Kada od posla šest mjeseci ne maknete nosom iz Zagreba, jedino što vas može vratiti u život je miris Mediterana, trak sunca, šum mora, i domaća spiza, odnosno hrana. Upravo smo to i dobili tijekom gostovanja punkufera na Pričiginu sredinom ožujka...


Nakon što smo upijali sunce na Matejuški i uživali u pričama književnika, red je bio i da se okrijepimo, a u top 5 splitskih restorana – svatko će uvrstiti upravo Zrno Soli, petnaestak minuta od Rive udaljen šetnjom po uređenoj zapadnoj obali. Deseci jedrilica, jahti i brodova ljuljuškaju se u iščekivanju sezone, a mi se penjemo na kat i kao hipnotizirani idemo na terasu. O da, to je to, kao neki moderni Dioklecijani identificiramo otoke, hipnotizirano gledamo jarbole, i da nas konobari zbog predjela nisu uvukli unutra - teško da bismo se sami vratili.


U Zrnu Soli će podjednako uživati i jedriličari kao i pravi gurmani.
Ovdje se poslužuju jednostavna jela karakteristična za Dalmaciju, ali s modernim pomakom, tako da možete uživati u jelima kao što su carpaccio od škampa i grdobine, jabuka punjenih grdobinom, domaćoj tjestenini ili jelima obogaćenima tartufima. Jela su pripremljena na maštovit, kreativan i kvalitetan način, s najsvježijim namirnicama, a posebno ćete uživati u vrhunskom izboru vina i žestokih pića.

Nedavno su “hranom i uslugom” oduševili dansku kraljicu Margaretu II i njene prijatelje, a neki od njihovih zadovoljnih gostiju su i tajlandska princeza Bajrakitijaba Mahidol, Guns N Roses, Zucchero, Roger Waters, David Guetta, Carl Cox, Alex Birkenstock


U listu zadovoljnih se s guštom upisao i punkufer, uživajući u poštenim obrocima na glomaznim tanjurima. Od nevjerojatne salate od cikle koja prati roast beef kao Ken Barbiku, preko filet mignona na fantastično uprženom povrću (osjećao sam se kao onaj striček u Ratatouilleu!), sve do cijele plate deserta po kojima su poznati širom Dalmacije i skiperskog svijeta. I vrijedi istaknuti - cjenovno prihvatljivi svima!


No, ono što nas je pozitivno dotuklo je bio aperitiv/digestiv lutajući pršut. Iz okolice Drniša dolazi tajanstveni heroj dana, sol i bura u jednom, taman ne presušen domaći pršut na vlastitim kolicima, tako da možete birati želite li ga rezati sami, ili ćete se prepustiti rukama profesionalaca. Nakon blamaže u staciji Meneghetti 2012., pustili smo iskusnog konobara da nas usreći tananim fetama raja... I uspio je.


Treba spomenuti i nesvakidašnji, ali sjajan izbor vina vlasnika Zrna Soli, gospodina Ive Vrdoljaka, koji nam je usput ispričao i sve o povijesti lokala. Dakle, favoriti naše večere dolaze iz Hercegovine i s Lastova!


Učimo dok smo živi, a bogami i uživamo. Jer Zrno Soli je namijenjeno isključivo hedonistima, koje će ugodno osoblje znati savršeno ugostiti. Biramo Zrno Soli za naš pogled na Split. Čisto uživanje!

Zrno Soli
Uvala Baluni 8, ACI marina, Split
091 5612 284, 021 399 333, 091 4343 050

Web stranica: www.zrnosoli.hr
Facebook: Zrno Soli

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju