Spoj tradicionalnog i modernog, slatkog i ljutog, sunca i kiše, dolina i planina. Sve nabrojeno naći ćete na Pirinejskom poluotoku, točnije u Španjolskoj i Portugalu. Smještene na samom "rubu" Europe, savršen su spoj europskog duha i utjecaja svjetskih kultura koje su stoljećima ranije prolazile španjolskim i portugalskim gradovima. Ako još niste sigurni trebate li se upustiti u ovu avanturu, donosimo vam 5 razloga nakon kojih ćete zgrabiti svoj kufer i uputiti se ravno prema zračnoj luci.

1. Povijest + gastronomija = Lisabon

Povijest Portugala, samim time i Lisabona, ponajprije je vezana uz moreplovce (iako Lisabon uopće nije na moru) koji su proteklih stoljeća svoje sigurne luke pronašli upravo na portugalskim obalama. Lisabon nije izuzetak, pa je tako na gotovo svakom gradskom spomeniku vidljivo živo sjećanje na Portugal kao moćnu kolonijalnu i pomorsku silu. Kad ste ovdje, nemojte propustiti vidjeti toranj Belem u istoimenoj četvrti na zapadnoj strani grada. U blizini se nalazi i Spomenik otkrićima i Jeronimitski samostan. Ako ste uz povijest zaljubljeni i u slatke delicije, Lisabon je pun pogodak za vas jer je glavna gradska slastičarnica nezaobilazna postaja svakog ozbiljnog sladokusca! Osim starina, Lisabon se diči i modernom arhitekturom, a dio nje svakako je i poznati Lisabonski oceanarij, jedan od najboljih svjetskih akvarija koji će vam vjerno dočarati bogatstvo portugalskog mora.



2. Sevilla – grad koji oduzima dah

Ne vjerujemo da ćete se naći u Španjolskoj i zaobići Sevillu, jer to bi uistinu bio grijeh. Grad koji se s razlogom svrstava među najljepše razoružat će vas Parkom Marije Luize, koji je uređen još davne 1929. godine. U sklopu parka nalazi se Plaza de España, trg s kojeg nećete poželjeti otići. Duge arkade, impresivne fontane, kanal po kojemu možete veslati – uopće ne čudi činjenica što su scene nekoliko legendarnih filmova snimljene upravo ovdje. Uz kraljevsku palaču Real Alcazar iz 10. stoljeća, dah će vam oduzeti i najpoznatija gradska znamenitost – Seviljska katedrala s poznatim zvonikom Giraldom. U toj najvećoj španjolskoj crkvi pokopan je poznati istraživač Kristofor Kolumbo.


3. Gibraltar – oaza Ujedinjenog Kraljevstva usred Pirinejskog poluotoka

Što god Španjolci tvrdili, Gibraltar ipak nije dio njihovog teritorija, već je pod vlašću Ujedinjenog Kraljevstva. Ipak, ne čudi nas što pokušavaju svojatati ovaj „rub svijeta“, što je predstavljao u doba antike. Danas ćete kroz panoramsku vožnju moći vidjeti unutarnji grad u zidinama i špilju sv. Mihaela. Da se pofotkate na vrhu stijena s pogledom na španjolsku i marokansku obalu, sigurno biste zavladali Instagramom na duže vrijeme, sigurni smo. Vrhunski bi doživljaj svakako bio susret s lokalnim makakijima, majmunima koji su ovdje da dočekaju baš svakog gosta, naravno, na već uobičajen, gostoljubiv način.



4. Granada – najveće španjolsko blago

Moramo vas razočarati – ne, nećete biti u potrazi za izgubljenim gusarskim blagom. Međutim, posjetite li Granadu, ustvari ćete se naći u bivšem maurskom glavnom gradu. Prekrasni vrtovi i zidovima opasana stara jezgra čine Alhambru jednom od najljepših maurskih palača na svijetu koja je doista vrijedna svakog divljenja.

5. Cordoba i Rimski most

Kad se nađete u Cordobi, turistički vodič najprije će vam vjerojatno pokazati Rimski most. Razloga je tomu mnogo, jer zaista je pogled na njega nešto što nećete vidjeti igdje drugdje. Izgrađen u 1. stoljeću prije Krista, a nakon brojnih rekonstrukcija i danas je ovdje i izmamljuje uzdahe svih koji imaju privilegiju vidjeti ga. Krasi ga ukupno 16 arkada, 9 metara širine i 247 metara dužine. Taj impozantni prizor primjer je maurske arhitekture, kao i većina grada, stoga nemojte propustiti vidjeti ga.



Je li vam ovih 5 razloga dovoljno ili trebate još? Ako usprkos ovome trebate dodatnu motivaciju, savjetujemo da se ipak odvažite na put prema Pirinejima i otkrijete svoju najdražu lokaciju, plažu, trg ili slastičarnu. Sigurni smo da ćete se bez problema snaći u blagodatima i ljepotama ovog dragulja Europe. Ne čekajte i rezervirajte svoje putovanje na vrijeme.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju