• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #kako kuhati

Sve što vam treba su jaja i sol: Zamjena za parmezan koja jelima od tjestenine, sendvičima i salatama daje odličan okus

Naribane usoljene žumanjke možete iskoristiti za bogatiji okus jela od tjestenine i rižote, kao i variva ili sendviče te najrazličitije salate...
Punkufer avatar placeholder
punkufer.hr 22.09.2023 06:30 komentari
viber Created with Sketch.
Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U trendu Modularne kuće za mlade, QSpace, Nizozemska - 6 Pametna rješenja iz Europe Pogledajte kako izgledaju državni stanovi za mlade od 21 kvadrata, a koštaju samo 45 tisuća eura Mini Ranch Protulipa - 3 Mini Ranch Protulipa Za idealan odmor pokraj Karlovca: Ljepotica s pogledom kao iz bajke (i saunom i jacuzzijem) Čokoladna torta se može napraviti i bez bijelog šećera Idealni za blagdane Ovi kolači i torte jako su slatki i fini, a ne sadrže ni gram bijelog šećera

Jaja nude bezbroj načina na koje ih možete pripremiti, a jedan od njih su usoljeni žumanjci, koji su osobito popularni diljem Azije. U Kini se usoljeni žumanjci spominju još u petom stoljeću, a povjesničari hrane objašnjavaju kako im se na taj način produljivala svježina. U originalu radi se o pačjim jajima, ali u novije vrijeme sve su popularnija i kokošja usoljena jaja.

Kreativni kuhari vole kuhati s njima jer imaju bogat, umami okus koji se uspoređuje s parmezanom. Još jedna od sličnosti usoljenih žumanjaka s tim popularnim sirom jest i čvrsta tekstura, zbog čega se nerijetko ribaju na jela. Želite li žumanjcima dati dodatnu aromu soli, možete dodati i začine u prahu, primjerice mljevenu papriku.

Naribane usoljene žumanjke možete iskoristiti za bogatiji okus jela od tjestenine i rižote, kao i variva ili sendviče te salate. Kako biste spriječili rizik od salmonele, usoljene žumanjke prije dodavanja jelima termički obradite.

Možete ih kuhati na pari deset minuta ili ostaviti u pećnici sat vremena na 70 stupnjeva Celzija. Odlučite li ih soliti, žumanjci trebaju stajati u soli najmanje 48 sati, ali možete ih ostaviti pet do sedam dana u soli u hladnjaku (kako bi se spriječio nastanak plijesni). Neki kuhari žumanjke termički obrađuju prije usoljavanja. Usoljeni žumanjci mogu trajati do mjesec dana ako se čuvaju u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku. Višak bjelanjaka možete iskoristiti na brojne načine, kao što je priprema bezea, bijelih omleta i raznih deserata.

Sastojci za usoljene žumanjke:

  • žumanjci
  • sol

Priprema usoljenih žumanjaka: 

  1. Posudu koja se može zatvoriti napunite solju. Žlicom napravite udubljenja u soli za žumanjke tako da između bude najmanje 2,5 cm mjesta.
  2. Odvojite žumanjke od bjelanjaka pa lagano spustite žumanjke u rupe u soli. Nježno posipajte žumanjke solju dok ne budu posve prekriveni. Prema želji možete označiti mjesta na kojima se nalaze žumanjci kako biste ih kasnije lakše izvadili. Poklopite i ostavite u hladnjaku pet dana.
  3. Zagrijte pećnicu na 70 Celzijevih stupnjeva. Pažljivo izvadite žumanjke iz soli pa ih lagano isperite pod tekućom vodom kako biste uklonili višak soli. Stavite ih na rešetku ispod koje je lim za pečenje pa u pećnicu na sat vremena ili dok ne postanu čvrsti. Ostavite da se ohlade pa naribajte na jela.

 

  • #kako kuhati
  • #trik
  • #Recepti
  • #žumanjci
  • #kako napraviti usoljene žumanjke
  • #usoljeni žumanjci
  • #zamjena za parmezan
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Dođite i sudjelujte u raspravi: Sami odlučite kako će izgledati vaš kvart
Zagrebačkim pothodnicima
Dođite i sudjelujte! Sami odlučite kako će izgledati vaš kvart
5 trendova koji će obilježiti 2026.: Način na koji putujemo sasvim će se promijeniti
Novo vrijeme
5 trendova koji će obilježiti 2026.: Način na koji putujemo sasvim će se promijeniti
Zimski odmor u termama uz Crno jaje: Tri ideje za reset tijela i uma ove sezone
Snaga vode
Zimski odmor u termama uz povoljne ponude: Tri ideje za reset tijela i uma ove sezone
Siniša Golub u Putničkoj klasi: Aljaska – posljednja granica
Putopisno predavanje
Siniša Golub u Putničkoj klasi: Aljaska – posljednja granica
Pikantno povrće s kobasicama: Recept koji grije i diže iz mrtvih
Puno okusa
Pikantno povrće s kobasicama: Recept koji grije i diže iz mrtvih
Jedina konkurencija panettoneu: Recept za kolač zbog kojeg su se Talijani spremni posvađati
Topi se u ustima
Jedina konkurencija panettoneu: Recept za kolač zbog kojeg su se Talijani spremni posvađati
Qspace modularni stanovi u Nizozemskoj
Pametna rješenja iz Europe
Pogledajte kako izgledaju državni stanovi za mlade od 21 kvadrata, a koštaju samo 45 tisuća eura
Kolači bez dodanog bijelog šećera recepti
Idealni za blagdane
Ovi kolači i torte jako su slatki i fini, a ne sadrže ni gram bijelog šećera
Lako i jednostavno: domaći likeri kao božićni poklon
Domaće i fino
Lako i jednostavno: Domaći likeri kao savršen božićni poklon
Šarmantna rustikalna ljepotica s pogledom kao iz bajke (i saunom i jacuzzijem)
Mini Ranch Protulipa
Za idealan odmor pokraj Karlovca: Ljepotica s pogledom kao iz bajke (i saunom i jacuzzijem)
Čokoladne kuglice s orasima recept
Božanstveni okus
Ove kuglice od čokolade i oraha su prefine, lako ih je napraviti – ne morate čak ni paliti pećnicu
Stranci o Hrvatskoj u prosincu: "Odmakni se, Beču, Zagreb ima najbolji božićni sajam u Europi"
Sami hvalospjevi
Stranci o Hrvatskoj u prosincu: "Odmakni se, Beču, Zagreb ima najbolji božićni sajam u Europi"

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Pitamo vas treba li molitelje maknuti s trgova?
Što mislite?
ANKETA Treba li molitelje maknuti s trgova?
Trovanje ugljičnim monoksidom u okolici Našica
OPASNA SITUACIJA
Užas na istoku Hrvatske: Majka uključila dva uređaja istovremeno, djeca završila u bolnici!
Metković: Maloljetnik na travi, kokainu i speedu tukao vršnjake
jedan teško ozlijeđen
Brutalno nasilje kod škole: Maloljetnik na travi, kokainu i speedu tukao vršnjake
show
Gdje je danas Marko Bošnjak?
više nije u zagrebu
Marko Bošnjak nakon mjeseci šutnje otkrio gdje trenutačno živi i što radi
Severina je objavila provokativne fotografije iz muškog WC-a
"Je l' zadrhatala ruka snimatelju?"
"Za ekipu slabijeg srca - oprez!" Gomila reakcija na Severinine fotke iz muškog toaleta
Kako danas izgleda Katarina Witt?
legendarna katarina witt
Kako danas izgleda "Vatra na ledu"? Napunila je 60, a nekad su se divili njezinoj ljepoti
zdravlje
Nedostatak kalija (hipokalijemija): Evo kako ga prepoznati prije nego što postane opasno
Tijelo ostaje bez ključnog minerala!
Nedostatak kalija (hipokalijemija): Evo kako ga prepoznati prije nego što postane opasno
Gripa i korona zajedno: Ovo su prvi znakovi da imate oba virusa odjednom
Piše liječnik
Gripa i korona zajedno: Ovo su prvi znakovi da imate oba virusa odjednom
KOPB simptomi: 8 upozorenja koja nikako ne smijete zanemariti
Među 10 je najčešćih uzroka smrti
KOPB simptomi: 8 upozorenja koja nikako ne smijete zanemariti
zabava
Ovako se Balkanac prevozi Mercedes! Scena nasmijala cijelu regiju
Urnebesno
Ovako Balkanac prevozi Mercedes! Scena nasmijala cijelu regiju
Konobar u poznatom njujorškom restoranu progovorio na hrvatskom i oduševio sve prisutne
Reakcije gostiju su sve
Konobar u poznatom njujorškom restoranu progovorio na hrvatskom i oduševio sve prisutne
"Balkanci su ispred svog vremena": Svi smo radili ove stvari prije nego što su bile popularne
Izgleda li vam poznato?
"Balkanci su ispred svog vremena": Svi smo radili ove stvari prije nego što su bile popularne
tech
Otkriće NASA-e: Zemlja ovo u 100 godina nije doživjela, dogodit će se uskoro
Jedinstven događaj
Otkriće NASA-e: Zemlja ovo u 100 godina nije doživjela, dogodit će se uskoro
Umire li se više od cjepiva protiv korone? Objavljeni rezultati velike studije
Provedena na 30 milijuna ljudi
Umire li se više od cjepiva protiv korone? Objavljeni rezultati velike studije
Jedno istraživanje mijenja sve što znamo o gihtu
Srušen mit njegova uzroka
Jedno istraživanje mijenja sve što znamo o gihtu
sport
Nabavio novi dres Vatrenih: Gostujuća garnitura već na meti kritika
Ha, podijeljene reakcije
Nabavili obje garniture novog dresa Hrvatske za SP: Reakcije su podijeljene, dosta kritika za plavu verziju
Lorenzo Lepore na platformi X objavio je informaciju kako je Hajduk zainteresiran za Nikitu Solomonovsa
Mlad i perspektivan
Hajduk dovodi novog napadača? Prošao je testiranja, lomi se oko odštete
U Varaždin stigao s Dalićem, a onda šok! Jedva ostao živ, ostao bez nogometa, a danas živi na rubu egzistencije
Izbornik poslao apel
U Varaždin stigao s Dalićem, a onda šok: Jedva ostao živ, danas spaja kraj s krajem
tv
Kumovi: Neočekivani gost prekinuo je županovu izjavu pred medijima
KUMOVI
Neočekivani gost prekinuo je županovu izjavu pred medijima
MasterChef: Pogled koji ledi krv u žilama – crvena zona MasterChefa manje je strašna!
NAPETO!
Pogled koji ledi krv u žilama – crvena zona MasterChefa manje je strašna!
U dobru i zlu: Postoji šansa da mu ponovno pomogne – što bi mogao tražiti zauzvrat?
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Postoji šansa da mu ponovno pomogne – što bi mogao tražiti zauzvrat?
putovanja
Qspace modularni stanovi u Nizozemskoj
Pametna rješenja iz Europe
Pogledajte kako izgledaju državni stanovi za mlade od 21 kvadrata, a koštaju samo 45 tisuća eura
Šarmantna rustikalna ljepotica s pogledom kao iz bajke (i saunom i jacuzzijem)
Mini Ranch Protulipa
Za idealan odmor pokraj Karlovca: Ljepotica s pogledom kao iz bajke (i saunom i jacuzzijem)
Kolači bez dodanog bijelog šećera recepti
Idealni za blagdane
Ovi kolači i torte jako su slatki i fini, a ne sadrže ni gram bijelog šećera
novac
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Hrvatska nema gospodarske uvjete koji bi zaustavili iseljavanje, mora duboko promijeniti ekonomsku politiku i izgraditi nove gradove
analiza migracija
Hrvatska nema gospodarske uvjete koji bi zaustavili iseljavanje, mora duboko promijeniti ekonomsku politiku i izgraditi nove gradove
Ovo su milijarderi koji stoje iza carstva izgrađenog na jednostavnom, ali revolucionarnom izumu – šlagu bez mlijeka
Slatki imperij
Ovo su milijarderi koji stoje iza carstva izgrađenog na jednostavnom, ali revolucionarnom izumu – šlagu bez mlijeka
lifestyle
Ovo izdanje Ane Maslać Plenković nadmašilo je i stil krlajice Letizije i vojvotkinje Catherine
poput princeze
Ana Maslać Plenković izgleda spektakularno – evo zašto je njezin pariški stajling pun pogodak
Recept za kolač djedov brk
Obožavamo ih!
Znate li koji je ovo kolač? Imamo provjereni recept, zapravo je vrlo jednostavna priprema
Štikle koje čine razliku: Ana Maslać Plenković pogodila je modni jackpot
Odlične štikle!
Koliko su samo lijepe! Ana Maslać Plenković u štiklama koje imaju sve
sve
Qspace modularni stanovi u Nizozemskoj
Pametna rješenja iz Europe
Pogledajte kako izgledaju državni stanovi za mlade od 21 kvadrata, a koštaju samo 45 tisuća eura
Ovo izdanje Ane Maslać Plenković nadmašilo je i stil krlajice Letizije i vojvotkinje Catherine
poput princeze
Ana Maslać Plenković izgleda spektakularno – evo zašto je njezin pariški stajling pun pogodak
Nabavio novi dres Vatrenih: Gostujuća garnitura već na meti kritika
Ha, podijeljene reakcije
Nabavili obje garniture novog dresa Hrvatske za SP: Reakcije su podijeljene, dosta kritika za plavu verziju
Gulaš
Jednostavno, a preukusno

Trik za savršen gulaš: Sastojak koji chefovi dodaju u mesna jela za više okusa

Previše kiseline može upropastiti jelo, ali prava doza omogućit će dobru ravnotežu okusa. Uostalom, jedno je od umijeća kuhanja upravo balansiranje slatkog, slanog, gorkog, kiselog i umamija. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Želiš li prvi saznati
za povoljne aviokarte

Pripremi putovnicu
i prijavi se na naš newsletter
jer uskoro polijećemo ;)

Please don't insert text in the box below!
close