Najsretnija, najzelenija i jedina zemlja s negativnim ugljičnim otiskom na svijetu koji može zahvaliti neumornoj sadnji drveća, nalazi se na prostoru manjem od Hrvatske. Kraljevstvo Butan s populacijom od tek 800.000 stanovnika koje većinom čine budisti jedinstveno je mjesto na svijetu.

U Butanu na svakom koraku možete naići na zanimljivosti koje izazivaju divljenje, zbunjuju ili čude stanovnike iz drugih krajeva svijeta. Jedna od njih je činjenica da u Butanu nema ubijanja životinja. U pretežito vegetarijanskoj i veganskoj zajednici nema ubijanja životinja. Meso u mesnice stiže iz Indije gdje se obavlja „krvavi“ posao. Osim politike o neubijanju, zabranjena je i sječa drveća bez posebne dozvole, a krivolovci također mogu završiti u zatvoru. Pecanje u rijekama i jezerima „bez paprira“ također spada u tu kategoriju.

Suhi dan u Butanu

Posjetitelje Butana moglo bi začuditi i pravilo trijeznog utorka, dana u tjednu kada nije dopušteno piti alkohol – niti ga niti jedan bar ne smije točiti. Većina se pridržava pravila, ali ako ste jako „žedni“ pronaći ćete mjesta na kojima se toči na crno. U takvim kafićima alkohol dolazi na stol u šalicama za čaj. No ako mislite zapaliti koju uz piće, dobro razmislite. U Butanu se pušenje smatra grijehom, a duhan biljkom izrasloj na krvi demona. Od 2010. zabranjena je proizvodnja i prodaja duhanskih proizvoda tako da su ih pušači najčešće švercali iz Indije. No zbog pandemije mjere su popustile jer su šverceri s cigaretama donosili i koronavirus pa se od nedavno mogu kupiti u specijaliziranim trgovinama.

Iako biste mogli pomisliti da su stanovnici jedne od najsretnijih zemalja na svijetu trezvenjaci to nije točno. Butan ima najveću stopu ispijanja alkohola po glavi stanovnika na jugu Azije. U zemlji je više od pet tisuća barova, a oko 700 ih se nalazi u glavom gradu Thimphu. Od vina do viskija, proizvodnja alkoholnih pića u Butanu je solidno razvijena.

Osim toga, Butan je jedno od rijetkih mjesta na zemlji gdje i dalje živi poliandrija koja ženama dopušta da imaju više muževa. Iako ta praksa više nije toliko raširena kao u prošlosti i dalje se zadržala u zabačenim krajevima zemlje prvenstveno kako bi muškarci mogli pomoći obitelji u izoliranim krajevima te kako bi se djeci osiguralo nasljedstvo u obliku stada i pašnjaka. Uz poliandriju sve ostaje u obitelji. :)

Nestvarna Azija: 7 čuda prirode koja izgledaju kao da ih je netko nacrtao vodenim bojama 7 azijskih čuda - 2 7 azijskih čuda - 7 7 azijskih čuda - 5 +3 7 azijskih čuda - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju