Ne postoji netko tko nije pomislio kako bi bilo super putovati kroz vrijeme! No, s obzirom na to da nitko od nas nije Marty Mcfly, barem možemo obići sljedeće destinacije za koje se čini da su se našle u krivom vremenu.



8. Grad Kangbashi, Kina


Ovaj grad dizajniran je za život više desetaka tisuća ljudi, a danas njegovi ogromni neboderi zjape prazni. Nosi nadimak "Grad duhova", a iako bi mogao biti dom brojnim obiteljima, on to ipak nikad neće postati. Razlog tome je širenje pustinje Ordos, što znači da bi u gradu bile nužne restrikcije vode. Ovako ogroman i napušten, grad izgleda kao da pripada nekom posve drugom vremenu.

7. Hotel na drveću, Harads, Švedska

Ovdje se radi o jednom od najneobičnijih hotela na svijetu, onom na stablima. Naime, kocke u šumi smještene su na stablima i izgledaju posve futuristički. U okolici možete uživati u vožnji kajakom, jahati, voziti bicikl ili gledati polarnu svjetlost. Na stablu možete ući i u saunu.

 

A post shared by Huckster Valley (@huckstervalley) on

6. Špilja, Polignano a Mare, Italija

Glavna atrakcija ovog mjesta je restoran u špilji. Dakle, iz špilje smo izašli, a čini se kako se u nju opet želimo i vratiti. Ovo je najveća atrakcija u mjestu, a poseban je gušt uživati u modernoj hrani u restoranu u špilji! Ovo je jedan od najboljih primjera kako uklopiti moderno u prirodu.

5. Olimpijsko selo, Stockholm, Švedska

Sagrađeno za OI 2004., koje Šveđani na kraju ipak nisu organizirali. Umjesto olimpijskog sela, ovaj kompleks postao je jedan od najboljih primjera ekološki osviještene arhitekture. Grijanje vode dolazi solarnom energijom, a svaki dom ima sobu za recikliranje. Također, naseljem protječu kanali, na svakom koraku su i parkovi…

 

A post shared by Malin (@smalina74) on

4. Grad Toronto, Kanada

Zadnjih godina u ovom su gradu izgrađene brojne inovativne i moderne građevine. Visoke, sjajne i impresivne, gradu su dale futuristički izgled, a i CN Tower još je uvijek najviša građevina u zapadnoj hemisferi. Uz sve to, Toronto je i prepun zgrada iz različitih vremena, tako da se ovdje čovjek pomalo osjeća kao u filmovima Terryja Gilliama.



3. Abu Dhabi, UAE


Ako je Toronto moderan, što tek onda reći za Abu Dhabi? Nižu se neboderi sve jedan moderniji od drugog, a veliki muzej Guggenheim uskoro će grad učiniti i kulturnom prijestolnicom.

2. Dubai, UAE

Još čudesniji od prethodnika, Dubai ne samo da ima mnoštvo nebodera, već i umjetne otoke. No, ovdje je najvažniji neboder Burj Khalifa, koji raste 829,8 metara u zrak i time nosi titulu najvišeg svjetskog nebodera. Dubai na slikama izgleda bogato i raskošno, no tek jednom kad u njega dođete, iznenadit ćete se koliko je to zapravo istina.

> 10 stvari koje trebate znati prije putovanja u Dubai




1. Tokio, Japan

Od kulture do tehnologije, Tokyo je oduvijek bio ispred svog vremena. Najbolji umjetnici natječu se da ovdje održe izložbu, a grad ima i najveći broj restorana ocijenjenih Michelinovim zvjezdicama. A tek tehnološke inovacije, od vlaka koji ide gotovo 400 kilometara na sat, preko aparata koji pogađaju koje piće želite, pa sve do automatskih toaleta.

> Top 14 činjenica koje sigurno niste znali o Tokiju

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju