Planinarenje je više od rekreacije, osim dobre vježbe za naše mišiće i udisanja svježeg planinskog zraka, užitak istraživanja novih mjesta i uživanja u pogledu s visine ono je što većinu privlači u ovoj aktivnosti.

Lonely Planet izdao je knjigu Epske planinarske rute svijeta, s 50 najboljih ruta, a izdvajamo neke od njih.
 

1. Laguna de los Tres, Los Glaciares, Argentina

Okoliš koji oduzima dah glavna je značajka ove rute. Planina Torres de Paine često je odredište planinara u ovom kraju svijeta, a mnogi od njih u svoju rutu uključe i posjet nacionalnom parku Los Glaciares koji obuhvaća više staza.

Ruta ima 22 kilometra i vodi duboko u planine Fitz Roya, a na kraju dana, u gradu El Chalten nudi se smještaj planinarima.

2. Vrh Adam, Šri Lanka

Šest staza vodi do vrha koji se nalazi na 2243 metra, a smatra se da je to sveto hodočašće po stopama po kojima su hodali Buddha, Shiva ili Adam, ovisno o religiji kojoj pripadate.

Najpopularnija staza među planinarima je Hatton, koja uključuje strme prijelaze i brojne stepenice urezane u planinu.

Da bi stigli na vrh do zalaska sunca, trebate krenuti vrlo rano i nadati se da će vrijeme biti lijepo, jer vrh je često obavijen u oblake.

3. Jugozapadni obalni put, Ujedinjeno Kraljevstvo

Najdulja pješačka staza u Engleskoj i jedna od dužih među 16 nacionalnih ruta Ujedinjenog Kraljevstva prati obalu jugozapadnog dijela otoka. Staza kreće u Minegeadu i vodi do Somerseta kroz brojne gradove i obale od Cornwalla, do Devona i Dorseta. Čitava ruta duga je 35 kilometara.

Tateyama-Kamikochi, Japan Tateyama-Kamikochi, Japan (Foto: Getty Images)

4. Tateyama-Kamikochi, Japan

Staza kreće u Murodou i preporuča se oko tjedan dana za njeno prolaženje. Murodo se nalazi na 2450 metara visine staze Tateyama-Kurobe, a povezuje zapadnu i istočnu stranu planine busevima i žičarama kroz tunele.

Planina nudi mnoštvo planinarskih domova i drugog smještaja u kojima se poslužuje i hrana pa ne trebate nositi puno opreme sa sobom.

5. Planina Toubkal, Maroko

Vrh je na 4167 metara nadmorske visine, što Toubkal čini i najvišim vrhom u sjevernoj Africi. Ako samo žurite do vrha, do gore i nazad možete stići u dva dana, no ako želite uživati u ljepotama koje pruža, kao i upoznati berbersku kulturu, ostavite si više vremena.

6. Caminito Del Rey, Španjolska

Kraljev put u prijevodu ili Staza smrti, kako ju od milja zovu nalazi se blizu Malage u južnom dijelu Španjolske, a ponovno je za javnost otvorena 2015. s novim stazama uz stijene. Uski prolazi s dubokim ponorom u rijeku mogu biti zastrašujući, no pružaju spektakularan pogled i iskustvo koje nećete zaboraviti.
 

7. Jezera Enchantment, Washington, SAD

Ove staze nisu za početnike, zahtijevaju snagu i izdržljivost. Jezera koja su tamo očaravaju, baš poput svog imena.

Avantura života: Gorštaci se okupljaju za prelazak više od 100 kilometara prekrasne divljine mitskog Velebita Highlander Velebit - 28 Highlander Velebit - 27 Highlander Velebit - 26 +24 Highlander Velebit - 25

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju