1. Budžet holivudskog filmskog spektakla Titanic s Leonardom DiCaprijem i Kate Winslet u glavnim ulogama bio je veći od budžeta za izgradnju stvarnog broda.

2. Od četiri grandiozna dimnjaka na Titanicu radila su samo tri – četvrti je doslovce postavljen samo za ukras. Dizajneri su, naime, smatrali da brod izgleda impresivnije s četiri dimnjaka.

3. Ledenjak koji je potopio Titanic započeo je svoje putovanje otprilike tisuću godina prije Krista. Ujedno, Titanik je jedini prekooceanski brod koji je potopljen kao rezultat sudara s ledenjakom. Kapetan Rostron s broda Carpathia koja je spasila preživjele putnike s Titanika, Lord Mersey koji je vodio istragu o potonuću i kapetan Smith koji je poginuo na brodu Kapetan Rostron s broda Carpathia koja je spasila preživjele putnike s Titanika, Lord Mersey koji je vodio istragu o potonuću i kapetan Smith koji je poginuo na brodu (Foto: Profimedia.hr)
4. Jedini Japanac koji je preživio potonuće Titanica proglašen je kukavicom nakon što se vratio u domovinu jer nije časno umro zajedno s drugim putnicima broda.

5. Glavni pekar broda Charles John Joughin preživio je plutanje u ledenoj vodi zahvaljujući većoj količini alkohola koji je pio tijekom potonuća i koji ga je "grijao" do pojave spasilaca.

6. Tragedija je mogla biti izbjegnuta da je ledenjak primijećen i prijavljen kapetanu samo 30 sekundi ranije nego što uistinu jest bio slučaj.

7. Na brodu su svakog dana izlazile novine "The Atlantic Daily Bulletin", koje su uključivale vijesti, oglase, cijene dionica, tračeve iz visokog društva, rezultate konjskih utrka, kao i dnevni jelovnik. Izvještaj o potonuću Titanica u The New Y0rk Timesu Izvještaj o potonuću Titanica u The New Y0rk Timesu (Foto: Profimedia.hr)

8. Samo su dvije kabine u prvoj klasi imale svoju kupaonicu, dok je sedamstotinjak putnika u trećoj klasi moralo dijeliti dvije kade za osobnu higijenu.

9. Nasljednik američkog čokoladnog carstva Milton Hershey imao je karte za Titanic, ali je odgodio put zbog poslovnog sastanka.

10. Sjećate se one scene u filmu Titanic gdje orkestar svira dok brod tone? To se stvarno dogodilo! Glazbenici su svirali još dva sata nakon što je brod udario o ledenjak.