Nakon što se zatvore vrata, možete čuti svoje otkucaje srca, kao i zaglušujuću zvonjavu u ušima. Pomaknete li glavu ili zakoračite, oglasit će se kosti škriputavim, šuškavim zvukom. Zatim ćete početi gubiti ravnotežu jer gubitkom jeke slabi prostorna snalažljivost. Nakon nekog vremena u tihim sobama javljaju se strahovi, panični napadaji, a neki od onih koji su imali takvo iskustvo bojali su se da će poludjeti. 

Tihe sobe, odnosno komore bez jeke nalaze se svugdje po svijetu, uključujući i Hrvatsku. Imaju ih instituti, glazbeni studiji, čak i glazbenici koji oblažu zidove raznim materijalima kako bi se zvučno izolirali.

Naše su uši neprestano izložene zvukovima i zbog toga su bubnjići uvijek pod tlakom, no u tihim sobama pritisak nestaje jer nema zvuka koji se reflektira od zidova. Komore bez zvuka obložene su posebnim materijalima, slojevito poput luka, što ih odvaja od ostatka svijeta. U njima možete vrištati do mile volje, ali vas nitko neće čuti.

Ovisno o tome kako je napravljena, varira i količina zvuka u prostoriji, a službeno je najtiša ona u sjedištu Microsofta. Smještena u Zgradi 88., Microsoftova tiha soba ušla je i u Guinnessovu knjigu rekorda te "prešišala" onu u Laboratoriju Orfield u Minneapolisu.

Teško da bismo mogli čuti razliku, no podaci sugeriraju da je razina buke u sobi Zgrade 88. - 20,6 dB(A), dok u Laboratoriju Orfield iznosi - 9,4 dB(A). Usporedbe radi, najtiše dostupno mjesto (za koje nema posebnih propusnica) ima oko 30 dB(A).

Kad ne služi za vježbe astronauta koji se pripremaju na odlazak u svemir, soba u Minneapolisu otvorena je za turiste koji su spremni izdvojiti 870 kuna za ulaznicu.

Jedini korak koji tihu sobu dijeli od još veće tišine jest vakuum, odnosno odsutnost zvuka. Kako bi napravio najtišu sobu na svijetu, Microsoft je trebao izgraditi šest slojeva betona i čelika te sobu odvojiti od ostatka zgrade oprugom koja prigušuje okolne vibracije. Klinovi od stakloplastike na podu, stopu i zidovima razbijaju zvučne valove, a i sam je pod zapravo mreža visećih kablova koji apsorbiraju zvuk.

Većina ljudi u najtišim sobama na svijetu može izdržati tek nekoliko trenutaka, a prije dvije godine Microsoft je potvrdio za CNN kako je rekord oborio čovjek koji je tek nakon 55 minuta odlučio izaći van.  

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju