Šljive se odlično snalaze u slatkim i slanim jelima, tako da dobro pazite kada će se one prave pojaviti na tržnicama. Gusti i krepki umaci fino se slažu s divljači, a cijelim komadima bez koštica možete napuniti svinjetinu i zamotati je u roladu. Lako ih je iskoristiti za brzu večeru ili slatki zalogaj tako da ih pospete smeđim šećerom i zapečete u pećnici ili propirjate u lončiću i poslužite s kuhanom tjesteninom i vrhnjem. Okus je najsličniji knedlama, a priprema se za čas. Pečene šljive odlične su i u kombinaciji sa sladoledom od vanilije.

Za pitu sa šljivama i bademima ili, bolje rečeno, galetu ne treba ni puno vremena, ni neke posebne slastičarske vještine. Vrlo je jednostavna za pripremu, a oduševljava na prvi zalogaj. Recept možete provjeriti ovdje.

Želite li napraviti fini pekmez od šljiva bez šećera birajte posve zrele šljive, a najčešće se koristi bistrica. Pripremom u pećnici nećete morati neumorno stajati kraj štednjaka i neprestano miješati pekmez što dodatno olakšava pripremu. Od sastojaka će vam trebati samo šljive, a ako želite možete dodati cimet, klinčiće, čokoladu ili vaniliju. Ovdje je recept za pekmez koji je idealan dodatak toplom kruhu, a pokoja žličica naglasit će okus umacima od mesa.

Tačke ili tačkrle, odnosno torbice od tijesta s pekmezom od šljiva jelo su dostojno svake prilike. Kako ih rade Slavonci provjerite ovdje.

Koristite li suhe šljive u kolačima, prethodno ih natopite u rumu ili votki kako bi okus slastica postao intenzivniji. Odlučite li se sami osušiti šljive možete ih najprije kratko ostaviti u vodi sa sodom bikarbonom pa isperite kako biste skratili vrijeme sušenja.Za sušenje u pećnici bit će potrebno oko 20 sati pa je bolje iskoristiti ljetno sunce.

> 5 razloga zašto trebamo češće jesti grožđe

Jednostavan, a sočan biskvitni kolač idealan je povod za uživanje u šljivama, a za pripremu vaga nije potrebna. Umjesto nje koristite čašu od jogurta ili šalicu od 2 dl. Ostane li vam zrelih i neoštećenih šljiva iskoristiti ih možete i za mirisni domaći liker te nazdravljati njime čitave godine – ili koliko potraje.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju