Poznata pod nazivom Plava džamija, smještena na najstarijem dijelu jedinog grada na dva kontinenta – Istanbula, ova džamija pravo je umjetničko djelo i nezaobilazna postaja svakog turista. U nastavku vam donosimo nekoliko činjenica koje sigurno niste znali o jednoj od najljepših džamija na svijetu.

1. Ne zove se Plava džamija
Pravo ime džamije nije ”Plava džamija”, već ”Sultanahmet Camii”, u prijevodu džamija sultana Ahmeda. Razlog zašto je nazivaju ”plavom” jest taj što u interijeru prevladava pretežito plava boja pločica.

2. Mlađa je nego što mislite
Sama džamija izgrađena je između 1609. i 1616. godine. Usporedbe radi, to je bilo vrijeme kada su hrvatskom šetali velikani poput braće Zrinskih.

3. Sultan je nikad nije vidio dovršenu
Glavna osoba koja je zaslužna za gradnju Plave džamije bio je sultan Ahmed I. On je po dolasku na prijestolje 1603. godine imao svega 13 godina, a gradnju džamije naredio je s tek navršenih 19. Nažalost, umro je godinu dana prije dovršetka izgradnje s napunjenih 27 godina.

4. Ahmed je gradnjom naljutio narod
Većina naroda smatrala je da sultan Ahmed I. ne bi trebao graditi ovu džamiju. Obično su džamije građene novcem koji je stečen u ratu, no sultan Ahmed odlučio je gradnju financirati iz državne riznice. S obzirom na to da je gradnja započeta u vrijeme neuspjelih ratova protiv Habsburške Monarhije i Perzije, bio je to znak svijetu da je Otomansko Carstvo i dalje snažno.

5. I sultan je bio uključen u gradnju
Ovaj projekt Sultanu Ahmedu bio je toliko važan da je i sam pomagao u izgradnji džamije. Alat koji je koristio danas se čuva u palači Topkapi smještenoj tik do džamije, a koja je služila kao službena rezidencija kraljevske obitelji.

6. Ima čak šest minareta
Džamije obično imaju dva ili četiri minareta, odnosno stupova po kojima iz daleka prepoznajete džamije, a  džamija sultana Ahmeda ima ih čak šest. Navodno je do toga došlo greškom kada je Sultan Ahmed arhitektu napomenuo da želi zlatne (altin) minarete, što je arhitekt shvatio kao šest (alti) minareta.

Dotad je šest minareta imala jedino džamija Harem u Meki, koja se smatra najsvetijom džamijom od svih. Kako bi se smirile tenzije, u Meki je naređeno da se nadoda još jedan, sedmi minaret.

7. Džamija ima 260 prozora
Jeste li znali da unutrašnjost džamije osvjetljavaju sunčeve zrake koje ulaze kroz čak 260 prozora? U tim se prozorima nalazilo i originalno oslikano staklo koje je kasnije zamijenjeno replikama.

8. Ima 20 tisuća pločica
Svaka od pločica koja se nalazi u interijeru džamije izrezana je i obojana ručno. Najstarije pločice oslikane su motivima cvijeća i drveća, a vidljivi su i apstraktni motivi kao dobar primjer stila iznik iz 16. stoljeća. Ima ih više od 20.000 te savršeno dočaravaju stil Otomanskog Carstva.

9. Obuhvaća prostoriju za astronome
Plava džamija uz sebe veže i mnoge druge građevine, poput škole za visoko obrazovanje, bolnice, kuhinje, osnovne škole, bazara i obiteljske grobnice kraljevske obitelji. Jedna od zanimljivijih prostorija jest soba nazvana ”Muvakkithane” u kojoj su astronomi računali vrijeme molitve i ostale važne datume u kalendaru.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju