U malom, tipično dalmatinskom naselju usred šibenskog zaljeva, Zatonu, koji broji manje od 1000 stanovnika, jedna zgrada s plavim prozorskim okvirima i šarapoljkama posebno odskače među tradicionalnim kamenim kućama. Nekadašnji Titov Društveni dom danas je preslatki boutique hotel The Admiral Zaton.

Svoja vrata gostima je otvorio lani, a 13 soba uspješno se puni već drugu sezonu.

Za savršeno ukomponirane detalje u samom hotelu i izvan njega zaslužna je suvlasnica Megan Horney, koja se u Los Angelesu, iz kojeg se preselila u malo hrvatsko mjesto, bavila uređenjem interijera, a dizajnirala je prostore i brojnim slavnim osobama. Da je svoj zanat dobro ispekla, dokazala je i uređenjem The Admirala.

Kako to da je Megan sa zaručnikom Jonathanom Riffomodlučila grad koji ima više stanovnika nego čitava Hrvatska zamijeniti Zatonom, ispričali su za Punkufer.

"Bio sam na odmoru u Hrvatskoj prije 11 godina i svidjelo mi se, a prije 3 godine vratio sam se s Megan. Obišli smo Split i Dubrovnik, zapravo u Zatonu nismo ni bili. Kada smo se vratili kući, pitao sam je želi li otvoriti hotel u Hrvatskoj. Vjerojatno je mislila kako sam lud, ali ideja joj se svidjela i krenuli smo u potragu za nekretninom", ispričao je Jonathan.

Idealnu lokaciju prvo su tražili na internetu, a stara Titova zgrada koja je služila okupljanju mještana na sastancima, plesnjacima i kinu "sjela" im je na prvu. U siječnju 2016. krenuli su u rekonstrukciju, a već u lipnju hotel je otvorio svoja vrata.

Kako to da su u manje od pola godine u Hrvatskoj uspjeli privesti projekt kraju, jako nas je zanimalo.

"Uzimali smo po 4 – 5 majstora za jedan posao, a onaj koji bi se pojavio, taj ga je odradio", kroz smijeh odgovara Jonathan. Lokalci su puno pridonijeli svemu, a i dalje rado dolaze u Capitan bar i nedavno otvorenu Konobu Kalifornija. Drago im je što je nekadašnje mjesto za izlaske opet vraćeno u funkciju.

Megan se pobrinula za svaki detalj u prostoru pa je komade namještaja kupovala isključivo u trgovinama u Hrvatskoj. Detalji su u plavoj boji jer sve krasi nautički, preppy beach stil. U "boje" hotela uklopila je i stare stolice tamnocrvenih okvira sa zelenom tkaninom, koje su nekad korištene u kinu društvenog doma. Danas su gotovo neprepoznatljive u bijelo-sivom izdanju.

Za slike i "grafite" na zidovima zaslužna je umjetnica Parcella Witte, koju su Jonathan i Megan doveli iz Los Angelesa. Klupe u restoranu izradio je Meganin otac, kao i ormare po sobama te stolove s mini frižiderom.

Sobe, kojih ima od jednokrevetnih do višekrevetnih, osvajaju na prvi pogled. Osim ručno rađenog namještaja, tu je i posteljina koja se uklapa u stil hotela, a iz soba, zanimljivih naziva poput The Balcony King, Harbor Queen, Sail Away King, California Suite i sličnih, pruža se predivan pogled na zaljev. Cijene noćenja kreću se od 45 do 100 eura, ovisno o sobi.

Uz hotel "pašu" i Defender, službeno vozilo, brod, ali i bicikli koji su upravo uvršteni u ponudu hotela.

"Radili smo sve korak po korak jer smo htjeli biti zadovoljni sa svakim detaljem. Želimo biti sigurni i da će se gostima svidjeti, da nudimo nešto novo", ističu Megan i Jonathan.

Neprestano razmišljaju kako poboljšati i proširiti ponudu, koja je usmjerena na mlade ljude i obitelji kojima je potrebna baza za istraživanje okolice. A oko Zatona zbilja se ima što istražiti.

Hotel nudi Admiral Adventures, istraživanje slapova Krke svojim brodom, vožnju biciklima oko Zatona, a suradnju su uspostavili i s Obonjanom na kojem se odvija ljetni festival. Svojim gostima nudit će nekoliko noćenja u hotelu pa nekoliko na Obonjanu kako bi iskusili glamping.

I za kraj, simpatični vlasnici jedinstvenog hotela na obali podijelili su s nama kako su se privikli na život u Hrvatskoj.

"U početku su nas ispitivali zašto smo napustili Ameriku, sad smo se već uklopili. Svi su dobri i ljubazni i prihvatili su nas. Ovdje je život puno lakši, nema stresa, kvaliteta života je puno bolja. Imaš vremena za sebe i voljene, za neke svoje hobije i razonodu. U Los Angelesu radiš non-stop, kada nisi na poslu, brineš o poslu, nema tog osjećaja opuštenosti. Tamo je pauza za kavu otići do Starbucksa, uzeti kavu za van i popiti je u uredu", objašnjavaju Jonathan i Megan.

Jedino što im fali od L.A.-a je hrana, raznolikost ponude, zbog čega su otvorili restoran s malo drugačijom ponudom u koju su, kako kažu, stavili "fun spin on the food". U ponudi ima i dosta salata, nešto što je u Kaliforniji normalno, a ovdje toga, smatraju, nedostaje. 

Što se sve događa u hotelu The Admiral Zaton možete pogledati na njihovoj Facebook, Instagram i Vimeo stranici. 
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju