Sasvim drugačija konoba na obali: Tunjevina s lubenicom? Zašto ne! +0 Konoba Kalifornija (The Admiral Zaton)
Onima koji vole manja mjesta gušt je doći i sjesti uz mirno more koje povezuje Prokljansko jezero sa Šibenskim zaljevom. Manje brodice vezane su u luci, na ulicama nema gužvi, a šetnicom uz more dolazite do plaže udaljene koji kilometar od lijepo uređena centra. Na brežuljcima stoje stare kamene kuće iznad kojih se uzdižu borovi.

Na rubu istoimenog zaljeva, okruženo brežuljcima, usred Šibensko-kninske županije, smjestilo se dalmatinsko naselje Zaton. Malo mjesto s manje od tisuću stanovnika ne privlači previše turista koji se ovdje duže zadržavaju, zahvaljujući čemu je zadržalo izvornu atmosferu primorskih mjesta.

O slabijoj ponudi usmjerenoj prema turistima svjedoči da u mjestu postoje samo dvije konobe te nekoliko kafića uz more, koji sadržajima neće privući mlađu, urbaniju publiku. Ipak, kavu ovdje možete dobiti za 6 – 7 kuna, pivo za 13, a u konobi čaša prosječnog vina stajat će vas 15-ak kuna.

U oči upada mala tržnica sa svega 3 – 4 štanda na kojima se nudi domaće voće i povrće, ali smještena odmah ispred trgovine, Konzuma.

Nekoliko metara dalje lani je otvoren prvi hotel u mjestu The Admiral Zaton, u vlasništvu Amerikanke Megan Horney i njezina zaručnika Jonathana, koji su rodni Los Angeles zamijenili osjetno manjim Zatonom. U sklopu hotela otvorili su nedavno i konobu Kalifornija, na čijem se meniju nalaze tipična jela ovih krajeva, ali s twistom.

Zaton možda nije mjesto koje će privući masovne turiste, no njegova je lokacija savršena. Udaljen je 10-ak minuta od Šibenika, u blizini su i Zadar i Split te nezaobilazni slapovi Krke. Ako ste raspoloženi za istraživanje unutrašnjosti, tu je i Prokljansko jezero, stara prijestolnica Šubića, Bribir te Skradin. Ako ste raspoloženi za aktivni odmor i istraživanje Šibensko-kninske županije, ovo je pravo mjesto za vas.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju