• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #hranom oko svijeta

Kanadski recept za najsočniju božićnu puricu glaziranu javorovim sirupom

Kanađani znaju kako iskoristiti svoja nacionalna blaga za dobiti najsočniju božićnu puricu. Pečenka bedinana umakom od maslaca, jabukovače i javorovog sirupa dat će hrskavu koricu i najmekanije meso purice koje ste ikada jeli.
Punkufer avatar placeholder
Nova Studio 22.12.2021 10:24 komentari
viber Created with Sketch.
Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U trendu Bibury Filmski ugođaj Titula jednog od najljepših sela na svijetu donijela im je samo probleme: "Više nemamo privatnosti, a turisti ništa ne troše" Pizzeria 14 Sretna četrnajstica Pizzerija o kojoj se priča: Novo hit-mjesto koje se otvorilo na zagrebačkoj Knežiji Tortellini varivo Tjedni jelovnik Bez puno posuđa i kompliciranja: 7 toplih i finih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna

Kanađani su svoje božićne običaje preuzeli od Engleza, Francuza, Iraca, Škota, Nijemaca, Norvežana i Ukrajinaca te od domorodačkih naroda koji su stoljećima nastanjivali ovu zemlju na sjeveru američkog kontinenta.

Vjeruju u Djeda Božićnjaka toliko da ga pokušavaju prisvojiti, s čime se Finci baš i ne bi složili. Njemu u čast imaju i paradu, jednu od najstarijih na svijetu posvećenu simpatičnom bradonji, koja se bez iznimke održava na ulicama Toronta od 1913. godine.

Kao i kod njihovih južnih susjeda, SAD-a, niti jedan Božić ne može im proći bez sočne pečene purice, barem u ''engleskom dijelu'' Kanade. U ''fracuskom'' pak svakog Božića tradicionalno rade rade gulaš od svinjećih nogica zvan 'Ragoût aux pattes de cochons' ili mesnu pitu od divljači 'Tourtière', a za desert obavezno poslužuju 'Bûche de Noël' čokoladnu roladu.

Poznati po lovu i šumarstvu, Kanađani su tradicionalno za Božić pekli i divlju puricu koju bi ulovili u vrijeme lova i čuvali do božićnog ručka ili večere. Zbog toga bi se morali dodatno potruditi da purica bude mekana i sočna, a uz ovaj recept s jabukovačom i njihovim nacionalnim blagom javorovim sirupom, to je zagarantirano.

Puricu poslužuju uz umak i pire krumpir te sezonsko povrće poput karfiola i brokule te baby mrkvice, a ovo otmjeno jelo oko kojeg ste se cijeli dan trudili odlično će pristajati uz Deluxe svježe punjene njoke ili svježu tjesteninu. Za skuhati ovaj kanadski recept za najsočniju božićnu puricu glaziranu javorovim sirupom ne morate odletjeti preko bare već sve namirnice za njega možete pronaći u obližnjem Lidlu.

 

RECEPT – KANADSKA PEČENA PURICA

Sastojci:
500 ml jabukovače (cidera)
80 ml javorovog sirupa
2 žlice svježeg timijana
2 žličice mažurana
2 ½ žličice naribane limunove korice
150 g maslaca
6 kg purice
450 g sitno narezanog luka
250 g celera narezanog na male kockice
250 g mrkve narezane na trakice
500 ml pilećeg temeljca
3 žlice brašna
1 žličica svježeg timijana
1 lovorov list

Priprema:

1. U dubljoj tavi na srednjoj vatri zagrijte javorov sirup i jabukovaču i reducirajte oko 15 do 25 minuta do količine pola šalice pa maknite s vatre te glazuri dodajte limunovu koricu, jednu žličicu mažurana, 1 žlicu svježeg timijana i maslac te miješajte dok se ne rastopi. Posolite i popaprite po želji potom pokrijte ohladite i spremite u hladnjak. Ovu mješavinu možete napraviti i dan prije.

2. Zagrijte pećnicu na 190℃ i rešetku stavite na donju trećinu.

3. Operite i osušite puricu kuhinjskim papirom, stavite ju u veliku posudu za pečenje i napunite ju po želji. Prstima prođite ispod pureće kože kako bi odvojili kožu od mesa prsiju pa ispod utrljajte pola mješavine javorovog sirupa, jabukovače i maslaca koju ste prethodno napravili i dobro ohladili. Još četvrtinu mješavine utrljajte po cijeloj purici.

4. Zavežite purici nogice s kuhinjskim konopcem, a oko nje stavite celer, luk i mrkvu. Pospite žlicu svježeg timijana i žličicu mažurana po povrću te im dodajte pileći temeljac.

5. Pecite puricu 30 minuta otkrivenu, a zatim smanjite temperaturu na 180℃ i pokrijte ju aluminijskom folijom. Pecite oko tri do četiri sata ako niste punili puricu ili četiri do pet sati ako ste ju punili, podlijevajući ju svako malo tekućinom iz posude za pečenje. Imate li termometar lako možete provjeriti je li purica gotova ako je unutar najdebljih dijelova purice prsa ili batka temperatura 75℃.

6. Prebacite puricu na pladanji pokrijte aluminijskom folijom da odmori, a od preostale tekućine u posudi za pečenje napravite umak.

7. Izlijte samo tekućinu u posudicu. Odvojite višak masnoće na vrhu, u ostatak ulijte dvije šalice pilećeg temeljca. Premjestite u duboku tavu i zagrijte pa smanjite na srednju vatru i u posudici umiješajte ostatak mješavine javorovog sirupa, jabukovače i maslaca s tri žlice brašna pa smjesu skupa s ostatkom timijana i lovorovim listom u pileći temeljac i sokove od pečenja.

8. Zagrijte dok ne zavrije konstantno miješajući dok se umak ne zgusne i malo reducira. Probajte umak i dodajte još soli i svježe mljevenog papra ako je potrebno.

9. Puricu i umak poslužite uz pire krumpir i Delux sezonsko povrće i ostale priloge po želji.

 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Lidl po najvišim profesionalnim standardima.

 

  • #hranom oko svijeta
  • #Kanada
  • #purica
  • #Božić
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Mađarski znamo napamet, ali jeste li probali turski? Recept za neodoljivi pileći paprikaš
Uz tjesteninu ili rižu
Jelo bez previše filozofije koje oduševljava: Recept za neodoljivi pileći paprikaš
Otok koji ima svoj otok: Hrid koja pamti brojne vladare, ratove, ali i umjetnike
Aragonski dvorac
Talijanski otok koji ima svoj otok: Hrid koja pamti brojne vladare, ratove, ali i umjetnike
Zaboravite klasiku: najneobičniji muzeji u Hrvatskoj
Od žaba do ljubavi
Zaboravite klasiku: Neki od najneobičnijih muzeja u Hrvatskoj u kojima možete uživati za vikend
Šaka Zulu i njegovo nasljeđe: Kako je malo pleme preraslo u moćnu silu Afrike
Duh ratnika
Šaka Zulu i njegovo nasljeđe: Kako je malo pleme preraslo u moćnu silu Afrike
Francuska juha od luka s njokima recept
Predobro!
Ne pokazujte ovo Francuzima! Recept za juhu od luka, ali s dodatkom njoka
Pizzerija o kojoj se priča: Novo hit-mjesto koje se otvorilo na zagrebačkoj Knežiji
Sretna četrnajstica
Pizzerija o kojoj se priča: Novo hit-mjesto koje se otvorilo na zagrebačkoj Knežiji
Titula jednog od najljepših sela na svijetu donijela im je samo probleme: "Više nemamo privatnosti, a turisti ništa ne troše"
Filmski ugođaj
Titula jednog od najljepših sela na svijetu donijela im je samo probleme: "Više nemamo privatnosti, a turisti ništa ne troše"
Tjedni jelovnik jela na žlicu od 10.11. do 16.11. 2025.
Tjedni jelovnik
Bez puno posuđa i kompliciranja: 7 toplih i finih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna
Planinska kuća u NP Sjeverni Velebit, Airbnb
Ovo se zove odmor!
Ima li išta bolje od ovoga? Planinska kuća na Velebitu s prekrasnim pogledom na more
Pizzerija o kojoj se priča: Novo hit-mjesto koje se otvorilo na zagrebačkoj Knežiji
Sretna četrnajstica
Pizzerija o kojoj se priča: Novo hit-mjesto koje se otvorilo na zagrebačkoj Knežiji
Castagnole: Božanski recept za fritule na talijanski način
Venecijanske fritule
Castagnole: Božanski recept za fritule na talijanski način
5 prefinih deserata s kavom koje treba probati: Od raskošne torte do čokoladnih keksa
Najbolji recepti
5 prefinih deserata s kavom koje treba probati: Od raskošne torte do čokoladnih keksa

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Život s rijetkim bolestima: Mirta je jedna od 10-ak osoba u cijelom svijetu s mioklonom distonijom
Mirtina priča
"Sjedili smo za stolom i ručali. Odjednom kao da me stresla struja. Znali smo..."
Centar prepun policije, nekolicina ljudi ispred SNV-a pušta Thompsona, došao i nekadašnji glumac koji je želio biti gradonačelnik
"To je naš mjesec"
FOTO Centar Zagreba pun policije! Ispred SNV-a trešti Thompson, došao i nekadašnji glumac koji je htio biti gradonačelnik
Srbijanska naftna kompanija dobila od SAD-a tri mjeseca da pronađe kupca
Teška odluka
Amerika postavila ultimatum Srbiji: "Imate tri mjeseca"
show
Znate li da je Doris Dragović ujna Iris Livaje, supruge Marka Livaje
bila joj je na vjenčanju
Znate li kojoj poznatoj Hrvatici je Doris Dragović ujna?
Laura Gnjatović na izboru za Miss Universe predstavila se u badiću
''aj lako za noge, ali...''
Naša misica odradila nastup u badiću na svjetskom izboru, svaki opis je suvišan!
Severina raznježila fanove u Areni prizorima sa sinčićem Aleksandrom
''Kao majka nisam smjela...''
Severina podijelila dosad neviđene prizore sina: ''Dobila sam odobrenje jače od bilo kojeg zakona''
zdravlje
Kad probava stane: Što piti da se tijelo opet pokrene?
Pokrovitelj Donat
Kad probava stane: Što piti da se tijelo opet pokrene?
Najgori karcinomi: 5 najpodmuklijih vrsta raka koje gotovo nitko ne prepozna dok nije prekasno
Onkolozi upozoravaju
Najgori karcinomi: 5 najpodmuklijih vrsta raka koje gotovo nitko ne prepozna dok nije prekasno
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Za očuvanje mišićne i koštane snage
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
zabava
Ovakva kupaonica postoji samo u Bosni! Pogledajte neuobičajeni dizajn
Dosjetljivo
Ovakva kupaonica postoji samo u Bosni! Pogledajte neuobičajeni dizajn
Mogu se i ovako ugraditi nova vrata! Majstori na aparatima
Urnebesno
Mogu se i ovako ugraditi nova vrata! Majstori na aparatima
Neki se ozbiljno spremaju za zimu, pogledajte samo ulov ovog Golfa
Što kažete?
Neki se ozbiljno spremaju za zimu, pogledajte samo ulov ovog Golfa
tech
NASA-ino superračunalo provelo 400.000 simulacija i sve upućuju na istu godinu u kojoj će Zemlja biti uništena
Sad znamo i to
NASA-ino superračunalo provelo 400.000 simulacija i sve upućuju na istu godinu u kojoj će Zemlja biti uništena
Zastrašujući trend širi se internetom: Jeste li naišli na ovakve videozapise na društvenim mrežama?
Uznemirujuće
Zastrašujući trend širi se internetom: Jeste li naišli na ovakve videozapise na društvenim mrežama?
Kakvo bizarno objašnjenje šefa kompanije: Otpustili su 14 tisuća ljudi, ali ne zbog ušteda ili primjene AI-a
Vjerujete li im?
Kakvo bizarno objašnjenje šefa kompanije: Otpustili su 14 tisuća ljudi, ali ne zbog ušteda ili primjene AI-a
sport
Izbornik Farskih otoka o Vatrenima: "Malo smo bili razočarani"
Za Dnevnik Nove TV
VIDEO Izbornik Farskih otoka o Vatrenima: "Malo smo bili razočarani"
FIFA objavila video čim je Hrvatska osigurala SP, neki su bili i ljutiti: "Ovo je nepotrebno"
Stigla i čestitka Infantina
FIFA objavila video čim je Hrvatska potvrdila SP, neki su bili i ljuti: "Ovo je nepotrebno"
VIDEO Divljački ispad niželigaškog trenera u Hrvatskoj: Pogledajte što je napravio
Pomračenje uma
VIDEO Divljački ispad niželigaškog trenera u Hrvatskoj: Pogledajte što je napravio
tv
U dobru i zlu: Lošim iznenađenjima nema kraja – što će sve poći po zlu ne propustite saznati u novim epizodama serije "U dobru i zlu"
U DOBRU I ZLU
Lošim iznenađenjima nema kraja – što će sve poći po zlu ne propustite saznati u novim epizodama serije "U dobru i zlu"
MasterChef: TOP 13 - tko vas je dosad najviše iznenadio svojim napretkom? Riješite anketu!
JEDAN MOŽE POBIJEDITI
TOP 13 - tko vas je dosad najviše iznenadio svojim napretkom? Riješite anketu!
Skrivena sudbina: Završeno snimanje još jedne serije – emotivan oproštaj ekipe
SKRIVENA SUDBINA
Završeno snimanje još jedne serije – emotivan oproštaj ekipe
putovanja
Titula jednog od najljepših sela na svijetu donijela im je samo probleme: "Više nemamo privatnosti, a turisti ništa ne troše"
Filmski ugođaj
Titula jednog od najljepših sela na svijetu donijela im je samo probleme: "Više nemamo privatnosti, a turisti ništa ne troše"
Castagnole: Božanski recept za fritule na talijanski način
Venecijanske fritule
Castagnole: Božanski recept za fritule na talijanski način
Pizzerija o kojoj se priča: Novo hit-mjesto koje se otvorilo na zagrebačkoj Knežiji
Sretna četrnajstica
Pizzerija o kojoj se priča: Novo hit-mjesto koje se otvorilo na zagrebačkoj Knežiji
novac
Ovo je najbolji sir na svijetu. "Velik je, zbog njega bi se ljudi mogli iskreno uzbuditi"
Ovo je najbolji sir na svijetu. "Velik je, zbog njega bi se ljudi mogli iskreno uzbuditi"
Ryanair uvodi veliku promjenu za sve putnike. Evo što se mijenja od 12. studenog
Nova pravila
Ryanair uvodi veliku promjenu za sve putnike. Evo što se mijenja od 12. studenog
Danska u panici zbog kineskih autobusa koji su trebali voziti Zagrebom: Moguće ih je isključiti iz daljine
kamikaze na cesti
Danska u panici zbog kineskih autobusa koji su trebali voziti Zagrebom: Moguće ih je isključiti iz daljine
lifestyle
Ulična moda Zagreb u kožnatoj suknji i glamuroznim čizmama
Elegantno i moćno
Brineta iz centra Zagreba vrhunski se skockala, kožnata suknja i čizme modna su poslastica
Street style kombinacije sa zagrebačke špice koje bismo kopirali
MODNA INSPIRACIJA
15 kombinacija sa zagrebačke špice koje bismo kopirali od glave do pete
Ponuda dugih, toplih jakni za jesen i zimu
SVE ŠTO VAM TREBA
Zimske jakne: Pronašle smo 15 dugih, toplih modela koje se isplati imati u ormaru
sve
Izbornik Farskih otoka o Vatrenima: "Malo smo bili razočarani"
Za Dnevnik Nove TV
VIDEO Izbornik Farskih otoka o Vatrenima: "Malo smo bili razočarani"
Znate li da je Doris Dragović ujna Iris Livaje, supruge Marka Livaje
bila joj je na vjenčanju
Znate li kojoj poznatoj Hrvatici je Doris Dragović ujna?
FIFA objavila video čim je Hrvatska osigurala SP, neki su bili i ljutiti: "Ovo je nepotrebno"
Stigla i čestitka Infantina
FIFA objavila video čim je Hrvatska potvrdila SP, neki su bili i ljuti: "Ovo je nepotrebno"
Pečena purica
Uvijek pali

Koliko se dugo peče purica? Trik s kojim će meso uvijek biti "taman"

Znat ćete da je purica pečena kada temperatura u batku i zabatku dosegne optimalnih 74 stupnjeva Celzija. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close