Jednoj od najstarijih kultiviranih biljaka na svijetu uskoro kreće vrijeme berbe. Riječ je, naravno, o vinovoj lozi. A osim sorata koje su najukusnije kad se prerade u vino, ima i onih u kojima uživamo već sad grickajući bobicu po bobicu.

Danas u svijetu postoji oko 8000 vrsta grožđa, a zašto morate iskoristiti kraj ljeta i baciti se na grožđe, sad ćemo vam objasniti.

1. Crno grožđe snižava noćni tlak

Naime, tlak noću pada kako bi se srce i žile mogle odmoriti, no to se ne događa uvijek. Kod osoba kojima se tlak ne spusti, postoji veći rizik javljanja bolesti krvožilnog sustava. Dobar način snižavanja tlaka je sok od bobica crnog grožđa.

2. Izvor brojnih vitamina i minerala

Vitamin C, vitamini skupine B (osim B12) se mogu naći u grožđu, a od minerala tu su kalij, kalcij, magnezij, mangan, natrij, cink, željezo, fosfor. I sve to na samo 70 kalorija (na 100 grama).

3. Dobar tijekom fizičkih napora

Šećer iz grožđa brzo ulazi u krvotok pa tako i brzo diže energiju.

4. Povoljno djeluje na cijeli organizam

Čisti ga, poboljšava metabolizam i probavu, čuva zdravlje srca i krvnih žila, poboljšava pamćenje, dobro djeluje na rad bubrega i pluća, poboljšava san...

5. Sadrži reservatrol

Koji, prema nekim istraživanjima, usporava ili zaustavlja rast tumora u svim fazama bolesti.

Za svega 10-ak minuta možete napraviti i vlastiti sok od grožđa.

Grožđe je prepuno vitamina Grožđe je prepuno vitamina (Foto: Getty Images)

Sastojci:

200 grama grožđa
Malo vode
Šećer/med

Priprema:

Grožđe očistite i stavite u blender s malo vode te izblendajte. Procijedite te stavite kuhati na laganu vatru dok ne zakuha. Dodajte zaslađivač, a ako želite potpuno zdravu varijantu, umjesto šećera iskoristite med.

Ako koristite med, ne zaboravite da se on ne stavlja u vruću tekućinu, pa ga ubacite tek kada se sok ohladi. Sok držite u frižideru, a možete ga poslužiti i samog i u obliku sirupa.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju