Tajlanđani obožavaju slonove pa bi bilo logično da zgrada Chang u obliku njihovog nacionalnog ljubimca koja bi razigrala sumoran izgled poslovne četvrti izazove pozitivne reakcije, ali to nije bio slučaj. Bangkoku ne nedostaje nebodera, štoviše, ima ih na desetke pa su arhitekti Slona htjeli predstaviti posebnu građevinu koja će svima biti prepoznatljiva. Inženjer i mogul za nekretnine Arun Chaisaree i arhitekt Ong-ard Satrabhandhu dovršili su neobičnu zgradu u četvrti Chatuchak visoku 102 metra i dugačku 170 metara 1997. godine.

Strast prema slonovima Aruna Chaisareea potaknula je i na otvaranje privatnog muzeja u kojem je izloženo više od 2000 umjetničkih predmeta u obliku slonova, uključujući tisuću godina stari porculan.

Zgrada Slon se sastoji od tri odvojena uspravna dijela s 32 kata na vrhu povezanih horizontalnim mostom stambenih apartmana. Dva dijela predstavljaju noge, a treći surlu. Arhitekt Ong-ard Satrabhandhu dizajnirao je i dodatne detalje kako bi na prvi pogled bilo jasnije da se radi o slonu. Uredi tvrtke za upravljanje zgrade oblikuju kljove, dva ogromna kružna prozora su oči. Balkoni simboliziraju uši slona, a rep oblikuje 20 katova prostorija sa zatamnjenim staklima. Reakcije na novi neboder bile su svakojake.

CNN je Slona dodao na svoj popis 25 velikih svjetskih nebodera kao vrhunsku građevinu s tehnološki naprednim uredima, luksuznim apartmanima i shopping centrom.

Architectural Digest ga je u međuvremenu smjestio na listu najružnijih nebodera na svijetu kritizirajući Slona kako bez obzira na razigrani dizajn struktura nebodera negativno utječe na integritet tajlandske arhitekture.

U svakom slučaju, Slon je neboder o kojem se najviše priča na Tajlandu. I dok neki vide kubističko remek-djelo dizajnirano dozom humora, drugi smatraju kako je zgrada čisti promašaj.

Sviđala vam se ili ne, kockasta zvjerka najveća je zgrada u obliku slona na svijetu. Taj je rekord nekoć držala Slonica Lucy, šesterokatna zgrada izgrađena 1882. u Margate Cityju, (New Jersey). I dok Elephant Building nije ni blizu realistična kao Lucy, svakako je puno, puno veća.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju