Pijesak koji se nekoć daleko protezao more je polako pojelo u polinezijskoj državici koja se prostire na devet otoka ukupne veličine 26 četvornih kilometara (nešto manje od Kornata).

Tuvalu se nalazi se sjeverno od Fidžija, na pola puta između Havaja i Australije, a osim zbog prirodnih ljepota poseban je i po tome da je na popisu najugroženijih otoka koji bi zbog klimatskih promjena i dizanja razine vode mogao uskoro iščeznuti.

Već su dva otoka na rubu nestajanja. Kako piše Guardian, vlada je upozorila na alarmantno stanje. Zbog erozije tla i nemilosrdnog mora samo je pitanje vremena kad će nestati u zaboravu. Kako kaže kućanica Leitu Frank, ljeti se ondje ne može disati, a koralji do kojih su nekada plivali više ne postoje. 

Prema riječima stanovnika, tijekom žestokih oluja valovi udaraju gutajući otok, a mnogima je najveća noćna mora da će posljednje što će vidjeti biti podivljali ocean. Stariji stanovnici ustraju u ostajanju na otoku bez obzira na to što se može dogoditi. Boje se oceana, ali ne žele izgubiti identitet i nasljeđe.   

Tuvalu - 5 Tuvalu - 5 (Foto: Profimedia.hr)

Njihov je strah opravdan jer i znanstvenici tvrde da nema još mnogo vremena, vjerojatno pedeset do sto godina. Zbog razine oceana koja se neumoljivo diže stanovnici se oslanjaju na kišnicu, no količina nije dovoljna niti da održi na životu kućne vrtove.

Računi za hranu prate razinu oceana i neumorno rastu. Stanovnici koji su se preselili iz Tuvalua, poput Tapue Pasune, na povratku se čude kako su neka od njihovih omiljenih mjesta nestala. No nada još uvijek postoji, stručnjaci razmišljaju o nekoliko rješenja, od konstrukcije za plutajući otok do podizanja razine tla za deset metara od razine oceana. 

Ksamil Putovanja Najviše za vašu lovu na Jadranu: Bijeli pijesak, azurno more i savršena hrana

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju