Slavni britanski chef Jamie Oliver ne koristi roštilj samo za uobičajeno pečenje. Koristi ga da i da nad loncem koja se grije na grillu skuha povrće na pari ili umota krumpir u foliju pa ga ostavi na vrućoj rešetki dok ne omekša.

1. Na plinskom ili električnom roštilju hrana nikad neće biti tako ukusna kao ona koja dobiva finu aromu od dimljenog drveta i ugljena. Poigrajte se raznim vrstama ugljena i drveta kako biste dobili različite arome.

2. Kako biste kontrolirali temperaturu s jedne strane roštilja složite veću hrpu ugljena, a kako slažete prema drugoj strani neka bude sve manja. Ovisno o tome kakva vam temperatura treba pomičite hranu po rešetki.

3. Imate li na dohvat ruke kakvo začinsko bilje poput lovora, ružmarina, kadulje ili majčine dušice, odrežite koju granu i bacite je izravno na ugljen Mirisat će fantastično!

4. Pripremate li morske plodove poput školjki pokrijte ih velikom vatrostalnom posudom i pecite pokriveno za što više arome.

5. Za ribu, rakove i morske plodove s roštilja isprobajte umak od mediteranskog bilja, sjeckanih ljutih papričica, korice i soka limete ili limuna te tri puta više maslinovog ulja od količine citrusnog soka. Umak će poslužiti za premazivanje tijekom, ali i nakon pečenja.

6. Velik komade mesa najprije marinirajte pa zapecite u pećnici, a tek onda stavljajte na roštilj i često premazujte sokom od pečenja.

7. Glavicu crvenog luka razrežite na četiri dijela, ali ne do kraja. Utisnite unutra komadić omiljenog začinskog bilja, poput primjerice ružmarina i kockicu maslaca. Umotajte je u foliju pa stavite u ugljen kad se počne hladiti. Ostavite 15 minuta pa oprezno omotajte.

8. Ne zaboravite povrće poput špinata, rikule, blitve i potočarke. Dvostruki komad folije pretvorite u vrećicu tako da podignete strane pa u nju stavite listove i poprskajte ih mješavinom maslinova ulja i limunova soka. Posolite pa zatvorite rub i ostavite 5 minuta na rešetki.

9. Usitnite čili pa dodajte mljeveni kumin i soli. Batat ili krumpir probodite nožem desetak puta pa pospite začinima i svaki umotajte u dvostruki sloj folije pa stavite u vrući ugljen na oko pola sata. Probodite ih nžem da provjerite jesu li pečeni.

10. Pripremite vodu kojom poprskajte plamen ako se pojavi na roštilju. Iskače li plamen iznad rešetke hrana će izgorjeti.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju