• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #hranom oko svijeta

Kanadski recept za najsočniju božićnu puricu glaziranu javorovim sirupom

Kanađani znaju kako iskoristiti svoja nacionalna blaga za dobiti najsočniju božićnu puricu. Pečenka bedinana umakom od maslaca, jabukovače i javorovog sirupa dat će hrskavu koricu i najmekanije meso purice koje ste ikada jeli.
Punkufer avatar placeholder
Nova Studio 22.12.2021 10:24 komentari
viber Created with Sketch.
Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U trendu Turkana - 3 Turkana Narod koji ima "supermoći": Hodaju kilometrima po užarenoj pustinji i žive od mesa, mlijeka i krvi Okruglice u umaku od senfa Puretina na tanjuru Odlična ideja za ručak: Turske okruglice u kremastom umaku koje odlično pašu uz pire od krumpira Gulaš od mesa i krumpira sjajna je ideja za hladnije vrijeme Tjedni jelovnik 7 toplih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna koja se mogu napraviti za malo novca

Kanađani su svoje božićne običaje preuzeli od Engleza, Francuza, Iraca, Škota, Nijemaca, Norvežana i Ukrajinaca te od domorodačkih naroda koji su stoljećima nastanjivali ovu zemlju na sjeveru američkog kontinenta.

Vjeruju u Djeda Božićnjaka toliko da ga pokušavaju prisvojiti, s čime se Finci baš i ne bi složili. Njemu u čast imaju i paradu, jednu od najstarijih na svijetu posvećenu simpatičnom bradonji, koja se bez iznimke održava na ulicama Toronta od 1913. godine.

Kao i kod njihovih južnih susjeda, SAD-a, niti jedan Božić ne može im proći bez sočne pečene purice, barem u ''engleskom dijelu'' Kanade. U ''fracuskom'' pak svakog Božića tradicionalno rade rade gulaš od svinjećih nogica zvan 'Ragoût aux pattes de cochons' ili mesnu pitu od divljači 'Tourtière', a za desert obavezno poslužuju 'Bûche de Noël' čokoladnu roladu.

Poznati po lovu i šumarstvu, Kanađani su tradicionalno za Božić pekli i divlju puricu koju bi ulovili u vrijeme lova i čuvali do božićnog ručka ili večere. Zbog toga bi se morali dodatno potruditi da purica bude mekana i sočna, a uz ovaj recept s jabukovačom i njihovim nacionalnim blagom javorovim sirupom, to je zagarantirano.

Puricu poslužuju uz umak i pire krumpir te sezonsko povrće poput karfiola i brokule te baby mrkvice, a ovo otmjeno jelo oko kojeg ste se cijeli dan trudili odlično će pristajati uz Deluxe svježe punjene njoke ili svježu tjesteninu. Za skuhati ovaj kanadski recept za najsočniju božićnu puricu glaziranu javorovim sirupom ne morate odletjeti preko bare već sve namirnice za njega možete pronaći u obližnjem Lidlu.

 

RECEPT – KANADSKA PEČENA PURICA

Sastojci:
500 ml jabukovače (cidera)
80 ml javorovog sirupa
2 žlice svježeg timijana
2 žličice mažurana
2 ½ žličice naribane limunove korice
150 g maslaca
6 kg purice
450 g sitno narezanog luka
250 g celera narezanog na male kockice
250 g mrkve narezane na trakice
500 ml pilećeg temeljca
3 žlice brašna
1 žličica svježeg timijana
1 lovorov list

Priprema:

1. U dubljoj tavi na srednjoj vatri zagrijte javorov sirup i jabukovaču i reducirajte oko 15 do 25 minuta do količine pola šalice pa maknite s vatre te glazuri dodajte limunovu koricu, jednu žličicu mažurana, 1 žlicu svježeg timijana i maslac te miješajte dok se ne rastopi. Posolite i popaprite po želji potom pokrijte ohladite i spremite u hladnjak. Ovu mješavinu možete napraviti i dan prije.

2. Zagrijte pećnicu na 190℃ i rešetku stavite na donju trećinu.

3. Operite i osušite puricu kuhinjskim papirom, stavite ju u veliku posudu za pečenje i napunite ju po želji. Prstima prođite ispod pureće kože kako bi odvojili kožu od mesa prsiju pa ispod utrljajte pola mješavine javorovog sirupa, jabukovače i maslaca koju ste prethodno napravili i dobro ohladili. Još četvrtinu mješavine utrljajte po cijeloj purici.

4. Zavežite purici nogice s kuhinjskim konopcem, a oko nje stavite celer, luk i mrkvu. Pospite žlicu svježeg timijana i žličicu mažurana po povrću te im dodajte pileći temeljac.

5. Pecite puricu 30 minuta otkrivenu, a zatim smanjite temperaturu na 180℃ i pokrijte ju aluminijskom folijom. Pecite oko tri do četiri sata ako niste punili puricu ili četiri do pet sati ako ste ju punili, podlijevajući ju svako malo tekućinom iz posude za pečenje. Imate li termometar lako možete provjeriti je li purica gotova ako je unutar najdebljih dijelova purice prsa ili batka temperatura 75℃.

6. Prebacite puricu na pladanji pokrijte aluminijskom folijom da odmori, a od preostale tekućine u posudi za pečenje napravite umak.

7. Izlijte samo tekućinu u posudicu. Odvojite višak masnoće na vrhu, u ostatak ulijte dvije šalice pilećeg temeljca. Premjestite u duboku tavu i zagrijte pa smanjite na srednju vatru i u posudici umiješajte ostatak mješavine javorovog sirupa, jabukovače i maslaca s tri žlice brašna pa smjesu skupa s ostatkom timijana i lovorovim listom u pileći temeljac i sokove od pečenja.

8. Zagrijte dok ne zavrije konstantno miješajući dok se umak ne zgusne i malo reducira. Probajte umak i dodajte još soli i svježe mljevenog papra ako je potrebno.

9. Puricu i umak poslužite uz pire krumpir i Delux sezonsko povrće i ostale priloge po želji.

 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Lidl po najvišim profesionalnim standardima.

 

  • #hranom oko svijeta
  • #Kanada
  • #purica
  • #Božić
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
U blizini Velike Gorice: Ravna staza idealna za obiteljsku vikend šetnju
Može i s dječjim kolicima
U blizini Velike Gorice: Ravna staza idealna za obiteljsku vikend šetnju
Od ljekovite kozmetike s kobiljim mlijekom do najfinijih likera, meda, sira i gljiva
Oglas
Od ljekovite kozmetike s kobiljim mlijekom do najfinijih likera, meda, sira i gljiva
Tjedni jelovnik brza jela od 13.10 do 19.10. 2025.
Tjedni jelovnik
7 brzih jela za svaki dan ovoga tjedna za koje već vjerojatno imate sve sastojke kod kuće
Ljubljana za vikend: Što sve stigneš vidjeti, pojesti i kupiti u 48 sati?
POKROVITELJ DINERS
Ljubljana za vikend: Što sve stigneš vidjeti, pojesti i kupiti u 48 sati?
Škotska jaja: Brz i ukusan zalogaj (usprkos lažljivom imenu)
Za izlete
Škotska jaja: Brz i ukusan zalogaj idealan za zabave, planinarenje ili piknik
Brzo i bez puno suđa: Sočna piletina u umaku od limuna i papra
Za 20 minuta
Brzo i bez puno suđa: Sočna piletina u umaku od limuna i papra
Narod koji ima "supermoći": Hodaju kilometrima po užarenoj pustinji i žive od mesa, mlijeka i krvi
Turkana
Narod koji ima "supermoći": Hodaju kilometrima po užarenoj pustinji i žive od mesa, mlijeka i krvi
Odlična ideja za ručak: Turske okruglice u kremastom umaku koje odlično pašu uz pire od krumpira
Puretina na tanjuru
Odlična ideja za ručak: Turske okruglice u kremastom umaku koje odlično pašu uz pire od krumpira
Tjedni jelovnik jela sa žlicom za hladno vrijeme 6. 10. do 12. 10. 2025.
Tjedni jelovnik
7 toplih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna koja se mogu napraviti za malo novca
Željeznička stanica usred stambene zgrade: Pogledajte kako vlak prolazi između šestog i osmog kata
Uzbudljivo!
Željeznička stanica usred stambene zgrade: Pogledajte kako vlak prolazi između šestog i osmog kata
Jesen u susjedstvu: što se događa preko granica
Kakva je trava kod susjeda?
Jesen u susjedstvu: Događaji na koje bi se isplatilo skočiti preko granice
Novi kviz općeg znanja: Za one kojima ništa ne može proći ispod radara
15 pitanja
Novi kviz općeg znanja: Za one kojima ništa ne može proći ispod radara

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Užas na gradilištu: Poginula dva radnika, urušio se zid
Tragedija
Užas na gradilištu: Poginula dva radnika, urušio se zid
Nema mira na istoku Zagrebu: Dnevnik Nove TV donosi nikad viđene snimke divljanja
Roditelji su očajni
"Ja ga učim da go*na ubiju u startu i pošalju niz Savu u Beograd": Dnevnik Nove TV donosi dosad neviđene snimke divljanja na istoku Zagreba
Japan: Medvjed usmrtio muškarca koji je brao gljive
Novi napad
Horor u šumi: Berač gljiva pronađen mrtav s otkinutom glavom
show
Udala se Lucia Glavić
vesela fotogalerija!
Spoj Hrvatske i Čilea! Udala se glumica iz serije Na granici, vjenčanje je bilo kao u filmu
Neočekivan trenutak na oproštaju Halidu Bešliću, poznatom glumcu pozlilo pred tisućama ljudi
svi su brzo reagirali
Trenutak koji je sve zabrinuo: Emiru Hadžihafizbegoviću pozlilo na oproštaju od Halida u Sarajevu
Unuci Halida Bešlića izašli na pozornicu s gradonačelnikom Sarajeva na komemoraciji
''Puno ljudi te voli...''
Unuka Halida Bešlića rasplakala sve govorom: ''Mama nam nije rekla da si nas napustio, ali znali smo''
zdravlje
Gripa tip B: Simptomi koji je razlikuju od gripe tip A, trajanje i tko je većem riziku od težeg oblika
Piše liječnik
Gripa tip B: Simptomi koji je razlikuju od gripe tip A, trajanje i tko je većem riziku od težeg oblika
Koliko je vremena potrebno da se snizi kolesterol?
Povećava rizik od srčanih bolesti
Koliko je vremena potrebno da se snizi kolesterol?
Korona simptomi: Najnovije varijante u porastu, evo što trebate znati ove jeseni
Sve je više slučajeva
Korona simptomi: Najnovije varijante u porastu, evo što trebate znati ove jeseni
zabava
Majstorijom na gradilištu oduševio gledatelje, pogledajte virtuoza u akciji
Što kažete?
Majstorijom na gradilištu oduševio gledatelje, pogledajte virtuoza u akciji
"Znaš što bih ti radio?": Odgovorila na tipičnu balkansku poruku i nasmijala regiju
LOL
"Znaš što bih ti radio?": Odgovorila na tipičnu balkansku poruku i nasmijala regiju
"Kamikaza na autocesti": Snimljen sumanuti prizor na cesti prema Dugopolju
Jao…
"Kamikaza na autocesti": Snimljen sumanuti prizor na cesti prema Dugopolju
tech
Patite od sindroma iritabilnog crijeva? Jedna terapija pokazuje velik potencijal u smanjenju simproma, a ne uključuje nikakve lijekove
provedena velika analiza
Patite od sindroma iritabilnog crijeva? Jedna terapija pokazuje velik potencijal u smanjenju simproma, a ne uključuje nikakve lijekove
Skromna vrsta gljive mogla bi liječiti ljudsko tkivo
Novo istraživanje otkriva
Skromna vrsta gljive mogla bi liječiti ljudsko tkivo
Japanski znanstvenici otkrili novo stanje vode u kojem se ona ponaša posve neobično
Tako obična, no tako misteriozna
Japanski znanstvenici otkrili novo stanje vode u kojem se ona ponaša posve neobično
sport
Lorenco Jemini skinuo dres u programu uživo zbog pobjede Albanije protiv Srbije
Ispunjeno obećanje
VIDEO Euforija nakon pobjede Albanije u Leskovcu: Skidanje u programu uživo obišlo Balkan
Srbiju tresu skandali: Stojković dao otkaz u 83. minuti utakmice protiv albanije!?
znao je i prije
Pogledajte kako je izbornik Srbije dao otkaz u 83. minuti utakmice protiv Albanije
Vladan Milojević novi izbornik Srbije?
Nisu oduševljeni
Srbija u šoku, saznali tko će naslijediti Piksija na klupi reprezentacije: "Dokle više?"
tv
Supertalent: Audicijski nastup u dvanaestoj sezoni Supertalenta - Mario Sušinjak
POMEO POZORNICU!
Prvi nastup u životu i odmah je krenuo jako! Žiri dugo vremena nije bio ovako demantiran!
U dobru i zlu: Je li pronašla idealnog muškarca ili ga još ne poznaje dovoljno?
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Je li pronašla idealnog muškarca ili ga još ne poznaje dovoljno?
Supertalent: U trećoj audicijskoj epizodi Supertalenta pao je Majin zlatni gumb!
KAKVA EPIZODA!
U trećoj audicijskoj epizodi Supertalenta pao je Majin zlatni gumb!
putovanja
Narod koji ima "supermoći": Hodaju kilometrima po užarenoj pustinji i žive od mesa, mlijeka i krvi
Turkana
Narod koji ima "supermoći": Hodaju kilometrima po užarenoj pustinji i žive od mesa, mlijeka i krvi
Tjedni jelovnik jela sa žlicom za hladno vrijeme 6. 10. do 12. 10. 2025.
Tjedni jelovnik
7 toplih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna koja se mogu napraviti za malo novca
Odlična ideja za ručak: Turske okruglice u kremastom umaku koje odlično pašu uz pire od krumpira
Puretina na tanjuru
Odlična ideja za ručak: Turske okruglice u kremastom umaku koje odlično pašu uz pire od krumpira
novac
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
iznad očekivanja
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
Potez Europske unije izazvao paniku u autoindustriji: Dionice im naglo pale, najviše stradao njemački gigant
Tržište u crvenom
Potez Europske unije izazvao paniku u autoindustriji: Dionice im naglo pale, najviše stradao njemački gigant
Znate li tko najviše profitira od uspomena koje dijelimo na društvenim mrežama?
Komentar Domagoja Bebića
Znate li tko najviše profitira od uspomena koje dijelimo na društvenim mrežama?
lifestyle
Savjet modne urednice Annette Weber kako izgledati kao bogatašica
TRIKOVI MODNE UREDNICE
Kako s malo novca izgledati kao da imate neograničen budžet? Evo pet zlatnih savjeta
Bojana Gregorić Vejzović u fantatsičnoj suknji koja se može nositi u raznim prigodama
SJAJNO IZDANJE
Bojana Gregorić Vejzović: Suknja od sedam eura koja se može nositi u svim prigodama, ima i džepove
Rezultati ankete: Najljepša glumica Zlatnog doba Hollywooda
jedna od najvećih
Odabrali ste najljepšu glumicu Zlatnog doba Hollywooda, nezaboravna je
sve
Lorenco Jemini skinuo dres u programu uživo zbog pobjede Albanije protiv Srbije
Ispunjeno obećanje
VIDEO Euforija nakon pobjede Albanije u Leskovcu: Skidanje u programu uživo obišlo Balkan
Udala se Lucia Glavić
vesela fotogalerija!
Spoj Hrvatske i Čilea! Udala se glumica iz serije Na granici, vjenčanje je bilo kao u filmu
Srbiju tresu skandali: Stojković dao otkaz u 83. minuti utakmice protiv albanije!?
znao je i prije
Pogledajte kako je izbornik Srbije dao otkaz u 83. minuti utakmice protiv Albanije
Pečena purica
Uvijek pali

Koliko se dugo peče purica? Trik s kojim će meso uvijek biti "taman"

Znat ćete da je purica pečena kada temperatura u batku i zabatku dosegne optimalnih 74 stupnjeva Celzija. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Pun ti je kufer
uvijek istih priča i tema?

Prijavi se na naš
newsletter
i vidjet ćeš
da ćemo kliknuti ;)

Please don't insert text in the box below!
close