Postoji mnogo načina da istražite sedam planina koje okružuju slikoviti norveški grad Bergen. Najnoviji među njima je 2,9 kilometara dugačak tunel za bicikliste i pješake koji prolazi kroz planinu Løvstakken te povezuje stambena područja Fyllingsdalen i Mindemyren. Njegovi graditelji kažu da je najduži namjenski tunel te vrste na svijetu.

Izgradnja tunela Fyllingsdalen započela je u veljači 2019., a otvoren je 15. travnja ove godine. Ovaj megaprojekt vrijedan 300 milijuna norveških kruna, odnosno oko 26 milijuna eura, financirala je država iz fonda Miljøløftet. Njemu je glavni cilj potaknuti što veći broj ljudi na hodanje i korištenje bicikla umjesto automobila te tako smanjiti količinu štetnih emisija u zraku.

U Fyllingsdalenu autima je zabranjen prolazak. Podijeljen je na dvije trake – biciklistička staza široka je 3,5 metara, a ona za šetače i trkače 2,5 metara. Kroz tunel je postavljena i plava gumena podloga, koja ga čini ugodnijim za hodanje i trčanje od običnog asfalta.


Za prolazak kroz tunel biciklom potrebno vam je desetak minuta, a za šetnju između 30 i 45 minuta. Kako bi se razbila monotonija prolaska kroz zatvoreni prostor bez prirodnog izvora svjetlosti, on je dobro osvijetljen te su postavljena različita umjetnička djela.

U središtu tunela nalazi se instalacija sunčanog sata. Iako sunce tamo nikada neće sjati, instalacija pokazuje doba dana i pomaže posjetiteljima da se lakše orijentiraju. Cijeli tunel je pod videonadzorom, a dostupna je i nekolicina telefona za hitne slučajeve.

Tunel će biti otvoren svakoga dana od 5:30 do 23:30, dok će se temperatura tijekom cijele godine održavati na sedam Celzijevih stupnjeva.

 

Sklopiva kaciga za bicikl koju možete spremiti u torbu za laptop Sklopiva kaciga za bicikl Raba Nature Mobilityja - 4 Sklopiva kaciga za bicikl Raba Nature Mobilityja - 3 Sklopiva kaciga za bicikl Raba Nature Mobilityja - 2 +0 Sklopiva kaciga za bicikl Raba Nature Mobilityja - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju