zdravstvenog i drugog osoblja u skrbi za ranjene.


U svim odijelima liječilo se otprilike 900 ranjenih osoba različitih nacionalnosti. Partizanska bolnica Franja je spomenik kulture nacionalnog značaja, upisana na Privremeni popis UNESCO-ve Svjetske kulturne baštine, a nosi Oznaku europske baštine. Nakon poplava koje su se dogodile u rujnu 2007. i sasvim ga uništile, spomenik je bio u potpunosti obnovljen, i od svibnja 2010. opet je otvoren za posjetitelje. Unatoč gubitku autentične materijalne baštine on ostaje simbol međunarodnog povezivanja i otpora, a prije svega ostaje dragocjen podsjetnik čovječanstva, plemenitosti i, kako bi se donedavno govorilo - drugarstva.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju