Po mnogočemu poseban, Varanasi je jedan od najstarijih naseljenih gradova na svijetu – stariji je od tri tisuće godina. Upitate li kojeg Hindusa da vam kaže nešto više o tom gradu smještenom u indijskoj državi Uttar Prades, reći će vam da je to sveto mjesto kojeg treba vidjeti barem jednom u životu.

Varanasi, kojeg nazivaju i indijskim Jeruzalemom te uspoređuju s Rimom, drevno je hodočasničko mjesto i jedan od sedam svetih gradova Indije. Na tisuće vjernika ondje svakodnevno pristiže kako bi se okupali u svetoj rijeci Ganges. Svaki dan, dok zvona zvone na desetke tisuća vjernika silaze kamenim stepenicama kako bi oprali svoje grijehe. Na mjestima za kremiranje danonoćno gore pogrebne lomače i odjekuju molitve za spasenje pokojnika.

Iako ondje dolaze posjetitelji sa svih strana svijeta, Varanasi nije turistički grad u klasičnom smislu riječi, a takva je i ponuda na tanjurima. Oni koji u Varanasi ne dolaze iz vjerskih pobuda često iznenadi činjenica da većina stanovnika generacijama ne jede meso. Shvaćaju to toliko ozbiljno da neki od njih ne bi ni popili vode iz kuće u kojoj ne žive vegetarijanci. Osim toga, u Indiji, a osobito u Varanasiju hrana nema ulogu samo zasititi, nego potiče život, čistoću, snagu, zdravlje i radost. Satvička hrana povećava vitalnost i energiju, a podrazumijeva jela pripremljena od svježih i organskih namirnica, bez konzervansa i mesa.

Meso, riba, jaja, kao i alkoholna pića u većini domova ne dolaze u obzir. Mnogi restorani u Varanasiju posluživali su meso prvenstveno za zapadnjačke turiste, a lokalna satvička kuhinja jela se kod kuće. No 2019. vlada je zabranila prodaju i konzumaciju mesa u krugu od 250 metara od svih hramova i znamenitosti u Varanasiju. To je potaknulo restorane da počnu nuditi lokalne vegetarijanske i satvičke recepte koji su se njegovali generacijama, ali su bili nedostupni posjetiteljima.

Broj restorana u kojima se pripremaju jela za dušu i tijelo u Varanasiju sve više raste, no to nikako ne znači da je kuhinja jednolična ili dosadna. Obilje boja, okusa i aroma može se naći na svakom koraku, a raj za vegetarijance čeka da ga otkrijete.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju