1. Limuni sadrže više šećera od jagoda (a jagode su jedino voće koje ima koštice na površini ploda).

2. Jabuke plutaju u vodi jer četvrtina ploda sadrži zrak.

3. Restorani brze hrane koriste žutu, crvenu i narančastu boju, jer one najbolje stimuliraju glad.

4. Hobotnica je najpopularniji dodatak za pizzu u Japanu, odnosno japanskoj podružnici restorana Domino Pizza, dok u Brazilu ljudi na nju obožavaju stavljati - grašak.

5. Zaboravite na toplo mlijeko, uspavat ćete se ako pojedete - puno luka.

6. Pržene kokice postoje već 6000 godina, a iz 6000. godine prije Krista datira i prva juha – sastojala se od mesa papagaja i vodenkonja.

7. Rajčice i tikve spadaju u voće, a višnje potječu iz porodice ruža.

8. Kako bi proizvele jednu žlicu meda potrebno je 12 pčela. Također, med je jedina hrana koju mogu konzumirati ljudi  -što se ne može pokvariti.



9. Većina industrijski proizvedenog umaka wasabi - zapravo je naribani hren.

10. Čokolada je nekoć služila kao platežno sredstvo.

11. McDonald's prodaje 75 hamburgera u sekundi, svakoga dana u cijelom svijetu.

12. Kečap se u devetnaestom stoljeću koristio u medicinske svrhe – njime su liječili, primjerice, proljev.

13.  Najskuplje voće na svijetu je japanska dinja po imenu Yubari – jednom je na aukciji komad prodan za otprilike 70 tisuća kuna.

14. U visokim dozama muškatni oraščić može imati halucinogena svojstva.

15. Kako bi povećali vrijednost mlijeka, soka i jogurta - neki proizvođači im dodaju omega 3 masne kiseline.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju