Uhvatite li se kako guglate destinacije iz filma već na odjavnoj špici, to znači da je film o putovanjima uspješan, a da je ekipa zadužena za traženje lokacija snimanja dobro odradila svoj posao.

Na listi filmova zahvaljujući kojima ćemo na trenutak smetnuti s uma trenutačnu situaciju i nestati u virtualnom otkrivanju uzbudljivih gradova ili krajolika koji diraju u žicu, ima ponešto za svakoga, od srcedrapateljnih uradaka do urnebesnih komedija. Inspirirajte se, ispecite kokice – i ostanite doma.

1. Praznik u Rimu; Roman Holiday (1953)
Imdb: 8/10

Holivudski klasik u kojem princeza (Audrey Hepburn) i novinar (Gregory Peck) istražuju sve čari Rima filmska su lektira. Pogledajte talijanski biser kroz crno-bijele naočale i uživajte u prizorima ljudima načičkanih ulica i trgova.

2. Lawrence od Arabije; Lawrence of Arabia (1962)
Imdb: 8,3/10

Remek-djelo Davida Leana vodi nas na epsko putovanje na leđima deva po pustinjama Bliskog Istoka. Ljubitelje filmske umjetnosti oduševljava ova biografska pustolovna drama u čast britanskog diplomata, pripadnika tajne službe, vojnog pilota, arheologa i pisca Thomasa Edwarda Lawrencea.

3. Indiana Jones (1981-2008)

Praktički je nemoguće ostati ravnodušan na ljepote Egipta i Nepala bez želje za pakiranjem kofera. Filmski serijal odličan je alibi za ostajanje kod kuće, a sada je idealna prilika da to i učinimo bez trunke grizodušja.

4. Forrest Gump (1994)
Imdb: 8,8/10

Ako ste oduvijek htjeli putovati SAD-om, ovo je jedan od filmova koji će vam se svidjeti. Forrestova zarazna ljubav prema životu najbolji je lijek protiv lošeg raspoloženja i otkrivanja svih čari životne radosti.

5. Talentirani gospodin Ripley; The Talented Mr. Ripley (1999)
Imdb: 7,4/10

U zasigurno jednom od najboljih trilera u posljednjih dvadesetak godina siromašni mladić (Matt Damon) pronalazi put do talijanske elite pokazujući nam svu ljepotu Sicilije, Rima, Sanrema i Venecije. Izvrsna psihološka triler-drama pokojnog scenarista i redatelja Anthonyja Minghelle uz Damona okuplja Jude Lawa, Gwyneth Paltrow i Cate Blanchett.

6. Gospodar prstenova; The Lord of the Rings (2001-2003)

Hobbiton je na listi želja svih istinskih zaljubljenika u putovanja. Iako nema ni vlaka ni aviona za Međuzemlje, Novi Zeland sasvim je solidna alternativa.

7. Žal; The Beach (2000)
Imdb: 6,7/10

Ultimativni backpackerski film spaja ljubitelje rajskih vizura Tajlanda i obožavatelje Leonarda DiCaprija. Zbog tirkiznog mora i bijelog pijeska možda ćete poželjeti otputovati na proslavljenu plažu Maya, ali ne brinite – zatvorena je do 2021. tako da za čekanje nema smisla okrivljavati izolaciju.

8. Izgubljeni u prijevodu, Lost in Translation (2003)
Imdb: 7,7/10

Spojeni sjetom i usamljenošću, Bob Harris (Bill Murray) i Charlotte (Scarlett Johansson) gube se i ponovno pronalaze u drami koju potpisuje Sofia Coppola. Osim priče o prijateljstvu i onome što je očima nevidljivo, sjajan duo uvest će vas u ludilo Tokija i svega što može ponuditi.

9. Mala miss Amerike; Little Miss Sunshine (2006)

Imdb: 7,8/10

Smatrate li da su vaša putovanja iz djetinjstva bila traumatična, pogledajte kako izgleda roadtrip sve samo ne obične američke obitelji koja će učiniti sve da njihova Olive postane mala miss Amerike. Debitantsko ostvarenje Jonathana Daytona i Valerie Faris izvrsna je crna komedija koju je publika zavoljela na prvo gledanje.  

10. U divljini; Into the Wild (2007)
Imdb: 8/10

Oko ovog filma mišljenja se mogu razilaziti, ali nepobitna je ljepota lutanja s pogledom na planinske vrhunce, nepregledne doline, predivne rijeke i divljinu Aljaske. Adaptacija knjige Jona Krakauera priča je o životu i smrti mladog avanturista Christophera McCandlessa. Režiju i scenarij potpisuje Sean Penn.

11. Kriminalci na godišnjem; In Bruges (2008)
Imdb: 7,9/10

Nakon što upadnu u nevolju, dvojica plaćenih ubojica, Ray i Ken, po službenoj dužnosti moraju se pritajiti u pitoresknom belgijskom Brugesu. Dok Ken (Ralph Fiennes) pokušava uživati u znamenitostima grada, Rayu (Colin Farell) sve ide beskrajno na živce. Urnebesna i mračna kriminalistička komedija idealna je za virtualno razgledavanje čarobnog Brugesa.

12. Ponoć u Parizu; Midnight in Paris (2011)
Imdb: 7,7/10

Priča o čarobnom Parizu, kako ga vidi Woody Allen, romantična je fantastika koja prati scenarista Gila Pendera (Owen Wilson) koji odlazi na putovanje sa zaručnicom (Rachel McAdams). Kao i mnogi turisti u Gradu Svjetlosti, Gil kreće stopama najvećih pariških kreativaca koji su osim u umjetnosti uživali i u zabavi i apsintu.

13. Mamurluk 2, The Hangover Part II (2011)
Imdb: 6,4/10

Što se događa u Vegasu, može ostati u Vegasu, ali ono što se veseloj ekipi dogodilo u Bangkoku teško se može i zamisliti. U nastavku hit-komedije "Mamurluk" Stu zajedno s prijateljima putuje u egzotični Tajland na vjenčanje. Neki Mamurluku 2 zamjeraju da nije dobar kao jedinica, ali doza znatiželje o Bangkoku može se zadovoljiti.

14. Tajni život Waltera Mittyja; The Secret Life of Walter Mitty (2013)
Imdb: 7,3/10

Walter Mitty utjelovljenje je "wanderlusta", odnosno strasti prema putovanjima, onog osjećaja kad svakom stanicom tijela poželimo istražiti mjesta na kojima nismo bili i svaku sekundu pretočiti u nezaboravne uspomene. Krenite s njim na Island, Grenland i Himalaju.

15. Divljina; Wild (2014)
Imdb: 7,1/10

U inspirativnom filmu o snazi i hrabrosti Reese Witherspoon navukla je gojzerice i planinarski ruksak kako bi nam predstavila  Cheryl Strayed, spisateljicu koja je prošla trail Pacific Crest nakon gubitka majke. Borbu sa samim sobom, kroz blato, pustinje i divljinu jedne od najatraktivnijih planinarskih staza svijeta vrijedi pogledati, makar i na ekranu.

16. Call me by your Name (2017)
Imdb: 7,9/10

Film Luce Guadagnina je poput vodiča za početnike idiličnim talijanskim selima. Ako ste se ikada željeli istražiti prašnjave puteljke Bergama i Lombardije, provozati se biciklom stoljetnim trgovima i uživati u mreškanju vode na jezeru Garda, ovo je film za vas. 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju