1. Ne očistimo dobro lignje
Čišćenje lignji zahtijeva određeni trud, ali nam zato dobro odrađeni posao jamči slasne rezultate. Ako ste kupili lignje na tržnici, trebate odvojiti glavu s utrobom od tijela lignje. Potom izvucite onaj “plastični” dio kosti iz tijela i ogulite opnu. Na kraju prerežite glavu da biste odvojili krakove.
2. Ne omekšavamo lignje u mlijeku
Neki se kunu da će lignje ispasti mekanije ako ih nekoliko sati prije pečenja potopite u mlijeku. Ovaj trik navodno stvarno "pali" ako koristite već očišćene i zamrznute lignje iz leda.
3. Neodgovarajuće pripremamo
Da bi pržena lignja bila hrskava, potrebno ju je dobro pripremiti odnosno ravnomjerno prekriti brašnom i začinima.
Odstranite višak tekućine papirnatim ručnikom s površine lignje prije nego što je narežete na kolutiće. U vrećicu sa zatvaračem ili staklenu kutiju stavite brašno i začine, pa potom ubacite kolutiće lignje. Dobro protresite dok začinska mješavina ne prekriva svaki dio lignje.
4. Ne otresemo višak brašna
Previše brašna na lignji u vrućem ulju počet će gorjeti, zbog čega će nam cijelo jelo ispasti loše. Da biste spriječili taj scenarij, pobrašnjene lignje stavite u cjedilo te istresite višak brašna.
5. Ne pečemo lignje u dubokom ulju
Hrskave lignje najlakše se postižu ako ih pečete u fritezi, odnosno u vrućem i dubokom ulju. Ponekad nam je žao potrošiti toliko ulja na pečenje lignji, ali s malo masnoća nećete dobiti dobar rezultat. Također, ne stavljajte previše lignji odjednom u vruće ulje. Radije pecite pomalo, tako će lignje biti hrskavije.
Ako vam ovaj cijeli postupak izaziva glavobolju, otkrivamo vam osam mjesta gdje možete pojesti dobre pržene lignje u Zagrebu.
Najbolji švedski rituali: Znate li što Šveđani rade srijedom?