Ovaj proizvod osvojio je već nekoliko nagrada za inovacije ove godine, u kategoriji održivih tehnologija, tehnologije za bolji svijet, kućanskih pomagala... Riječ je o Zera kuhinjskom komposteru.

Dok normalnom kompostu treba više mjeseci, pa čak i do godine dana da se razgradi, usto ga se treba okretati, mora biti vani i treba mu dosta prostora, a i svojim mirisom ljudima nije ugodan, ali zato muhama i drugim napastima je, a u njega i ne idu ostaci meso i mliječni proizvodi, Zera komposter dosta je jednostavniji i praktičniji za upotrebu.

Zahtjeva minimalno održavanje, svojim dizajnom uklapa se u svaku kuhinju, a prima svakakav otpad iz nje. A najbolje od svega, gnojivo od otpada stvori u samo 24 sata. U njega dnevno možete bacati oko 3,5 kilograma otpada, a jednom tjedno onda možete raditi svoje gnojivo (kapacitet je za bacanje 3,5 kilograma otpadaka dnevno tijekom 7 dana).

Nakon 7 dana samo pritisnete tipku start i nakon 24 sata imate zemlju za pognojiti vrt, cvijeće ili napuniti teglice sa začinima. A komposterom možete upravljati i putem mobilne aplikacije, koja vas obavještava u kojoj je fazi ciklus, kada je završen, kada treba promijeniti filtere u aparatu...

Zera komposter koristi kisik, vlagu, vrućinu i paket aditiva da ubrza raspadanje otpada u ovako kratkom vremenu. Ovaj paket sadrži kokosovu ljusku i sodu bikarbonu, a samo pakiranje napravljeno je tako da se može ubaciti u komposter i pretvoriti u gnojivo. Paket se treba ubaciti svaki put kada se pokreće ciklus.

Ekipa koja je osmislila ovu inovaciju za proizvodnju je skupljala na Indiegogo a uspjeli su skupiti više od pola milijuna dolara. Komposter je trenutno raspordan, a prodavao se po cijeni od 1200 dolara.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju