Hrvatska pravokutna trobojnica s nacionalnim grbom u središtu slikovito prikazuje povijest nastanka države kroz štitove u kruni – od najstarijeg do najmlađeg grba: najstariji poznati hrvatski grb, grb Dubrovačke Republike, Dalmacije, Istre i Slavonije. No hrvatska zastava nije jedina koja otkriva ponešto o prošlosti jednog naroda. I brojne druge zastave diljem svijeta imaju itekako zanimljive priče o motivima i simbolima koje ponosno nose.

AK-47

Zastava Mozambika koja se zavijorila 1983. godine sa svojom puškom AK-47 na prvi pogled ne djeluje miroljubivo, ali oružje je tu kako bi simboliziralo borbu za neovisnosti. Iako se pričalo o tome da puška možda nije idealan motiv na zastavi, vlada je odbacila prijedloge, a dizajn se nije mijenjao. Na zastavi se koristi pet boja: zelena, crna, žuta, bijela i crvena, a svaka od njih ima posebno značenje. Zelena boja simbolizira bogatstvo, crna Afriku, žuta rude, bijela mir, crvena borbu za neovisnost, žuta socijalističko opredjeljenje, knjiga obrazovanje, motika seljake i poljoprivredu, a puška odlučnost zemlje da se bori za slobodu.

Zastave Zanimljivosti 10 najbizarnijih zastava na svijetu koje znaju prepoznati samo genijalci

Druk – Zmaj groma

Butan definitivno ima jednu od najzanimljivijih zastava na svijetu, a današnji izgled nosi još od 1960. godine. Zastava ima dvije dominantne boje: žuta predstavlja kraljevu moć, a narančasta - budizam. Bijeli zmaj u središtu se naziva Druk ili Zmaj groma, a simbolizira jednakost. Bijela boja također nije slučajna – veže se za čistoću ljudskih misli i postupaka. Zagledate li se u zastavu, vidjet ćete da zmaj drži nešto okruglasto u kandžama. Ne radi se o jabuci za dobro zdravlje, nego dragom kamenju za obilje i bogatstvo.

Butan Butan (Foto: Shutterstock)

U Zemlji Cedra

Tko zna koje je drvo na zastavi Libanona? Odgovor je: zeleni cedar (Cedrus libani) koji simbolizira besmrtnost i postojanost. Libanon se često i naziva Zemljom Cedra. Premda je cedar raširen po planinama duž Palestine, Izraela, Jordana, Sirije i Turske, u Libanonu raste na visinama od tisuću do dvije tisuće metara. Crvene boje na prugastoj zastavi asociraju na prolivenu krv za slobodu zemlje, a bijele - mir i snijeg na libanonskim planinama. Zastava je odobrena 1943., a neki kažu da je inspirirana austrijskom zastavom.

Nešto staro, nešto novo…

Guam, najveći i najnaseljeniji otok u skupini Marijanskih otoka koji se smjestio u Tihom oceanu pripada SAD-u, a zastavu koja se danas vijori ima od 1948. godine. Prije toga, stanovnici Guama imali su španjolsku zastavu, kao i japansku. Plava boja koja pokriva većinu zastave, pretpostavljate – predstavlja ocean. Bademasti krug u sredini predstavlja sačmu iz praćki drevnog naroda Chamorro, koji su prvi nastanili Guam prije oko 3.500 godina. Praćke koje su koristili za lov i ratovanje danas su simbol zaštite i postojanosti domovine. Vidi se i tipičan krajolik u Guamu, a usamljena kokosova palma ostala je stajati tijekom razornog tajfuna 1918. godine i podsjeća na ustrajnost, hrabrost i snagu - kokos je ujedno i glavna kultura na otoku. U daljini se vidi litica i turistička atrakcija Two Lovers' Point koja predstavlja vjernost cilju. Prema legendi, dvoje ljubavnika je skočilo s litice i radije odabralo smrt nego pristati na vjenčanje s partnerima koje nisu voljeli. Čamac s jedrom označava pomorsku vještinu, snalažljivost i hrabrost Chamorroa.

Grenada Grenada (Foto: Shutterstock)

Muškatni oraščić

Na zastavi Grenade žuta predstavlja sunce i srdačne ljude, zelena poljoprivredu, a crvena je simbol sloge, jedinstva i hrabrosti. Sedam zvijezda predstavlja sedam okruga otoka. Možda najzanimljiviji detalj je muškatni oraščić koji podsjeća da je ovaj mali otok drugi najveći proizvođač muškatnog oraščića na svijetu, nakon Indonezije.

Muškatni oraščić Hrana i piće Muškatni oraščić: Nekoć skuplji od zlata, danas u svakoj kuhinji: "Krvavi plod" s kojim se ne smije pretjerivati

Leti, leti…

Žuta ptica koja leti zastavom Kiribata simbolizira vlast, ali i slobodu te nacionalni ples. Fregata, ptica je iz reda pelikanki većinu vremena provodi u zraku iznad mora. Sunce na zastavi označava ekvator, a bijeli i plavi valovi - ocean. Kako na zastavama ništa nije slučajno, tako i tri pruge na valovima predstavljaju otočne skupine (Gilbert, Phoenix i Line Islands), a sedamnaest sunčevih zraka su se raširile za 16 Gilbertovih otoka i Banabu.

Grenland Grenland (Foto: Shutterstock)

Naša zastava

Na zastavi najvećeg otoka na Zemlji nećete vidjeti prepoznatljivi skandinavski križ. Obzirom da je Grenland autonomna država pod danskom krunom, dizajner i političar Thue Christiansen iskoristio je boje danske zastave. Prije nego što je donesena konačna odluka o izgledu razmatralo se da zastava bude u zelenoj boji s nordijskim križem, ali na kraju je izbor pao na crveno-bijelu varijantu. Krug u sredini predstavlja zalazak sunca na horizontu te svjetlost i toplinu koji se vraćaju sredinom ljeta. Zastava se naziva Erfalasorput, što znači „naša zastava“, a to što ne sadrži križ pokazuje da zemlja ima određeni stupanj političke slobode, kao i bliskost s drugim inuitskim narodima.

9 gradova koji bi mogli nestati pod vodom do 2030. godine Poplave prijete i Ho Ši Minu Svake godine Kolkata tone sve više Poplave su česte u New Orleansu +0 Skulptura gigantskih ruku koje pridržavaju fasadu hotela Ca'Sagredo u Veneciji i upozoravaju na zastrašujuće klimatske promjene

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju