Zapienkanka zvuči kao jelo uz koje bi bilo dobro nešto popiti, no Poljaci je čeće jedu kako bi se otrijeznili, nakon izlaska – ili izliječili mamurluk. Taj otvoreni sendvič s gomilom rastopljenog sira, pirjanih gljiva i kečapa Poljake podsjeća na osamdesete, kad su kao klinci veselo žvakali svoj komad zapiekanke - nešto poput kruha i parizera ili paštete kod nas. U komunizmu se kuhalo s onime čega je bilo u kući pa su se mirisi jednostavnih toplih sendviča redovito uvlačili u zavjese.
Kao što to inače biva, najbolje zapiekanke u Poljskoj naći ćete u nekim opskurnim kioscima, a ne u turističkim ulicama. Dobra polazišna točka za otkrivanje zapienkanke je Krakow i povijesna četvrt Kazimierz. Posljednjih godina zapiekanke se vraćaju na uličnu gastroscenu, ali u novom ruhu.
Moderne zapiekanke puno su ušminkanije verzije jednostavnog jela iz djetinjstva. Na njima se može naći svakojakog mesa i povrća, pa čak i kolutova ananasa – no takve se inovacije Poljacima ne mogu mjeriti s nostalgičnim kruhom s gljivama, sirom i kečapom u kojem su uživali dok još nije bilo pizze, hamburgera i sushija na svakom koraku.
Sastojci za zapiekanku:
1 dugački kruh (Francuz)
300 g šampinjona
1 luk
150 g sira
kečap
Priprema:
1. Zagrijte pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva.
2. Kruh prepolovite po dužini i malo ga izdubite žlicom kako biste lako mogli dodati nadjev.
3. Propirjajte gljive na luku pa posolite i popaprite, a sir naribajte.
4. Napunite kruh gljivama i pospite ga naribanim sirom pa pecite oko 8-10 minuta. Poslužite s kečapom.