Trešnje su odlična zamjena za nezdrave grickalice pune soli i masnoća, a prijateljice su i vitke linije jer spadaju u voće koje ima niži glikemijski indeks. U 100 grama svježih trešanja tek su 32 kalorije. Od rumenih plodova radi se zdravi sok ili sirup, od peteljki čaj, a zahvaljujući sočnosti omiljen su dodatak i slasticama od nježnih krema, savijačama i biskvitima.

Služi sportašima

Trešnje se preporučuju sportašima, pogotovo nakon napornih treninga jer ublažavaju upalu mišića. Zahvaljujući svojem blagotvornom koktelu vitamina i minerala, trešnje vraćaju energiju te poboljšavaju fizičku i mentalnu formu. Za umirujuća svojstva ključni su antocijanini, pigmenti koji trešnjama daju crvenu boju.

Trešnje Hrana i piće Neka traju što dulje: Mini trikovi zbog kojih trešnje neće odmah početi truliti

Za srce u formi

Trešnje smanjuju rizik od bolesti srca te razinu štetnih masnoća, a istraživanja pokazuju i da zdjelica trešanja na dan može pomoći protiv moždanog udara. Preporučuju se na jelovnicima onih koji imaju povišen kolesterol ili krvni tlak.

Brani od bolesti

Trešnje su sjajan izvor antioksidanata i protuupalnih spojeva, a smatraju se i hranom za mozak. Ti čuvari stanica u tijelu usporavaju starenje i sprečavaju rizik od raka, Alzheimera, kao i dijabetesa.

Trešnje - 2 Trešnje - 2 (Foto: Getty)

Čisti od toksina

Čaj od peteljki trešanja koristi se kao narodni lijek za prevenciju i liječenje tegoba jetre, želuca i bubrega. Taj ljekoviti napitak se koristi se i za proljetnu detoksikaciju organizma te liječenje urinarnih infekcija. Peteljke trešanja sačuvajte, osušite na suncu i spremite na suho mjesto te koristite tijekom čitave godine.

Poboljšava san

Patite li od nesanice posegnite za domaćim sokom od trešanja ili ih grickajte tijekom dana. Trešnje smiruju organizam i potiču stvaranje melatonina, hormona koji nam pomaže da lakše zaspimo i da se tijekom noći ne budimo. Melatonin proizvodi epifiza, a njegova je uloga i usporavanje starenja stanica.

Trešnje Trešnje (Foto: Unsplash)

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju